Kirunasönerna levererade i derbyt

Tre unga, Kirunasöner vann derbyt.

Hjalmar Eskos 4-0 skulle ha stängt butiken.

Men när det inte räckte bommade Hampus Hagström igen den med sitt 6-3-mål.

– Vi vet var vi har varandra och vi kan lita på varandra, säger Hjalmar Esko om sin kedja.

Den tredje länken är ju ungtuppen Rasmus Similä, som ni känner till.

Det har varit mycket snack om OFF-kedjan på senare tid. Helt välförtjänt med tanke på deras fina insatser för KIF, så även i derbyt i går(vilket viktigt 5-3-mål de gjorde).

Men låt oss nu skifta fokus till Hjalmar Eskos kedja.

Det var en trio unga Kirunagrabbar som vann derbyt åt sitt KIF i går.

Esko 22 år, Hagström 20 år och Similä 18 år.

De har sovit till gruvans nattliga muller hela sina liv.

De har den friska Kirunaluften i sitt blod.

Similäs skarvning till Hjalmar Esko i förarbetet till 4-0 var en riktig godbit. Så även skottet, hårt och välplacerat till 4-0.

– Vi vann teken, spelade back, back och sedan fick jag en fin passning av Similä. Efter det var det bara att trycka dit den, säger Hjalmar Esko.

Då var malmen uppgrävd, körd till Narvik och såld – trodde alla.

Och det skulle visa sig att alla hade fel. AIF visste bättre, kom tillbaka och skapade ett enormt drama av ett till synes hopplöst läge.

– Vi gjorde en klockren match fram till dess. Resten av den andra perioden är bara att glömma. Vi började kasta puckar och spela med huvudet under armen. Vi hade tre i checken och tappade hemåt så att de fick sina kontringar som de vill ha. Vi blev fast i vår zon och de fick tryck. Vi blev stressade av det, speciellt efter deras 4-1. Det blev ett onödigt drama, säger Hjalmar Esko.

Jag tycker er kedja var grym i dag

– Ja, jag tycker att vi gjorde det stabilt. Det känns som att vi vet var vi har varandra och att vi kan lita på varandra. Vi vet att alla kan gå in och göra jobbet så det är bara att gå ut och köra. Rasmus har verkligen visat framfötterna den här säsongen.

Vad gör han bra?

– Han spelar väldigt moget för sin ålder. Mer som en senior än junior. Han har ett ruggigt spelsinne och fina händer och har verkligen inga problem att spela på den här nivån.
Vad säger du om Hagström?

– ”Hagge” är för jävla stark. Han är bra på skridskorna och bra med pucken. Han gör ett viktigt mål i dag när han trycker dit 6-3.

Jag tycker att pappa din var stabil i KIF-TV i dag också.

– Haha, han kan surra.

Vad tycker du om honom som kommentator?

– Han vet ju ingenting om själva spelet, så det får Joel och Magnus ta men de kompletterar varandra bra. Han kan som sagt prata, så det funkar. Själv tror jag att han har det lättare när han sitter och kommenterar. Han har något att fokusera på så han slipper vara så nervös, haha.

Vem med ett KIF-hjärta var inte nervös en kväll som denna?

För så mycket stod på spel. De här tre poängen gör att KIF är i allra högsta grad är med i racet om seriesegern.

Nu kommer allt att avgöras i ett slags play off inför play in till play off. Då pratar jag om de tre mötena mot serieledarna Vännäs som väntar för KIF.

Men innan det så låter vi Kim Sunna prata om ungdomskedjan i KIF.

– Jag tycker att de var bra genom hela matchen och gjorde sin bästa period i den tredje när vi behövde det som bäst.

Vi har snackat om Hagström innan, vad säger du om Eskos och Similäs utveckling?

– ”Hjalle” är smart spelare som har spelat i ettan i några år och visar att han klarar det. Och när när han får två sådana spelare på kanten i sin kedja är han stabil i mitten och kan utnyttja sina styrkor i spelsinnet. Rasmus har tagit enorma kliv från bara sedan oktober. Då menar jag främst hur har värderar sitt spel och förstår hur man ska spela som senior. Fysiken kommer att utvecklas men han blir mognare i sitt spel och har visat att han klarar av att gå från junior till senior, säger Sunna.

Vars KIF har en ruggigt spännande avslutning på serien att se fram emot.

Mattias Heikki