Thomas Maikkula ny tränare i Surahammar

Under tisdagen föll en av de viktigare pusselbitarna på plats för Surahammars sportchef Jörgen Mähler. Tränarfrågan är nu löst och det blir Thomas Maikkula som ska leda laget och föreningen till nya framgångar kommande säsong.

Den 56-årige Thomas Maikkula med rötterna i Köping är inte alls obekant för de hockeyintresserade suraborna. Som spelare gjorde han en säsong med klubben 1988/89 och därefter återkom han som tränare för A-laget säsongen 2009/10. Senaste gången Thomas Maikkula var i Surahallen som tränare var 2015/16 då han coachade J20-laget i J20 Elit.

Thomas Maikkula har en lång och gedigen erfarenhet av ledarskap och har närmare 30 år som hockeytränare på sitt CV. Thomas har varit både huvudcoach och assisterande coach till Västmanlands TV-pucklag och även anlitats flitigt som tränare/instruktör på olika camps båda i och utanför Sverige. Det är med andra ord ingen oprövad duvunge som tar plats i båset i vinter.

Surahammars sportchef Jörgen Mähler känner sig nöjd med att huvudtränaren är klar och att man nu på allvar kan börja skissa på upplägget inför kommande säsong. Han säger så här om tränare Maikkula.

-Jag känner ju Taggen väl sen tidigare och han har ju som du nämnt varit en sejour i Sura förut. Eftersom min tanke är tydlighet och struktur i hur man ska spela känner jag att han kommer bli bra.

-Jag har varit tydlig mot Thomas med vad laget/ jag efterlyser för att vi ska kunna ta nästa steg och där tänker vi på samma sätt. Det känns bra att vi kom överens och att den här viktiga biten nu är på plats. Det ska bli väldigt kul att se vad Thomas med sin kunskap och erfarenhet kan få ut av killarna.

Vad säger då tränaren Thomas Maikkula själv om att det nu är klart för en återkomst till Surahammars IF?

– Det känns jättekul det här. Jag har haft dialogen med Jörgen (Mähler) ett tag och kände tidigt att det här var något som intresserade mig. Jag har väl funderat några dagar och även varit tvungen att säkerställa vissa praktiska detaljer hemma och på mitt arbete innan jag kunde säga ja. Men nu är det löst och det känns som sagt jättekul.

Vad fick dig att hoppa på den här utmaningen?

-Jag har ju en bakgrund i Sura som både spelare och tränare och har alltid trivts väldigt bra i klubben och den mentalitet som finns kring hockeyn. Sen gick det ju bra för laget i våras och jag tycker hela föreningen just nu drar åt ett bra håll. Det blåser nya positiva vindar i Surahammar och därför känns det roligt att få möjligheten att vara med och bidra.

Du har ju en lång tränarkarriär i bagaget. Hur skulle du beskriva din ledarfilosofi?

-Jag fokuserar mycket på gemenskap och att vi för att nå framgång måste trivas tillsammans. Tydlighet är också något som jag brinner för. Det är viktigt att vi alla, spelare som ledare drar åt samma håll och att alla förstår sin roll och sitt ansvar i gruppen. Det som driver mig är att hela tiden jobba för att få ut det bästa ur varje spelare.

Utifrån det du har sett av Sura under säsongen som gick. Hur går dina tankar kring kommande säsong?

– Jag ser positivt på det som väntar. Sen är det så klart den här tiden på året lite osäkerhet kring vad man får för lag att jobba med. Det handlar i slutänden om att ha materialet och att vi får ihop ett slagkraftigt lag. En skillnad i Sura idag jämfört med tidigare att nu är det bra spelare som hör av sig och vill spela för klubben. Tidigare har man kanske fått ta de som blir över. Det här ökar möjligheterna att forma ett lag som kan nå framgång.

Nu är ju truppen inte spikad och det finns en del luckor att fylla. Men när laget väl är på plats. Vad är det för hockey du vill bjuda publiken i Surahallen på i vinter?

-Det låter kanske tråkigt, men hockeyn idag ser ut lite på samma sätt oavsett nivå. Den moderna hockeyn kräver ett bra försvarsspel, för att möjliggöra ett snabbt och bra anfallsspel. Som tränare handlar det om att vara tydlig, och ibland övertydlig. Det är otroligt viktigt att jag säkerställer att alla köper och framför allt förstår vad jag menar, på träningar och i matcher.

-Jag vill bjuda publiken på en rolig och vägvinnande ishockey, men då är det viktigt att det inte finns några tveksamheter kring varje individs roll eller ansvar. Det känns spännande och jag har en bra känsla. Det här ska bli kul och jag ser verkligen fram emot hösten, avslutar Thomas Maikulla.

Vi hälsar Thomas ”Taggen” Maikkula hjärtligt välkommen tillbaka till oss i Surahammar. Stort lycka till med ditt tränaruppdrag.

Foto; Privat
Text: Mattias Forsberg