SIK räckte inte till mot Troja/Ljungby

För Skövde IK innebar söndagen den sista matchen på knappt två veckor när laget begav sig de knappa 20 milen till Ljungby och den fina Ljungby Arena för match nummer 17 i Allettan södra. En match som SIK var piskat att vinna för att fortfarande ha någorlunda möjlighet att få spela vidare efter den 13de mars då Allettan avslutas.
– Vi möter ett bra Troja som är svårforcerade, sa Fredrik Ljunggren om motståndet.

Skövde var på jakt efter revansch efter onsdagens plattmatch hemma mot Mörrum och laget var dessutom på jakt efter att återta den åtråvärda åttondeplatsen i tabellen.

Inledningen på matchen blev en jämn historia där lagen kände på varandra och tiden rullade på, den första avblåsningen i matchen dröjde dryga fyra minuter och då hade hemmalaget börjat skapa några halvmöjligheter.

De fick fast SIK i gästernas försvarszon och till slut klarade inte Skaraborgarna av att freda sig längre. Oscar Öhman fick en fin passning av Emil Eriksson och fick på ett fint dragskott som satt i nättaket bakom Robin Wallin.

– De kommer väl ut bäst och skapar väl bäst chanser de första tio minuterna men vi jobbar oss in i det. Vi offrar oss och täcker mycket skott men det sista lilla extra för att göra mer än ett mål saknas, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Efter målet jämnade spelet ut sig på nytt och lagen bytte chanser med varandra. Båda kom igenom mittzon relativt komfortabelt och chanserna duggade tätt ett tag.

Skövdes bästa målchans innan powerbreaket fick David Lundmark som serverades öppet mål efter drygt nio minuter men på något sätt hann Wictor Ragnewall över och parera med sitt benskydd.

Skövde fick även matchens första chans i numerärt överläge när Kevin Karlsson drog ned Alexander Henriksson och SIK:s powerplay var riktigt bra. Ett högt tempo och en hel del chanser men närmre än en stolpträff från Henrik Thegel kom de inte den gången.

Även hemmalaget hade en puck i ramverket, med dryga minuten kvar kändes det som att ett mål för hemmalaget hängde i luften och hade det inte varit för Robin Wallins målram hade siffrorna varit det dubbla innan pausvilan.

Viktig reducering

I den andra akten inledde gästerna piggt och fick tidigt fast Troja/Ljungby i deras försvarszon men de riktigt heta chanserna uteblev för SIK.

Närmast en kvittering i det läget kom Joel Werner när han fick en öppnande passning av Alexander Henriksson, klev in och avlossade ett skott men Ragnewall parerade och sedan blev det grötigt framför burväktaren som lagt sig på pucken.

Det slutade med en utvisning på Jonathan Ström för slashing.

En olycka kommer sällan ensam sägs det och i det efterföljande powerplay-spelet kom 2-0 för hemmalaget. Jesper Ylivainio serverades pucken av Måns Hansson och hittade en lucka hos Robin Wallin.

Båda lagen säkrade mittzonen på ett bättre sätt i mellanrundan och det blev svårt för båda gängen att komma till några vassa chanser. Det dröjde tills Skövde fick spela boxplay på nytt innan nästa riktiga målchans inträffade.

– Vi har en del minuter där vi sätter tryck och får fast dem men har svårt att omvandla det till klara målchanser och vi har lite för slarvigt passningsspel för att kunna sätta dit puckarna. Jättebra arbetsinsats men passningsspelet för att ta sig framåt med kontroll är lite för slarvigt och inte tillräckligt bra, ansåg Fredrik Ljunggren.

Den före detta Skövdespelaren Noa Lindqvist-Muci fick ett friläge med Wallin efter 18.40 och försökte hitta femte hålet mellan benen hos burväktaren men målvakten höll ihop benskydden och såg till att SIK fortfarande var med målmässigt i matchen.

Med 40 sekunder kvar av perioden drogs Henrik Thegel ned på offensiv blå och Kevin Karlsson fick uppsöka botbänken. Där fick han sitta i exakt tolv sekunder, sedan hade David Lundmark stänkt in sitt elfte mål i Allettan fram till 2-1 med ett välplacerat handledsskott, i perfekt pilsnerhöjd bakom Ragnewall och SIK fick med sig ett psykologiskt mål in i pausvilan.

-Vi släpper två mål borta mot Troja/Ljungby och krigar på bra, problemet är att vi bara gör ett framåt. Vi har svårt att omvandla vårat arbete och den energi vi lägger ned till tillräckligt klara målchanser, sa Fredrik Ljunggren.

SIK jagade kvittering

I den tredje akten kom gästerna ut och försökte få fast hemmalaget gång efter annan och lyckades till stora delar. Enda problemet var att de riktigt klara målchanserna uteblev och det var ofta som skotten tog på en täckande försvarare eller en klubba som kom emellan.

När SIK gick framåt så blottade de sig även bakåt och Troja fick ett två mot ett läge efter knappt tolv minuter men Adam Thilander bröt effektivt med sin klubba den gången.

Halvminuten senare var Carl-Johan Sjögren nära att hitta nätet men siktade lite högt och hans avslut gick via ribban och upp i skyddsnätet bakom Wallin.

Med fem minuter kvar fick SIK ett powerplay men det numerära överläget hade svårt att få till något uppställt spel och hemmalaget kunde effektivt försvara sig och hålla SIK på utsidan.

Med två och en halv minut kvar av matchen valde Fredrik Ljunggren och Jimmy Krusell att ta sin timeout och även plocka ut Wallin i hopp om att få till en rejäl anstormning under slutskedet och trycka dit en kvittering.

Men som så ofta så slutade det med ett baklängesmål när Daniel Thörnros-Karlsson skickade pucken över hela isen och in i den övergivna kassen. Ett mål som innebar 3-1 och en oerhört tung hemresa för SIK som nu får invänta övriga resultat och hoppas att de går deras väg för att laget ska ha något annat än äran att spela för i sista omgången mot Nybro den 13/3.

– Jag tycker att vi gör en bra bortamatch, hade det här varit omgång fem så hade det känts hoppfullt, nu blir det inte lika hoppfullt med tanke på utgången. Chanserna till Playoff har väl minskat ganska drastiskt i och med de här två förlusterna men visst, teoretiskt sett finns chansen fortfarande, vi får invänta de andra resultaten helt enkelt och hoppas på det bästa, avslutade Fredrik Ljunggren.