Sportchefen om säsongen och lagbygget

Calle Johansson fick en bra start som sportchef när laget tog sig till allsvenska kvalserien direkt första säsongen han var ensam sportchef. Men nu är det upp till bevis när han ska gå in i sin andra silly season, och han har höga ambitioner.

– Allting vi får in ska förstärka laget!

Börja med att summera säsongen!

Det faller ju ut på ett otroligt positivt sätt, det blir en kvalserie för första gången på 13 år och vi spelar också en väldigt fin ishockey stundtals. Det var en riktigt bra säsong som jag kommer att komma ihåg länge.

En fråga från Bobbo Viking: Vad saknades för att gå hela vägen?

Det som saknas är ännu mer spets, det behöver kanske inte vara nya spelare, utan mer att vi ska få varje position att bli lite bättre. Det blir mitt jobb tillsammans med tränare att se till att det blir så. Först gäller det att bestämma oss för vilka spelare vi tror på och som vi kan utveckla, och sedan att värva in det som saknas.

Hittills så har ni sex spelare på kontrakt: Johan Frick, Gustaf Malmkvist, Ludvig Collberg, Lukas Larsson, Erik Olsson och Jesper Lindén., Det är en bra stomme måste man säga!

Ja det är det. Jag har börjat sätta mig ner och mata på med förhandlingarna nu, så det kommer att rulla på i dagarna. Jag kommer att presentera ett första nyförvärv redan imorgon, vid lunchtid.

Är det ett intressant namn?

Ja det är det absolut! En kille av toppspets i ettan, så det ska bli väldigt roligt att se honom i Boiströjan, men mer info kommer imorgon.

Bobbo Viking har en ny fråga: Är spelarbudgeten nästa säsong, lägre, samma eller högre?

Styrelsen håller på med sitt arbete om detta, så jag får nog besked inom kort.

Är det några namn du gärna vill förlänga med?

Det är ju några, men jag vill inte namnge några. Men det kommer ske saker framöver så vi får en tydlighet. Vi har en tydlig plan hur vi vill se truppen ska se ut nästa säsong.

Men om du säger mellan tumme och pekfinger, hur många behåller ni och hur många nya plockar ni in?

Det brukar alltid blir en handfull nya spelare varje år, så något sådant kan jag tänka mig det blir.

Och truppen ska bestå av ju backar och tretton forwards?

Vi siktar på åtta backar och tretton forwards.

Ni brukar också alltid plocka upp några juniorer, finns det några intressanta namn att plocka upp denna säsong?

De har haft en tung säsong med inställt seriespel på grund av covid, men det kanske blir ytterligare någon 01:a och kanske någon yngre back som får chansen att visa upp sig. Sedan har vi inte större trupp än att de kommer få chansen att visa upp sig även om de inte ingår i a-truppen.

Det kanske är lite tufft att ta steget upp också när de missat en säsong?

De har tränat stenhårt under lång tid och kommer göra det ett tag till, det hade varit värre om någon haft en knäskada och inte spelat på 5 månader, nu är det mer att komma in i det igen, det går rätt snabbt.

Bobbo Viking undrar hur intresset är från spelare att komma till Bois?

Det är jättestort! Min telefon håller på att brinna upp av alla samtal med intresserade spelare som hör av sig. Det är ett enormt intresse både från spelare i ettan och superelit, men också från andra serier. Så det gäller att sila vilka som ska komma.

Staffan undrar om det inte är dags att plocka hem Sebastian Collberg…

Han sitter på kontrakt nästa år, men jag har kontakt med honom, så skulle han vilja hem igen så kommer jag göra allt för att lösa det.

Är det någon annan hemvändare du pratat med?

Jag har kontakt med alla egentligen. Eddie Larsson har kontrakt nästa säsong med men jag har ändå pratat med honom. Viktor Andrén har jag faktiskt inte pratat med men han har sagt i tidningen att han ska fortsätta i SHL. Max Wennlund har jag också kontakt med, vi får se vad som händer.

Peter Ekehult frågar vilken position som den tilltänkta spetsen är tänkt till?

Nu slutade Lögdal så det gäller att få in ett centernamn som är spännande och spetsigt. Men vi ska också ha in backar och forwards som ska vara spetsar. Allt det vi plockar in ska förstärka laget.

En spelare som verkligen visade klass säsongen som gick var Joonas Alanne. Är det helt kört att vi får se honom i Boiströjan igen?

Det tror jag inte, jag körde hem Joonas till Arlanda i lördags, och vi har redan haft kontakt och diskuterar kontrakt nästa år redan nu, chansen finns. Men han ska landa så ska vi förhandla lite hårdare sedan. Det jag kan säga är att han har trivts enormt bra i Mariestad med mottagandet och allt, och vi har verkligen visat upp Mariestad från bästa sidan.

Finns det något sätt vi supportrar skulle kunna göra för att hjälpa till att landa honom?

Ja det kommer att behövas något extra för att kunna behålla Joonas, så jag kommer ta kontakt med Oxarnas ordförande Gustaf Bobeck och se om vi kan nå en lösning, om det finns något vi kan göra för att få honom att välja Bois. Oxarna gör redan ett fantastiskt jobb, så jag är ödmjuk och tacksam inför den hjälp de redan bidragit med.

Niklas Hjalmarsson undrar om det inte varit ett smart sätt att spara pengar genom att sparka spelare som inte platsar?

Så kan man se det givetvis, men dom är med i laget på samma sätt som dom andra. De är med på träningarna och håller tempot och drivet på träningar och det har dom gjort fantastiskt bra. Från sidan kan man se det som sker på matcher, men det finns så många aspekter man inte ser, som träningar, dynamiken i ett omklädningsrum och lagsammanhållning. Dom som inte spelar är viktiga på sitt sätt, och hade vi dessutom drabbats av skador så måste man ha en bredd.

Peter Ekehult Vem skulle drömvärvningen/värvningarna vara om vi avancerar till Allsvenskan?

Då är det hemvändarna som varit trevligt att se i Boiströjan igen. Sedan finns det många bra spelare både från Sverige och utomlands, men kan vi bygga en stomme på hemvändande egna produkter så hade det varit fantastiskt.

Jag har läst i tidningen att du gärna ser en fortsättning med tränartrojkan, hur ser det ut där?

Jag skulle säga att vi ligger långt fram i förhandlingarna, jag hoppas det ska vara klart närmaste tiden.

Normala säsonger är du nästan redan klar med lagbygget, nu blev det både en lång och försenad säsong. När räknar du med att vara klar?

Jag är relativt klar i slutet på maj,. Sedan kan något strönamn komma senare, men slutet maj kommer det mesta vara klart. Vi har en klar bild hur vi vill att det ska se ut och ska jobba stenhårt utifrån det.

Så nu kommer det ramla in underskrifter i rätt rask takt?

Ja så blir det. Det är viktigt att nämna att jag vill ge Mariestad Bois supportrar möjligheter att se en kvalserie på plats nästa år, jag ska verkligen göra mitt ytterst för att lösa det.

Av Krister Holm