Östersunds IK – Inför Kalix

Eftermiddagens match mot Kalix blir en intressant värdemätare. Östersund kommer med två raka segrar i ryggen efter vinst mot Hudiksvall på bortaplan och en övertidsseger hemma mot Teg så sent som i onsdags. Nu laddar laget om för nya bataljer i helgen där alltså Kalix är först ut som motståndare.

Går vi åter till onsdagens match mot Teg så är det en match med två olika skepnader. ÖIK inledde den matchen på bästa sätt och kunde efter en period gå till en stabil 2-0 ledning, siffror som även kunde varit större. Andra perioden är däremot motsatsen, där hemmalaget drabbas av utvisningar samtidigt som Teg är otroligt effektiva i Powerplay och utnyttjar lägena, helt plötsligt har siffrorna svängt på måltavlan där bortalaget kliver ur perioden med ledning 3-2.

Efter att ÖIK tagit sig samman kliver man ut till tredje och dominerar, där det egentligen bara var en tidsfråga innan Jesper Schiöler kvitterar till 3-3. Efter en dramatisk avslutning går matchen till förlängning och efter bara 25 sekunder kan ”the finnish connection” avgöra efter fint samarbete mellan debuterande finländaren Kasper Elo och Janne Kivilahti som sätter dit det matchavgörande målet.

Till dagens match mot Kalix kan vi glädjande meddela att trion Anton Grenholm, Axel Olsson och Carl Skärström är tillbaka i spel. Hur kedjorna formeras släpps drygt två timmar innan match och det hittar ni via våran Instagram eller stats.swehockey.se

Poängtoppen Östersunds IK:

1. James Hamblin (LW/C) 22 12 13 25
2. Erik Rainersson (RW) 26 12 12 24
3. David Westlund (D) 24 3 20 23

Målvakter:

1. Carl Hjälm 17 1.87 .929
2. Robin Christoffersson 9 2.33 .910


Tre senaste matcherna Östersunds IK:

Östersunds IK – Tegs SK 4-3 OT

Hudiksvall HC – Östersunds IK 2-4

Borlänge HF – Östersunds IK 2-1


Motståndarna Kalix

Norrbottningarna har inlett Allettan något trevande och parkerar för närvarande på sista plats i serien med endast två inspelade poäng efter fem spelade matcher där man senast fick stryk av Enköping på bortaplan. I båset hittar vi den tidigare tränaren för ÖIKs J20-lag, Christoffer Jönsson. Han och sin kollega Michael Lindgren har efter fjolåret lyft Kalix tillbaka till Allettan efter en väldigt stabil insats i grundserien där man till slut tog den femte och sista platsen som innebar spel mot nya lag från sydligare breddgrader.

Laget har till denna säsong förstärkts av KHL-meriterade lettländaren Deivids Sarkanis som för närvarande parkerar på tredje plats i den interna poängligan. Utöver det så kom även Philip Norberg från Borlänge och har verkligen gjort succé med sina 28 poäng på 23 matcher. Lagom till Allettan anslöt också den Calgary Flames-draftade talangen Lucas Feuk som innan tillbringat säsongen i Hockeyallsvenskan och närmare bestämt AIK.

På backsidan så ser man återigen dominansen från Johan Pettersson som producerat 14 mål och 19 assist på 23 matcher. Under säsongen har laget även samarbetat tätt med Luleå J20 där stortalangerna Lucas Ramberg, Philip Eriksén och Viljami Juusola gästspelat i omgångar för Kalix.

Spelare att hålla ett extra öga på:

Johan Pettersson 

Spelskicklig back som varit moderklubben trogen under ett antal säsonger. Gjorde ifjol ett gästspel för Modo i Hockeyallsvenskan och har denna säsong som ovan nämnt producerat brutalt mycket poäng.

Lucas Feuk

Ung talang med stora offensiva uppsidor som Calgary Flames plockade redan i den fjärde rundan av NHL-draften 2019. Har under flera säsonger i Södertälje och AIK kämpat för att nå sitt genombrott på seniornivå men har nu tagit klivet ner i Hockeyettan för ett utökat förtroende. 5 poäng på 5 matcher är imponerande för en junior på denna nivå.

Deivids Sarkanis

Den KHL-meriterade letten gör sin första säsong i Kalix och har hittills stänkt in 10 mål under sina 23 matcher. Under fjolåret fick Sarkanis även chansen i det lettiska landslaget. Deivids är en spelare som kanske inte syns så mycket i matcherna men dyker upp på rätt ställen och har näsa för målet.

Poängtoppen Kalix:

1. Johan Pettersson (D) 23 14 19 33
2. Philip Norberg (C/W) 23 7 21 28
3. Deivids Sarkanis (LW) 25 10 13 23

Målvakter:

1. Jacob Karlsson 20 2.69 .911
2. William Josbrant 2 3.59 .821

Tre senaste matcherna för Kalix:

Enköpings SK – Kalix HC 4-3

Hanvikens SK – Kalix HC 3-4 OT

Tegs SK – Kalix HC 2-1

 

Klicka här för att komma till sändningen av eftermiddagens match

Nedsläpp 16.00 i Part Arena, Kalix

 

TILLSAMMANS ÄR VI ÖIK