Säsongssammanfattning med ordföranden

Säsongen 20/21 tog slut tidigare än planerat, även om vi fick spela in i mars månad för ovanlighetens skull. Men återigen missade vi Playoff-spel mot en högre serie och det är naturligtvis något som klubben är missnöjda med. I den här delen kommer vi fokusera lite mer på damlaget och vi stänger den sportsliga säsongen 20/21. Dessutom kommer vi prata mycket ekonomi med klubbens ordförande Alexander Fornsjö.

Som vi pratade om så hade vi mycket skador i Allettan vilket säkert satte några spår i truppen men hur gick tankarna där när alla skador började dyka upp?

– Säsongen som var hade vi ganska mycket stiltje i truppen och om man skulle vara med i toppen på den så hade vi behövt värva för att bli bättre och ha en bredare trupp men nu hade vi massa skador och fick förstärka för att ersätta. Sen är väl jag mer sugen på att gå långt nästa säsong när det förhoppningsvis får vara publik på läktarna än den här säsongen när det är folktomt men det är min personliga åsikt. Samtidigt är det så små marginaler som avgör nu för lagen är så jämna. Men vi har lite att lära på den här sista delen och det handlar om att lära sig att vinna. Vi gör inget bra resultat i Allettan och vi måste ta med oss det och bli bättre i den aspekten. Sen kan inte vi sitta och lipa för att vi har tre spelare som sitter hemma friska i anhörigkarantän men är reglerna sådana så är de det, konstaterar Anders Lundström.

Vi har ett damlag också, om vi börjar med kritiken som framfördes i en av lokaltidningarna då, vad säger ni om kritiken?

– Jag ser inte kritiken som befogad, visst finns det utvecklingspotential för oss som förening och för damverksamheten i stort. Men det får man väl nästan hoppas på med tanke på att vi precis har startat. Sen visste vi att det skulle bli oerhört tufft i seriespelet, de flesta av spelarna hade aldrig spelat på den nivån, det är inget kval dit. Samtidigt ville vi ge tjejerna en morot att spela i en serie som faktiskt är på riktigt. Nu ska vi bygga vidare på det och har inlett ett arbete för att utveckla damhockeyn i Skövde IK och Skaraborg på lång sikt. De fick som sagt ingen optimal säsong i och med att det först blir paus och sen nedstängt helt och hållet, säger klubbens ordförande Alexander Fornsjö.

Vad säger du om satsningen på damlaget Anders?

– Jag upplever att vi har fått mycket positiv feedback över att vi ens vågade satsa på och starta ett damlag och köra igång det under en pandemi och jag har också fått positiv feedback för att vi gör den här satsningen som genererar en hel del utgifter och vi hade tänkt genomföra hela säsongen om det inte hade blivit nedstängt. Sen tar det tid när man bygger upp något nytt. Det är fortfarande en relativt ung sport och det avspeglar sig ju i ligorna där det är väldigt mycket spelare från andra länder i alla lag. Men vi har inga planer på att lägga ner damlaget utan snarare satsa lite mer. Det är ju faktiskt så att damlaget har det väldigt bra förspänt med engagerade ledare och vi har en stor ledarstab runt laget och jag är väldigt imponerad över deras jobb runt laget. Det finns goda förutsättningar att få det att lyfta. Men med den inställningen som alla i ledarstaben har så tror jag det kommer bli riktigt bra på sikt. Sen är nästa grej att få tag i spelare när man inte har ett ungdomslag och framför allt bra spelare och utvecklingsbara spelare. Där måste vi ihop med övriga klubbar runt om i regionen se över hur vi ska utveckla spelare, säger Anders Lundström.

Startat hockeyskola för flickor

– Nu har vi skapat egen tjejhockeyskola och kommer förmodligen ha flickhockey på programmet från nästa säsong men problemet är att vi inte har några juniorligor att spela i.

Hur kommer budgeten se ut för damlaget?

– Vi har inte satt budgeten för alla lag än, det beror väl lite på stödpaket och så vidare men det kostar ex antal 100 000 kronor och vi kommer lägga de som behövs. Men exakt hur budgeten kommer se ut vet vi inte än, säger Anders Lundström.

Om man tittar på alla lag i SDHL och övriga Damettan så är det gott om spelare från andra länder än Sverige, kommer vi i Skövde få stifta bekantskap med några namn utifrån till vintern? Vi hade Misty Rae Seastrom förra säsongen som gjorde bra ifrån sig, kommer hon tillbaka?

