KIF vann träningsderbyt – till slut

KIF vann träningsderbyt – till slut.

Simon Thyni tryckte in pucken till 3-2 i sudden.

Det efter att KIF tappat 2-0 till 2-2 i slutet av matchen.

– I det stora hela gör vi en bra match, summerar tränaren Kim Sunna.

 

Glöm inte! Swisha gärna till Fanens Spelare! 123 193 72 00

 

Summering första perioden:

Första rundan var ganska jämn. Lagen bytte chanser med varandra och tonen sattes av två duktiga målvakter i Filip Eriksson i KIF och Alexander Nilsson i AIF.

Rihard Marenis fick KIF:s första heta chans men fick se sitt direktskott räddas.

6,30 kom Oskar Fredriksson helt ren med KIF-målvakten. Fel kille att ge frilägen åt, men den här gången stod Eriksson i vägen igen.

AIF-backen Anton Fält höll sig framme flera gånger om i den första perioden. Han visade att han kommer att vara ett offensivt hot för AIF den här säsongen.

Bästa läget fick han i en omställning men hans skott räddades riktigt fint av Filip Eriksson, med ena benet.

Fält hade även ett vasst skott i det enda PP-spelet som uppstod i första rundan.

Nämnas ska också att Rasmus Similä drog upp ett anfall på egen hand och avslutade rappt. Även den här gången var ett benskydd i vägen – Alexander Nilssons.

Summering andra perioden:

KIF tog över i den andra perioden. Den präglades av onödiga utvisningar från KIF:s sida men också ett lysande boxplay. Men den präglades framför allt av två Kiruna IF-mål som var vackra som kärlekssagor.

Jag ska försöka beskriva dem och göra dem rättvisa.

0-1 kom efter 2,36 efter ett fint anfall hela vägen från Kristian Eriksson bakom målet, via Anton Elenius och en backhand passning av Hjalmar Esko. Sist på pucken var den unge, egna produkten Hampus Landström som avlutade.

Och som han gjorde det. 19-åringen hissade upp den i plockkrysset när han gav KIF ledningen.

Två minuter senare var det dags igen.

Den här gången handlade det inte om något fint lagspel. Precis tvärtom.

Rasmus Similä gjorde det här helt på egen hand. Han snappade upp pucken vid eget mål. Sedan satte han fart.

Sekunder senare kom avslutet – upp i samma kryss som Landström hittade.

0-2 och KIF hade fått en drömstart på perioden.

Sedan kom utvisningarna och boxplayet. Calle Källström drog på sin tredje (!) utvisning halvvägs in i matchen.

AIF gick mållösa trots alla PP-lägen. Närmast att göra mål i special teams var faktiskt Rihards Marenis som fintade sig förbi en AIF-back och avslutade centimeter ovanför ribban efter en flygande kontring.

Summering tredje perioden:

Efter 1,30 prickade AIF stolpen i ett av många PP-lägen de fick spela i den här matchen. Det dröjde ända till 4,35 i den tredje perioden innan KIF fick spela PP. Och då hettade till. Kristian Eriksson snappade upp en målvaktsretur och sköt klockrent i stolpen även han.

1-1 i ramträffar, med andra ord.

Efter 13 minuter fick Hampus Hagström ett bra läge att göra 0-3 och därmed punktera matchen men fick inte träff på pucken när KIF ställde om och kom tre mot en.

Mycket talade för en KIF-seger när AIF plötsligt både reducerade och kvitterade. 1-2 kom efter ett pucktapp i egen zon. AIF ställde om och Ricard Berhards var sist på pucken vid den bortre stolpen.

2-2 kom med knappa en och en halv kvar. En puck slängdes in från sargen på måfå framför KIF-kassen. Där väntade Oscar Haaraojas klubba och det var kvitterat. Inte helt logiskt, sett till matchbild och chanser.

Förlängningen blev ett enda långt puckinnehav av Kiruna IF. Laget radade upp chans efter chans utan att få in pucken.

Marenis hittade Jacob Hansson som missade öppet mål.

Simon Thyni kom sopren med Alexander Nilsson men sköt över.

Efter 3,46 gjorde Nilsson en superplock efter att Hansson fått ett nytt bra läge i powerplay. KIF tryckte ner AIF rejält men längst bak stod en storspelande målvakt och räddade dem.

Ända till det återstod en minut av sudden. Då tryckte till slut Simon Thyni in 3-2-pucken med ett direktskott.

Hemsidan fick tag i tränaren Kim Sunna efter matchen.

Vad tänker du efter matchen?

– I stora hela gör vi en bra match med bra energi och kamp. Vi tar hand om pucken och är påslagna i dag. Sedan är det några situationer i tredje där vi ska göra det onödigt snyggt och svårt och så blir vi straffade.

Drog vi på oss onödiga utvisningar eller?

– Vi hade 16 minuter box eller något liknande. Jag vet inte. Någon var klar och någon tveksam, lite hackat och malet. Men vi fick träna BP i alla fall och det är bra.

Hur mycket försäsong var det över den här matchen?

– Spelmässigt är det inte kanske lika intensivt och situationer utspelar sig på annat sätt när det står poäng på spel. Men i det stora hela är det en bra hockeymatch från vår sida.

Hur värderar du prestationen jämfört med de fyra tidigare matcherna?

– De två första (mot Luleå J20) lägger ingen större värdering i. Boden borta var mycket mer intensiv och tajt match med mer kamp där vi spelade bra. Vi fick några oturliga mål emot oss mot Boden. I söndags var det inte alls bra men vi studsar tillbaka i dag, tycker jag. Spelmässigt gör vi en bra match och vi gör det som vi har tränat på.

Inte bra att tappa så på slutet, varför blev det så?

– Vi tappar puck och ställer till det för oss själva. Vi får set till att lära oss av det. Vi ska kunna gå in i en tredje period och stänga den när vi leder med två mål.

Stabil insats av Filip Eriksson.

– Ja, han var klockren. Jättestabil, lugn och trygg. Han såg puckar och tog returer, man kan inte kräva så mycket mer.
Kul att se de unga spelarna ta för sig.

– Ja, det är skitroligt. Alla som spelar går in och tar för sig. Hampus gör sitt första mål i A-laget och spelade som han ska. Det är jättekul att coacha sådana här spelare som lyssnar och som har en brant utvecklingskurva. Rasmus varit bra hela försäsongen och han fortsätter hela tiden att visa att han tar kliv i seniorhockeyn, säger Kim Sunna.

 

Mattias Heikki