Galet drama tog Hudik till kval

Det blev ett fullständigt galet ishockeydrama som spelades upp i Söderhamns ishall (Helsingehus Hockey Arena) när Hudik Hockey och Östersund skulle göra upp i avgörande match om en plats i det allsvenska kvalet.

Fotograf: FlyWoodStudio.

Efter tre perioder stod det 2-2 på anslagstavlan efter fyra riktigt snygga hockeymål i en match som började kl.16 och som inte tog slut förrän strax före kl. 21 på kvällen när Hudiks #12 Christoffer Jansson satte avgörandet efter 4.41 – i den 6:e (!!!) perioden – och spikade de något märkliga siffrorna 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 0-0, 0-0, 1-0).

Det behövdes alltså över 104 minuters spel innan vinstlotten kunde delas ut i en match som kunde ha slutat hur som helst även om Hudik till slut fick ihop 53 skott på mål mot 29 för Östersund. Det fanns verkligen chanser även för Östersund att avgöra i det galna förlängningsspelet med två mållösa perioder innan avgörandet kom i början av den tredje övertidsperioden.

Det här betyder nu att Hudik ska gå in i ett allsvenskt kval mot Nybro, Troja/Ljungby och Mariestad, men nu utan att få spela i sin egen hemmarink, något som med all rätt blivit en av hockey-Sveriges stora snackisar.

HHC kom till spel med tre viktiga pjäser borta. Förutom ”29 Jesper Wiberg och #85 Lucas Enqvist saknades nu också #48 Hugo Enock, som hade känningar av en smäll mot huvudet i fredagsmatchen, och det betydde att HHC fick gå hårt på några av spelarna när Magnus Nilsson och Johannes Westring i sista delen av matchen gick ner på tre femmor.

– Vi är jättestolta över det som laget presterade här ikväll. Alla bidrog på sitt sätt till den här segern, men sedan var det förstås några som fick jobba extra hårt. Det var starkt att vi orkade igenom en så här lång match, konstaterade Magnus Nilsson när han fick en chans att säga något i det ”ljudstarka” omklädningsrummet.

– Det är jättejobbigt när det blir så här. Man slits mellan hopp och förtvivlan och man är livrädd varje gång det blir spel i vår zon. Men jag tycker att vi förtjänade det här, vi var lite vassare än Östersund även om dom också hade chanser som kunde ha avgjort förlängningen, tyckte HHC-tränaren som nu tillsammans Johannes Westring har tagit laget till sitt andra allsvenska kval på tre säsonger.

Det var Östersund som satte tonen för matchen med ett ledningsmål redan efter 2.37 i den första perioden när Linus Rotbakken smög in framför HHC-kassen och smällde in pucken på passning från Anton Grenholm. Det tidiga ledningsmålet gjorde att Östersund hittade tryggheten i sitt spel, men det var öndå HHC som kom till de flesta avslutningarna.

HHC kom tillbaka starkt i den andra i den andra perioden och vände på steken med först 1-1 av #55 Andreas Söderberg sedan 20 Henrik Marklund och #23 Adam Byström Johansson hade röjt vägen och serverat läget till HHC:s backklippa.

HHC:s ledningsmål till 2-1 kom sedan i ett jättesnyggt klapp-klapp-spel i numerärt överläge där #54 Hannes Lindström hittade rätt efter det snygga förspelet av Andreas Söderberg och Christoffer Jansson, den senare som kvällens offensive härförare med starka tekningar, puckvinster och passningar.

HHC fick inte behålla ledningen länge. Östersund slog tillbaka med 2-2 när de direkt efter fick ett eget powerplay och utnyttjade det snyggt när Elias Bjuhr styrde in Janne Kivilahtis instick i boxen.

Därmed var det också slut på grannlåten, resten av matchen – och då främst förlängningsperioderna – blev mer ett ”hockeykrig” där båda lagen förgäves skrek efter utvisningar, men inte fick något gehör av domaren David Laxola.

I de två mållösa förlängningsperioderna var HHC närmast mål i den första (med 18-6 i skott) medan Östersund hade några riktigt heta chanser i inledningen av den andra. De fysiska kamperna ökade i intensitet och tillropen från båsen blev bara högre för varje minut. Men trots heta chanser åt båda håll höll både Andreas Bosson och Carl Hjälm tätt.

Efter ytterligare en lång vila (i väntan på att isen skulle frysa efter spolningen) kom så den sjätte perioden igång och där kunde då Christoffer Jansson hämta hem vinstlotten till HHC efter förarbete av Henrik Marklund och Andreas Söderberg, den senare direkt inblandad i HHC:s samtliga tre mål – och som dessutom som vanligt starkt bidrog till det defensiva spelet där han med sitt lugn och sin säkerhet vinner närkamper och löser försvarsknutar.