– Jag räknar med att vi kommer titta på att förstärka laget med någon eller några utländska spelare, det är bara titta på hur lagen ser ut och det behöver kompletteras med spelare utifrån. Men Misty trivdes bra och det är väl inte helt omöjligt att hon återkommer men vi vet inte än, säger Anders Lundström.

Om vi går över till den ekonomiska aspekten då, hur mycket påverkade det rent ekonomiskt att vi inte fick ha någon publik?

– I inledningen jättemycket så klart när vi inte visste något om kompensationsstöd och så, sen fick vi 1,4 miljoner ungefär vilket kompenserade oss i mångt och mycket fram till sista december. Och det visar också herrlagets betydelse, stödet på 1,4 miljoner är enkom baserat på utebliven publik kring herrlaget, så de drar runt sig själva med marginal. Sen så fortsättningen med Allettan och så har det kommit något mer stöd och det kommer ett till stöd för Q1 2021 i slutet av juni. Men vi söker inte för herrlaget, det gör ligan, vi söker bara för juniorlag, lotterier och cuper och så vidare.  Men det vi får från Hockeyettan är baserat på förra säsongens publiksiffror och där ligger vi bra till, säger Alexander Fornsjö och Lundström fyller i.

– Man kan säga att kompensationsstödet ska vara en rak kompensation för missade intäkter plus uppstartskostnader för att kunna driv

a föreningen framåt. När det gäller kompensation från Hockeyettan så blir man tilldelad efter procentsatser som är förutbestämda, där får vi bara tacka och ta emot och det här beloppet blir det. Sen är det kostnader som man inte vill bli av med som juniorer och damlag, berättar Anders.

Så innan vi fick de 1,4 miljonerna, hur mörkt var det?

– Innan vi fick reda på kompensationsstödet som kom i december så såg det riktigt mörkt ut, då hade vi inte många tusenlappar och då var det inte många timmars sömn, berättar Alexander Fornsjö.

Hur mycket påverkade det sportsligt?

– Vissa matcher har det varit jättetydligt och vissa matcher har det inte märkts av alls, men för oss och Troja eller Nybro som har mycket publik så är det klart det är en jäkla skillnad när det är 8 personer kontra 1500, sen i vilken utsträckning det påverkat sportsligt är svårt att säga. Men vissa lag har man märkt att det inte spelar så stor roll men det är klart, det kanske inte är lika roligt för till exempel Kumla att åka till Skövde när man normalt sett får spela inför 1100. Men min personliga uppfattning är att det blivit mer jobb inför matcherna under säsongen på grund av alla regler och sen är det tomt i hallen. Och jag tänker att om det påverkar mig så borde det påverka spelarna men det man märker är att det är svårt att bryta trender även i matcherna när du inte har någon publik som kan elda igång det, säger Anders Lundström.

Hur har kommunen ställt sig till hallhyror? I Stockholm har de gått ut och sagt att de släpper alla hallhyror resten av 2021, har ni fått någon sådan lättnad?

– Vi betalar fortfarande hyra men lite billigare har vi fått det under matcher. Kultur och fritidsverksamheten lever ju mer eller mindre på hyresintäkter och de har ju skapat en fond som föreningar kan söka ur. Men det är nog ganska få som ansökt om det den här perioden. Men ser man till resultaten som kommunen gör tack vare coronastöden så hade det varit det enklaste sättet att hjälpa föreningarna genom att besluta om hyresfritt under en period, konstaterar Alexander och fortsätter.

– Man hade fått lite mer luft i budgeten, nu har vi haft en bra dialog med kommunen ändå men man hade sluppit en del diskussioner med kommunen och sluppit en del frustration, från båda sidor, resonerar Alexander.

Hur mycket har vi förlorat under säsongen, rent ekonomiskt?

– Vi vet inte riktigt än eftersom de sista stöden inte är utbetalda än men vi vet att omsättningen gått ner en del och än så länge har bara stöd fram till december betalats ut så det är halva säsongen kvar som vi inte vet riktigt var det landar än. Men vi vet att både intäkts och utgiftskostnaderna har minskat, säger de båda.

– Men vi kommer komma levande ur det här tack vare stöden, säger Anders.

