Hon tar över som ordförande i föreningen

En före detta brytsäker libero i Kiruna FF.

En riktig arbetsmyra.

En polis som älskar andra människor och som vill måna om meningsfulla relationer.

Möt Kiruna IF:s nya ordförande Annika Thyni.

– Jag är en genuin föreningsmänniska. Det är naturligt för mig att vara engagerad, säger hon.

Tidigare kunde vi berätta här på hemsidan att Otto Andersson väljer att kliva ner som ordförande efter tre mycket fina år på posten. En stor bidragande orsak till att han väljer att kliva av är att tiden inte räcker till för bankchefen och trebarnspappan från Göteborg.

Annika Thyni har sett jobbet som Andersson lagt ner från nära håll. Hon beskriver det så här:

– Otto har gjort ett jättejobb. Han har krattat manegen för oss andra under sina år. Kiruna IF hade inte varit föreningen den är i dag om det inte vore för honom. Jag tänker att jag är ett bättre alternativ just nu eftersom jag inte har små barn längre, säger hon.

Annika Thyni tvekade när hon fick frågan. Hon var inte säker på att hon var rätt person för uppdraget. Men när hennes roll som förundersökningsledare inom polisen ändrades kändes det plötsligt helt naturligt att tacka ja till det hedersamma uppdraget i KIF.

– En dörr stänges och en annan öppnades. Jag har jobbat som gruppchef i 14 år med personalansvar som tar mycket energi. Om jag hade jobbat kvar i samma roll hade jag inte varit rätt person för Kiruna IF. Men nu känner jag att jag kommer att ha den rätta energin som kommer att krävas.

För många i Kiruna är inte Annika Thyni något okänt namn. Hon är Kirunatjejen med bakgrund inom fotbollen.

När Kiruna FF fyllde 50 år i fjol släppte man en jubileumsbok. En mycket läsvärd sådan, som varmt rekommenderas att köpa. I den har man bland annat tagit ut det bästa damlaget genom tiderna. En slags drömelva.

I backlinjen hittar man en viss Annika Karlsson. Det var Thynis flicknamn innan giftermålet med Stefan Thyni.

Tillsammans har de två barn, Matilda och en kille ni kanske känner igen: Simon Thyni. En viss nummer sex som man gärna har i sitt eget lag.

Annika Thyni är fostrad i idrottsrörelsen. Hon beskriver sig själv som en genuin föreningsmänniska, att hon har blivit den lagspelare hon är tack vare idrotten.

Thyni har suttit i KIF:s styrelse och känner sig väldigt bekväm med gruppen hon jobbar med.

Och när hon tänker på hur hon vill agera som ordförande kommer lätt fotbollsmetaforerna fram.

– Vi är ett lag i Kiruna IF. Jag får nog lära mig att inte springa själv på alla bollar, utan fördela vissa och ta hand om andra tills någon annan är spelbar. För mig är det viktigt att värna om alla inom Kiruna IF. Ensam är inte stark. Jag har ett stort ansvar att se till att vi jobbar tillsammans. Att vi löser problem tillsammans. Ingen ska behöva stånga huvudet i väggen på egen hand och till slut behöva ropa på hjälp.

Du är en riktigt arbetsmyra, va? Det är det intrycket jag har fått under matcherna på Lombia…

– Haha, kul att du säger det, Mattias. Många har frågat hur jag orkar engagera mig så mycket som jag gör. Grejen är att det ger mig en enorm energi. Jag går inte omkring och tänker på att det tar mycket tid eftersom det ger så mycket tillbaka. Det är en fin känsla att vara en del av ett sammanhang och en gemenskap. Jag önskar att fler ser den möjligheten och känner att de vill vara med och hjälpa till.

Under tisdagen klubbades valberedningens förslag igenom på årsmötet.

Ett historiskt beslut.

Därmed blev Annika Thyni Kiruna IF:s första kvinnliga ordförande.

Så här tänker hon kring det.

– Jag tycker absolut att det är häftigt och roligt men jag lägger inget fokus på det. Det är inte på grund av könet som jag har blivit ordförande, utan det är för den jag är. Det är en eller två som har sagt det men jag tänker inte så mycket på det. Det kanske har en större betydelse än vad jag själv inser. Det är inget jag går igång på kan man lugnt säga. Jag är snarare här för den spännande utmaningens skull.

Hur ser KIF:s framtid ut?

– Jätteljus. Vi hade en spelarträff med damlaget i veckan och det var fantastiskt. Vi kommer att ha fem spelare i TV-puckens breddläger den här säsongen: Siri, Stella, Elvin, Lisa och Tilde. Men vi skulle behöva fler spelare i truppen. Vi har många spelare i J18 och J20 och jag ser jättemycket fram emot att alla lag i föreningen ska få börja spela matcher igen efter coronauppehållet. A-laget är verkligen på väg framåt. Där känner jag att Henrik Törmä gör ett jättejobb som sportchef.

Från årsmötet kom rapporter om ett ljust ekonomiskt läge. KIF gör ett starkt, positivt ekonomiskt resultat. Trots ett utmanande år i coronasmittans spår, alltså.

Det tack vare hårt arbetande ideella krafter, generösa samarbetspartners, ett grymt engagemang från KIF-fans runt om i landet, kostnadsnedskärningar och statliga bidrag. KIF rapporterar att man kommer att klara de nya ekonomiska kraven för elitlicensen.

Det ger en stabil likviditet, som utgör en grund att satsa vidare från.

– Vårt mål är nu att bygga en ännu starkare organisation och ekonomi för att ta steget uppåt i seriesystemet. Tillsammans med våra partners och fans är det möjligt. Kiruna är en stad som kan hantera ett allsvenskt lag, både sett till hockeyintresset och marknaden, säger marknadsgruppens Niklas Digersten.

Annika Thyni spinner vidare på KIF:s vision inför framtiden. Hon ser framför sig en stomme av Kirunakillar som bildar ett lag som spelar i allsvenskan.

– Jag är inte rätt person att här och nu säga när det kan bli verklighet. Men det är absolut vår vision. Vi har en bra grund att stå på just nu. Men vi är ödmjuka. Vi tar inga ideella krafter för givna och vi tar heller inga samarbetspartners för givna. Men Kiruna som stad skulle må oerhört bra av att få upp ett lag i en högre serie. Om jag ska skriva någon slags slogan skulle det vara ”Välkommen till en attraktiv förening i en attraktiv stad. En förening som bygger på goda och meningsfulla relationer”, säger Annika Thyni.

KIF:s nya epok med henne som ordförande kan härmed börja.

Mattias Heikki