Appelgren inför Karlskoga

Dags för den andra träningsmatchen för säsongen. Om den första innebar en tämligen komfortabel viktoria mot Hanhals, så lär det bli betydligt tuffare när man imorgon ställs mot topplaget i allsvenskan Karlskoga. Ett starkt, fysiskt, skridsko- och passningsskickligt lag som Bois kommer att behöva spela på toppen av sin förmåga emot för att kunna ge dom en match. Bois tränare Andreas Appelgren ser fram emot kraftprovet. I dagens intervju så ger han både sin syn på det sena nyförvärvet Oliver Kandergård och sina intryck av matchen mot Hanhals, men också varför det är bra att möta riktigt tufft motstånd under träningsmatcherna. 

När vi pratades vid inför matchen mot Hanhals så var han inte klar, men till matchen så fick vi i in en ny spelare i form av Oliver Kandergård. Det gick snabbt!

– Ja det gjorde det. Men efter att vi la vår grundplanering så blev det tätare med matcher och då kände vi att vi var tunna och har sett oss om för att få in någon mer spelare. Kravlistan var ganska så tuff, vi ville ha en högerskytt med bra fart och poänggaranti och såna finns det inte många av, men så dök detta upp och det var vi väldigt glada över, Oliver kommer vi få stor nytta av.

Jag trodde han inte ens fanns på marknaden…?

– Jag vet inte hur det gick till, men vi har visat intresse för honom tidigare men inte lyckats få hit honom, men så dök han upp igen och då var det bara att slå till.

Vad vet du om honom?

– Jag vet ganska mycket om honom. Jag har följt honom sedan han var junior i Leksand och vi har också mött honom i seriespelet och han har alltid gjort bra avtryck, varit svår att få grepp på. Så vi har riktigt bra koll på honom, och vi vet att han kommer passa in bra hos oss.

Vad för egenskaper tillför han?

– Det är en otroligt skicklig spelare. Bra teknik, bra fart och bra spelsinne. Han kan göra oväntade saker på isen och drar dit puckarna när lägena dyker upp, en komplett spelare. Jag tycker han skulle kunna spela en nivå upp. Han var skicklig redan som junior. Han och Philip Norberg spelade i samma kedja i juniortiden och känner varandra väl, det kommer hjälpa laget med. Sedan är det inte ristat i sten att de ska spela ihop, men de kommer få chansen att göra det.

Han gjorde också stort avtryck redan första matchen mot Hanhals!

Ja han hade varit på is 2-3 pass bara och kastades rätt in i match. Han gör ett snyggt mål och ligger bakom mycket offensivt och visar att han är en bra spelare.

Om vi då pratar Hanhalsmatchen, så var första perioden kanske inte mycket att skryta med, men sedan såg det bättre ut!

Vi hade ett par bra byten tidigt, men sedan blev det spel i powerplay och boxplay och då blev det ryckigt med folk som får spela mycket och andra som inte får spela alls, och det blir en medioker förstaperiod. Sedan börjar andra perioden också med mycket utvisningar, men sedan gör dom mål och då händer något med vårt lag. Då hajade alla till och höjde upp nivån och under några minuter där så spelar vi bländande ishockey. Vi gör tre mål och har ett öppet mål och ytterligare kanonlägen, så vi kunde gjort fler mål. Tredje perioden var också ok, i 5 mot 5 så gör vi det bra. Men vi hade fem raka tvåor och straff från andra och framåt. Sedan spelar vi ganska smart och tar hem matchen. Så halva matchen är bra, halva mindre bra, så totalt sett godkänt ändå.

Vad gav matchen för besked tycker du?

– Att vi är skickliga med puck och att vi har ett ganska bra spel nerifrån. Det vi pratat om innan är att vi vill ha centrar som kan bära puck och fördela den, och det var bra. Sedan gjorde vi några riktigt snygga mål också, där vi spelar som vi vill och som vi tränat på. I boxplay visade killarna att de visste hur vi skulle hantera det, det fixade dom bra trots att vi inte tränat på det. Sedan visade killarna att dom försökte spela som vi vill att dom ska spela, sedan blir det inte alltid rätt, men dom ville och försökte hålla sig till vårt spel. Dom la också ner jobbet som krävs, det tyckte jag också om.

Ni har en spelare på try out, Nicklas Rintamäki. Stärkte han aktierna för ett fortsatt kontrakt tycker du?

– Han var jättebra. Han låg bakom ett mål och hade ett fint pass till Kandergårds mål, där han driver in i zonen, fryser in pucken och sätter ett fint pass. Så det tycker jag han gör.

Var det några spelare som stack ut tycker du?

– Det är lite för tidigt tycker jag att ge individuell kritik, alla försökte göra rätt för sig och det tyckte jag var bra, men det är för tidigt att ge några omdömen i övrigt.

Nu har i haft en veckas träning sedan matchen, är det fortsatt försvars- och grundspel som stått på träningsmenyn?

