Stortalangen redo för debut: ”Har en grym spets”

Tung debut i Hockeyettan i kväll.

Före detta stortalangen Marcus Karlberg, 21, gör sin första match med Borlänge.

– Vi hoppas vi kan hjälpa Marcus att tycka hockey är kul igen, säger tränaren Stefan Gustafsson.

14 matcher i SHL, 19 ungdomslandskamper, 80 matcher i Hockeyallsvenskan, draftad av Columbus i tredjerundan.

I kväll säger vi välkommen till Hockeyettan till Marcus Karlberg, löftet som spåddes en lysande karriär som tonåring men haft några tuffa säsonger bakom sig.

Utlåningen från Leksand till Vita Hästen bröt i fredags, han tränade med BHF måndag-tisdag och gör alltså debut mot Tyresö/Hanviken i kväll. 

– Vi är såklart glada att det här gick att lösa så smidigt. Marcus kände att han ville hem och starta om, han känner halva laget här och vi hoppas såklart att det här ska vara den miljön som gör att han tycker hockey är kul igen och att han kan få lite ny fart och hitta glöden och glädjen här igen, säger BHF-coachen Stefan Gustafsson.

Vad har du för förväntningar på honom?

– Jag pratade länge med Marcus i går om att vara trygg i sig själv och de mentala bitarna. Vi vet ju vilken kapacitet som finns där, och jag ser och känner att han vill göra avtryck. Vi får in en spelare med fart och fläkt, som kan vara lite ”flängig” men som också har en grym spets.

– Men vi ska också ha klart för oss att Hockeyettan inte är en serie du kan glida ut på en ”skrilla” i, det finns många skickliga spelare här. Men det kan vara skönt för Marcus att känna att det här inte är Leksand och SHL, att han slipper tänka på Vita Hästen och allsvenskan, om ni förstår vad jag menar. Vi ska göra den här resan tillsammans, vi och Marcus. 

Karlberg kommer troligen matchas in i en kedja med Dennis Finn Olsson, 20, och centern Mikael Hansson, 23.

– Dennis och Marcus är årsbarn och kompisar sedan de var små, de har sprungit omkring i blöja tillsammans och känner varandra utan och innan. Jag tror att de kommer passa väldigt bra ihop, säger Gustafsson.

BHF då – vad går ni för i vår?

– Vi pratar mer om process inom truppen. Vi vill såklart vara med bland topp sex, men framförallt komma väl förberedda till ett play off i vår.

Marcus Karlberg själv, som bor i Leksand och pendlar till Borlänge med flera andra spelare som bor där, ser fram emot nästa stopp i karriären.

– Det känns lite som att komma hem. Jag ser Borlänge som en bra språngbräda där jag kan bygga självförtroende och få en mer framträdande roll, säger han till klubbens hemsida.

Han svarade under hösten/vintern för åtta poäng på 29 matcher för Vita Hästen. 

Text: PeO Larsson

TV: HANVIKEN-BORLÄNGE – se målen här!

FOTO: Dennis Finn Olsson och Marcus Karlberg återförenas i Borlänge.