– Sen är väl frågan vad vi tappat i intresse kring herrlaget och om vi har gjort det, hur blir det med spelare på juniorsidan och så vidare, det vet vi inte ännu. Så det finns ju en annan del i det här mer än ekonomiskt, kommer folk komma tillbaka till matcherna när det är tillåtet? Det är en viktig fråga utöver ekonomin, anser Alexander Fornsjö och fortsätter fundera.

– Sen är en annan fråga hur det kommer påverka framtiden, hur kommer sponsorer ställa sig? Och man ser på till exempel hockeyskolan där det försvann massor av spelare på grund av att föräldrar inte fick vara i ishallen under träning och så vidare. Sponsorsidan, hur ser den ut om ett år liksom? Funderar Alexander.

Höja upplevelsen

– Vi har tillsatt en matcharrangemangsansvarig för att vi tror att det kommer krävas lite mer krut på själva arrangemanget runt matchen och inte bara själva hockeyn. Nu menar inte jag att det ska vara Liseberg här men att det händer mer saker, ett bra intro som går att utveckla och så vidare. Vi träffade den nya restaurangen Brödernas i Skövdehem Arena och jag tror det är viktigt att hitta ett samarbete där. Vår VIP är ju inte så mycket VIP för har du minsta ont i knät så kommer du inte ens upp dit. Eller så är det ett så uppdämt behov så alla kommer tillbaka för att de vet att det inte är speciellt trångt i Billingehov så länge det inte är 3000 pers på plats. Men det vet vi inte i nuläget, konstaterar Alexander.

– Det vi vet är att vi kommer ha ett väldigt hårt jobb framför oss, fyller Anders i.

Hur viktigt är egentligen matcharrangemanget mer än att ni tillsatt en speciell grupp?

– Vi måste även hitta ny publik, inte bara de mest trogna supportrarna som alltid är på plats utan vi måste försöka hitta flera som inte brukar vara här, där är det viktigt med matcharrangemanget för att nå ut till andra målgrupper. Sen finns det massvis av folk som bara går på derbyn och det kan man undra varför de bara går på just den matchen men jag tror att det handlar mycket om att det blir tryck på läktarna, det är en folkfest och jag ser matcharrangemanget från biljettköp till det att du går hem, det är många parametrar som man måste ta hänsyn till, säger Alexander Fornsjö.

När vi gör bokslut om en vecka, hur kommer det att landa?

– I och med att säsongen blev som den blev så har vi haft väldigt låga kostnader och även om det är kostnader som vi vill ha med juniorlag och damlag och så vidare så ur det perspektivet så har vi haft väldigt låga kostnader. Sen har vi fått väldigt bra kompensationsstöd för utebliven publik, vi har gjort en del kampanjer, SIK-stödet bland annat som gett oss 160 000 ungefär. Vi har liksom försökt kompensera på andra sätt. Beroende på det kompensationsstöd som kommer för Q1 i år så tror jag inte att det är så illa som vi från första början trodde, säger Alexander Fornsjö.

Klubbchef Lundström fyller i.

– I november trodde jag att vi skulle backa ett par miljoner, det tror jag inte längre. Kostnaderna har ju gått ner efter jul, det brukar vara tvärtom men det är definitivt inte en sådan katastrof som vi trodde det skulle bli i november. Men vi hade inte klarat den dagliga verksamheten i höstas om vi inte hade fått hjälpen från alla swishkampanjer. Sen är det så, vi behöver inte så mycket pengar i maj, då har vi inte så mycket verksamhet men det är ju under vintern vi behöver få in pengar. Sen har vi extremt fina förutsättningar med anläggningen men det är en rejäl peng att betala men vi kommer klara oss igenom det här, säger Anders optimistiskt.

Var nästan på ruinens brant

– Det är klart att det fanns perioder under säsongen som det kändes som att vi skulle gå i konkurs men vi kommer inte att gå i konkurs. Jag tror inte att regering och Folkhälsomyndigheten och så vidare hade låtit det ske att klubbar går i konkurs heller. Sen känns det inte så roligt att köra en säsong på stöd men det är ju verkligheten för alla klubbar när vi inte får ha någon publik på matcherna. Men det viktiga är att vi kommer att komma ut på andra sidan levande. Sen hoppas jag att vi får en hyfsat normal säsong för alla våra lag kommande säsong och att både damlag och juniorlagen får spela hela säsongen, med publik, säger klubbens ordförande.

En del av de som började i hockeyskolan valde att hoppa av under säsongen, hur får vi tillbaka dem?

