Hete Alanne och lugne Appelgren

Fem mål från en och samma spelare i en match är det inte ofta man får uppleva! Men i fredags så visade Bois Joonas Alanne verkligen på klass och stänkte inte bara in två mål under ordinarie tid utan dessutom tre straffar. Det är med andra ord en riktigt het nummer 91 som hemsidan ringer upp.

Vilken match du gjorde igår, med två mål under ordinarie tid och tre under straffläggningen!

Ja det var en bra kväll. Det var en viktig seger för oss naturligt och väldigt viktiga poäng.

Hur tänkte du vid straffarna, det är inte ofta man får se någon sätta tre straffar i rad?!

Jag försökte hålla det enkelt och inte göra för mycket med pucken. Jag såg hålen och försökte skjuta där och dom gick in. Det var roligt att jag kunde hjälpa laget att vinna.

Igår var du tillbaka som center efter att ha spelat ytter några matcher. Är det en förklaring till att det gick så bra igår?

Jag vet inte, jag försöker alltid göra mitt bästa var jag än spelar, så jag vet inte om det var skillnaden. Jag kanske fick lite mer puck än tidigare, så det kanske var en orsak till att det gick så bra. Om jag spelar ytter kanske jag får försöka be om pucken oftare, som center så kan du få pucken mer naturligt. Men jag fick bra passar igår så det var kul.

Det var ny omgivning för dig igår, du spelade med Lukas Jidenius och Lucas Söderlund. Hur var det att spela med dom?

Jag tycker vi försökte hålla uppe farten, vi är snabba allihop och det försökte vi utnyttja. Jag gillar att spela med spelare som är snabba, så man kan passa med dom och dom kan åka med en, de kan hänga med mer i skridskoåkningen.

Med tanke på att du fick mer puck så kanske du föredrar att spela center?

Det spelar ingen roll, jag kan spela på båda positionerna, jag har ingen favoritposition så. Jag gör det bästa av där tränaren sätter mig.

Vad säger du annars om matchen?

Det var en jämn match, vi hade kanske en sämre andraperiod, men vi visade fighting spirit i tredje, det var skönt att se att vi kunde släppa loss där. Det var bra för självförtroendet att komma tillbaka på det sättet och hämta upp ett underläge.

Som du var inne på så var det viktiga poäng ni fick med er!

Ja nu på slutet av en säsong så är alla poäng viktiga, så vi måste kämpa hårt för alla poäng för att få en bra placering inför slutspelet.

Nu har du varit i Sverige i snart två månader, vad säger du om tiden här så här långt?

Jag gillar att vara här, det är en fin liten stad och bra väder. Det är lite annorlunda mot där jag kommer från, men jag gillar här och hockeyn är bra, och jag gillar att vara en del av laget. Det är bra killar i laget också.

Och vad tycker du om hockeyn?

Jag gillar hur vi spelar, det är snabba spelvändningar så man måste vara vaken hela tiden, och det är ett väldigt snabbt spel det tycker jag också om, det passar mig.

Vad är den största förändringen för dig när du kommit och spela i Mariestad och svensk hockey?

Jag vet inte, kanske att i vissa matcher så har du mindre tid med pucken, det kanske är det största.

Imorgon är det en ny match, Huddinge borta. Hur går dina tankar kring den matchen?

Att vi vill vinna matchen, så vi måste vara redo när pucken släpps och vi måste ge allt så vi får med poängen.

Och om du ser längre fram, hur långt kan ni gå?

Om vi spelar bra hela laget så har vi chanser att gå långt, men vi måste vara här och nu hela tiden och inte tänka för långt fram. Nu vi får börja med morgondagens match först och sedan ta en match i taget och inte låta fokus sväva iväg.

Vi passade också på att ta ett snack med Bois tränare Andreas Appelgren.

Vilken nagelbitare ni bjöd på senast mot KHK!

Ja det blev en märklig match med lite olika ansikten, det stämmer.

Ni fick det att lossna offensivt med fem mål framåt och vinst på straffar!