– Vi försöker nöta grundspel, både vad gäller försvarsspel men även spelet med puck, att gå igenom det noggrant, så det blir mycket information i början att ta till sig för spelarna. Sedan har vi inte så många nya, men de ska ändå in i det, och vi har utöver nyförvärven också en femma som knappt spelade förra som ska in i det också. Vi tränare kan tycka att det ska se bättre ut, men det är många detaljer som inte sitter i ryggraden, de får åka och tänka för att det ska bli rätt, och man ska spela på instinkt för att timingen ska sitta. Men att nöta och träna är en förutsättning för att det ska bli instinkt, så vi nöter på alla detaljer, både med och utan puck.

Imorgon står det allsvenska topplaget BIK Karlskoga för motståndet. Vad ger det er att möta ett sådant topplag?

– Det blir en härlig utmaning, de var inte långt från SHL förra säsongen, de åkte ut i semifinalen i slutspelet. De har som mål att gå upp i SHL, så det ska bli jättekul att möta dom. Jag har följt dom några dagar då de varit på träning här nere, så det ska bli kul att få möta dom. Vi är tacksamma att de vill möta oss en match varje år de senaste åren, det är en härlig sparring som visar vad vi är bra på men också var det finns brister så att vi vet vad vi behöver träna på.

Ja bristerna blir väl avslöjade obönhörligt mot ett sådant klassmotstånd?

– Ja tappar du puck på fel ställe, eller bjuder du dom på chanser så sätter dom dit den. Det är saker man måste lära sig, men det är inspirerande och motivationshöjande, men så tror vi också att vi kan visa att vi är ett skickligt lag vi med.

Ni har mött dom två säsonger i rad och det har varit jämna matcher…

– Ja det har det och skillnaden var att i den första matchen var dom kanske lite bättre men vi krigade oss kvar i den matchen, även om det inte var så mycket skönspel. Men förra året spelade vi bättre och var med i matchen. Vi får se imorgon, vi ska försöka spela som vi vill spela och så får vi se hur långt det räcker, kan vi snäppa upp en nivå från träningarna så kan det räcka långt.

Vad vill ni snäppa upp?

– De som är en nivå upp är att de lagen är lite rejälare, de slår lite hårdare pass och åker lite snabbare. Så vi måste åka lite fortare också, slå snabbare pass och vara mer rejäla, då måste vi lyckas med det. Kan vi få upp farten och kraften så ska vi kunna göra match av det.

Är det viktigt att möta lag av hög klass under försäsongen tycker du?

– Ja det tycker jag. För det första är det kul, en motivationshöjare, det är roligt mäta sig med ett så bra lag. Sedan är det nyttigt också för att killarna ska kunna se och lära sig vad det är som gör att Karlskoga (i detta fallet) är så bra,. Sedan får man känna på styrkan och farten hos ett riktigt bra lag. Skicklighetsmässigt skiljer det inte mycket, det är farten och klassen på passningar och mottagningar som gör skillnaden, det kan alla fixa om de får känna på hur det är.

Blir det inte en annan typ av hockey, är det inte bättre att möta lag av samma klass?

– Man behöver möta alla typer av lag., De som är en nivå upp så att man får känna på det, men också lag som man är lite bättre än, så man får nöta på sitt eget spel. Men också givetvis mot lag av samma klass så du får känna på det. Möter du för bra lag, så kan det bli svårt då du bara nött försvarsspel, och är det för enkelt så kanske man bara tränat anfallsspel. Så blandningen är viktig.

Om vi pratar lagbygge imorgon så är nog många nyfikna på Isak Olsson, blir det han som står imorgon?

– Ja Isak kommer att stå. Vi vill testa honom mot bästa möjliga motstånd, så han får testa på det direkt. Sedan har Sandberg en lättare axelskada också, så han vilar, så det blir ett naturligt val. Men ska sanningen fram så hade Isak spelat ändå.

Kikar vi på backpar och kedjor sedan så såg det rätt logiskt ut med formationerna i matchen mot Hanhals med backpar som påminde om förra säsongen och med kedjor som kändes som att de mycket väl kan bli startuppställningarna i seriespelet. Är det så att du redan har en tanke kring hur du vill mönstra laget och kör så direkt?

– Man har en idé på ritbordet när man sitter under sommaren och tänker hur man kan formera laget, det vill man gärna testa på. Backparen kanske jag ändrar lite på, men i veckan har jag fått sätta ihop det som finns pga sjukdom, så då har backparen fått bli som de blir. Forwardsmässigt har det varit en del folk borta också, det är vaccinationssprutorna som ställt till det, alla har tagit sprutorna nu och de flesta har fått feberkänning efter, så vi vet inte vilka som finns tillgängliga. Det har varit 4-5-6 man borta. Men förhoppningsvis så har vi de flesta tillgängliga, men kanske inte alla.

Innebär det att det kan bli fler juniorer som lyfts upp?

– Ja det har varit några juniorer med på träning i veckan, två backar och två-tre forwards, så det kommer säker dyka upp någon eller ett par forwards i alla fall. Det ska bli kul att se vad de kan uträtta, att se vad de går för.

Av Krister Holm