– Vi vet inte var det här landar än, jag fattar att tjejer och killar som började spela hockey och deras föräldrar inte får vara med, jag förstår att de väljer att inte fortsätta men samtidigt kanske de kommer tillbaka. Sen är det ju juniorer, 01or och 02or som kanske skulle aspirera på A-lagskontrakt och så får de inte chansen, klart att de kan tappa sugen när de nu ska börja köra barmark igen. Då kan det bli att man funderar på om man ska fortsätta med sin hockey över huvud taget. Och det såg vi hur många som droppade in i Hockeyettan från J20 nationell. 73 stycken på de första tre veckorna, det var ju knappast därför de stängde ned juniorserierna. Tanken var att stänga serierna för att minska smittspridningen men plötsligt spelade många i Hockeyettan istället. Det blir väldigt konstigt så vi får väl se var den här säsongen tar vägen, inte bara för vår del utan för hela idrotten, säger de båda herrarna uppe på kansliet.

Klubben har i flera år sagt att vi ska bli större och bättre, på alla plan, hur ser det ut, växer vi någonting?

– Som ordförande vill man ju växa som förening och jag vet att sportchef och sportgrupp jobbar med en förbättring, på alla plan, både vad det gäller spelare, spelet, utveckling och ledarskap. Vi har sagt att vi vill växa som förening och vi har gjort ganska mycket, trots pandemi, säger Alexander och börjar berätta.

– Vi har startat ett damlag, vi har sagt att vi vill ha hockey för fler, då startade vi upp Hockey som träningsform säsongen 2019/20 vilket var en succé, vi har över 30 namn på den listan, vi sa att juniorerna måste växa och bli fler, ja då startade vi upp ett J18 2 tillsammans med Falköping. Nu fick ju inte de någon rättvis säsong heller men det beror på pandemin. Vi har utvecklat ett cupkoncept ”Billinge Trophy”, för det hade vi inga sen innan, nu har vi sex stycken. Vi har startat upp ett målvaktscamp så vi har gjort mycket bra i föreningen. Vi har fler och större kullar underifrån, konstaterar Alexander.

Ska det hänga på A-laget varenda år att få ekonomin att gå runt?

– Jag har ju en uppfattning om att, man kan aldrig bli riktigt farlig förrän man har råd att förlora. Vi är på väg dit, det ska inte hänga på A-laget för att det ska gå runt. En sportsligt bra effekt ska ge resultat i plånboken och jag tycker att vi är på rätt väg. Det här nya systemet med att ett lag är garanterat att gå upp gör att det alltid kommer finnas lag som satsar och då gäller det att vara redo. Allra mest organisatoriskt. Sen ska Hockeyettan bantas ytterligare och det betyder ju automatiskt att din plats i hierarkin blir högre, det är ju värt mer om du är ett av 20 lag i Hockeyettan än ett av 48, konstaterar Anders.

Elitlicensen har varit en het potatis innan pandemin dök upp och satte den ekonomiska licensen på paus, hur mycket väger man in den när man lägger en budget och så vidare?

– Den här elitlicensen har vi varit tvungna att räkna in under några år nu. Den har medfört att vi kapat i alla kostnader, vi hade till exempel en bokföringsbyrå förut, vi hade säljbolag men det har vi kapat, vi har sänkt sportbudget osv. I min värld så är den ju helt galet satt, vad säger att du ska ha en halv miljon på kontot för att spela i Hockeyettan. Jag hade hellre sett att man hade satt en procentuell avgift på din omsättning. Typ för att du ska få elitlicens i hockeyettan ska du ha 5% av din totala omsättning i eget kapital. Ja då blir det mycket för Nybro och lite för Grums, men det blir rättvist. Jag hade hellre investerat i oss själva och organiserat oss bättre. Nu ska föreningarna i Hockeyettan ha 500 000 kronor på ett konto och licenskravet har fler parametrar än bara ekonomi men de andra delarna är det ingen som pratar om. Jag menar inte att man ska slarva med ekonomin men man kan investera pengarna för att utveckla klubben istället, avslutar Alexander Fornsjö.

Sedan intervjun gjordes har förslaget om ett ändrat licenskrav lagts fram till Hockeyförbundet och i det förslaget så är det just % på omsättning som gäller. Beslut på det väntas tas på SIF:s årsmöte den 12/6.

 

//Kristoffer Bennemyr