Ja det är rätt, men det får inte bli på bekostnad av defensiven, det måste vi jobba med. Tankesättet, att man måste ta ta ansvar defensivt även om vi spelar offensivt. Vi gör ändå en bra förstaperiod eller i alla fall ok, men sedan vänder det och vi sjunker i andra. Där var vi alldeles för släpphänta och slarviga, vi spelade en hoppas och tror-hockey som inte håller. Men det var starkt att komma tillbaka och metodiskt jobba oss in i det igen. Vi fick en tidig reducering, men sedan åkte vi på en riktig käftsmäll då de får mål direkt efter. Sedan var det kanske inte bländande spel, men vi får mer och mer ordning på passningsspelet och börjar då skapa mer och mer och får mer spel i deras zon. Vi har även ett par fina lägen det inte blir mål på, det var en riktig moralhöjare och i sudden borde vi nästan avgjort då vi skapar nog för det. Sedan avgör straffar till vår fördel då vi har en riktigt bra straffskytt i Joonas Alanne. Så det var ändå en god känsla i bussen hem, även om vi inte får sjunka så djupt spelmässigt som vi gör i andra.

Du nämnde Joonas Alanne, han gjorde fem mål i matchen, under ordinarie tid och tre straffar!

Ja och jag tycker också att han är en av få som verkligen försöker ta tag i det i den andra perioden och försöker och är bäst på isen även utan målen. Det är kul att han får utdelning och kan göra mål på straffar och rädda poängen åt oss.

Du hade gjort en del ändringar i formationerna inför matchen, hur föll det ut tycker du?

För hans del blev det bättre, han blev mer delaktig i spelet. Han fick mer puck och kunde fördela spelet, så vi fick ut mer av honom. Han kom också djupare och fick mer fart. Så just nu får vi ut det mesta av honom som center, men vi får se framöver.

Ja förstakedjan var vassa, även Söderlund gjorde mål med!

Ja dom jobbade och slet, och även om vi ändrade lite för att få igång laget så höll vi ihop en del par, som Söderlund och Alanne. Söderlund har varit på väg ett tag nu och han har slitit och kämpat bra länge och gjorde nu äntligen mål igen. Han borde ha gjort ett straffmål med och hade bra skott i powerplay, jag är övertygad om att det kommer att lossna för honom ordentligt snart.

Får de nya formationerna fortsatt förtroende idag?

Ja vi är tillbaka där vi startade förra matchen. Första perioden var ju bra, och vi har kommit rätt långt in på säsongen och jag gillar inte att ändra hela tiden. Sedan kanske vi måste coacha laget under match, men vi startar på ungefär samma sätt som senast.

Två spelare vi längtar efter att få se på isen igen är Erik Olsson och Ludvig Collberg, hur är status på dom?

Erik kommer inte till spel, däremot är Collberg med på bussen och kommer få speltid. Sedan är det match imorgon med, så vi får se hur vi matchar laget idag, och det gäller honom också.

Hur har han sett ut på träningarna?

Han har sett bra ut, framför allt spelsugen. Han är alltid glad och positiv, men nu när han fått på sig utrustningen igen så ser man att det glöder i ögonen på honom, så det är en joker vi ska dra nytta av.

Blir det spel med Frick, dom gjorde ju succé förra säsongen och under hösten?

Det får vi se, jag tycker Frick och Simon Svensson spelat bra ihop, och Collberg är allround så han kan spela med vem som helst. Vi kanske spelar med sju backar och då rullar det runt på olika.

Det är viktiga poäng på spel nu, med möjlighet både att avancera flera placeringar men också att tappa…

Det är tight i tabellen, det är som det ska vara. Det känns som slutspelet börjat nu. Vi sa det inför Karlskrona att vi ska ut på rövarjakt dom sista matcherna här och vi ska ta med så många poäng som möjligt. Vi pratade även om att det viktiga är att ta poäng, sedan får det se ut hur som helst. Så även om det inte såg vackert ut mot KHK så är poängen det viktiga.

Idag och imorgon väntar två tuffa matcher, Huddinge borta brukar ni ha svårt för och Visby är ett riktigt bogeyteam!

Huddinge har en mindre rink och det blir väldigt trångt, och det drar de nytta av, så de är hemmastarka, svårslagna. Men vi har varit där några gånger så det ska vi hantera tycker jag. Men man får ont om tid på isen så det gäller att vara vaken på det, men vi ska ge dom en match. Visby har vi haft problem med, det blir sällan bra matcher men vi ska göra allt för att vinna imorgon.

Det är otroligt tätt med matcher nu, fyra matcher på sex dagar. Hur fixar ni det?

Jag tycker att killarna sett oväntat pigga ut. Och ska vi spela playoff ser det ut så här, så det är bra att träna på. Då får man hantera det med matchning, man vill helst inte matcha hårt till exempel även om man kan bli tvungen till det givetvis. Normalt hade det inte varit några problem, men med Coronastoppen har vi tappat en del träning så det kan bli tufft. Men vi ska fixa det, sedan får det se ut hur det vill!

 

Av Krister Holm