Tung förlust för Hudik Hockey

Hudik Hockey fick en tung start när slutspelet i ATG HockeyEttan inleddes på tisdagskvällen. Det blev nämligen förlust mot Piteå på bortaplan och nu krävs det dubbla segrar i påskhelgen om säsongen ska fortsätta.

– Det är tufft och tight, och Piteå är ett bra lag, sa tränaren Magnus Nilsson efter 1–3 (1–0, 0–2, 0–1).

Det var inte alls samma fart över Hudiks spel som i slutet av serien, det var lite avvaktande och varken spelet i power play eller box play fungerade fullt ut. HHC-spelarna drog på sig åtta tvåminutersutvisningar, två av dem i mittzon och hela sex (!) i anfallszon.

– Det är ju där matchen avgörs, det håller inte att vi drar på oss så många utvisningar. Sedan får vi heller inte vårt power play att stämma, sa Nilsson.

Efter en jämn inledning fick Piteå chansen i numerärt överläge sedan #22 Linus Hedman dragit på sig matchens första utvisning, men hemmalaget lyckades inte skapa något. Det gjorde istället HHC när #24 Axel Levander plötsligt fick ett friläge från halva plan, men trots en elegant dragning och pucksläpp mellan benen på Piteås målvakt John Westermark blev det inget mål eftersom Westermark fick yttersta skridskospetsen på pucken som stannade på mållinjen.

Det gjorde den inte efter 8.54 för då vispade #17 Marcus Linderborg in ledningsmålet för HHC. #55 Andreas Söderberg sköt från blålinjen, pucken fastnade på en hemmaförsvarare och hamnade framför #26 Mathias Hellgren som frispelade Linderborg och 0–1 var ett faktum.

Spelet fortsatte att bölja fram och tillbaka med en och annan halvchans för båda lagen innan Magnus Isaksson fick chansen med stort C. Med två minuter kvar av perioden slarvade HHC i egen zon och pucken hamnade hos en helt fri Isaksson. Han sköt direkt men #25 Andreas Bosson svarade för en suverän plock.

– Jag tycker ändå att vi gör en stabil första period där vi håller oss till vår matchplan, sa Nilsson.

De var mycket Piteå i början av andra perioden och kvitteringen var nära, men varken Magnus Isaksson eller Carl Becker fick träff på pucken i öppet läge.

En hemmautvisning gjorde att HHC kom tillbaka lite spelmässigt, men spelet med en man mer stämde inte. Istället drog #9 Marcus Sirén på en sig en offensiv tvåminutare och då kom kvitteringen. Joakim Högberg utnyttjade en missad rensning från Hudik-försvaret, kom fri med Bosson som räddade första försöket, men Högberg vallade iskallt in 1–1 via HHC-målvakten.

Det handlade en hel del om misstag i andra perioden och #20 Henrik Marklund bjöds på ett friläge, men då räddade John Westermark i hemmamålet.

Piteå tog ledningen efter 14.55 då Petter Mäkitalo kom in i HHC:s zon med bra fart. Han sköt i skäret och pucken smet in bakom Bosson.

– När vi får spela mycket i box play är det många som får slita extra hårt och det märks sedan för det tar udden av spelet framåt. Vi skapar några lägen men orkar inte riktigt hela vägen, sa Nilsson.

En HHC-utvisning tidigt i tredje perioden innebar ett nytt power play-mål för Piteå. Magnus Isaksson hittade över med en diagonalpassning till Ludvig Stenvall som dundrade in 3–1 bakom Andreas Bosson – och HHC:s uppförsbacke blev allt brantare.

– Piteå gör två mål i power play. Vi har också lägen men lyckas inte idag, sa Nilsson.

Trots 13–5 i skott kom inte HHC närmare målmässigt, och nu måste det alltså bli två segrar till helgen om säsongen ska fortsätta.

– En sak är säker, spelarna är hur revanschsugna som helst. Men det gäller att vi håller oss på isen, gör vi det kommer vi att fixa det här, sa Nilsson innan sjutimmarsresan hemåt började.

Skribent: Christer Stridh