Det är stor skillnad!

Bois stormålvakt Tobias Sandberg har dragits med en lättare skada under inledningen av säsongen. Det har gjort att Bois nyförvärv Isak Olsson fått chansen i de tre senaste matcherna, och han har verkligen visat framfötterna! I en lång intervju så berättar han om hur han upplevt matcherna, skillnaden att komma till en storklubb men också hur han ser på konkurrenssituationen.

Du har kommit in och fått spela tre raka matcher under inledningen av träningsmatchandet. Vad beror det på?

– Sandberg har varit lite halvskadad så då har det passat bra att jag får komma in i sättet vi spelar på. Det är lite annorlunda mot Malung och då är det viktigt med matcher för att komma in i det, så då har det varit viktigt och skönt att få spela några matcher i rad.

Det har varit lite olika karaktär för dig på matcherna, med massor att göra mot Karlskoga, nästan inget mot Borlänge och periodvis lite mer mot Dalen. Kan du berätta om de tre matcherna ur ditt målvaktsperspektiv?

– Första matchen mot Karlskoga var en rolig match, vi visste det skulle bli tufft och att det är ett väldigt bra lag. Men även om jag släppte fyra mål var jag nöjd med matchen. I Borlänge är det vi som styr matchen, och då är det en annan utmaning, när vi har spelet till stora delar men så kommer de till något anfall och att då gäller det att vara fokuserad när det väl kommer. Mot Dalen kommer de ut och har mycket powerplay, men de fick skjuta från lägen man är bekväm med. Det var en match som pendlade mycket, de var starka i första sedan i andra hände inte så mycket och i tredje styr vi av dom bra innan de får två mål. Men tre bra matcher av olika karaktär och tre sköna matcher att spela.

Hur har det varit att få spela?

– Det är väldigt roligt, det är därför man tränar. Kul och att vi lyckats vinna 3 av 4 matcher, det är roligt. Livet blir lättare efter segrar och det är roligare att komma till hallen, så det är bara bara kul.

Märks det någon skillnad på att spela i Mariestad kontra Malung?

– Det är stor skillnad! Många gånger blir jag förvånad över att backarna kan hjälpa mig så mycket som dom kan. Att hjälpa en med överspel och så. Jag är mer van att det ser ut som mot Karlskoga där jag tvingas göra många räddningar. Men det är något jag är van vid och känner en trygghet i, när det blir mycket att göra. Samtidigt så kommer vi styra spelet mot en del lag i serien och det funkade bra mot Borlänge, det blir ett annat sätt att spela.

När jag pratat med Andreas Appelgren så har han menat att han tror att det kommer passa dig bra sättet Bois spelar på. Att du vet varifrån skotten kommer, för ansvaret är fördelat att från dom här lägena ska utespelarna täcka, men dessa lägen blir dina…

– Det var inget jag var van vid, men det är väldigt tydligt varifrån skotten ska komma ifrån och backarna ska ge dom en yta. Sedan i match kan ju skotten komma lite överallt ifrån ändå, men man har en tanke på var skotten ska komma och gör de inte det så löser man det. Det har man märkt mycket i boxplay också, vi har spelat mycket boxplay men ändå inte släppt många mål, för skotten kommer från lägen som man kan förutse.

Är du nöjd med dina insatser?

– Ja men det får jag lov att säga med tanke på att jag kommit till ett nytt lag och fått anpassa spelet. Det har känts bra och jag är nöjd.

Vilken räddning är du mest nöjd med?

– Det var väl i andra perioden mot Karlskoga när jag hade en sidledsförflyttning jag är nöjd med. Även i slutminuten av andra perioden mot Borlänge gjorde jag några viktiga räddningar. Mot Dalen var det något överspel i andra jag var nöjd med också. Det är dom räddningarna som är roligast, när man nästan är överspelad men ändå lyckas rädda.

Hur ska du bygga på den här fina starten då?

– Det är hårt jobb varje dag som gäller. Att utvecklas och bygga vidare och bli mer och mer stabil ju längre tiden går. Jag är nöjd med starten men det finns mer att hämta, så det är bara att fortsätta.

Vet du när Tobias är aktuell för spel?

– Jag är inte helt säker, men han borde vara tillbaka snart.

Hur ser du på konkurrenssituationen?

– Det är kul och bra med konkurrens och jag hoppas vi kan ha en bra konkurrensnivå hela säsongen. Konkurrens är viktigt att ha för att utvecklas, att känna att man har någon som jagar en eller som man jagar.

Det är väldigt speciellt förhållande målvakter emellan, för samtidigt som man är konkurrenter om en enda position så är det väl också viktigt att vara kompisar?

– Självklart är det det viktigaste! Jag har aldrig haft en kollega jag inte kommit bra överens med, det är bara dumt att inte unna varandra framgång när det går bra, Man gläds när det går bra och peppar varandra när det går tyngre, men det är otroligt viktigt att man är bra kompisar. Visst är det en konkurrenssituation, men det är viktigt att vara kompisar med.

Nu är du varit i laget en månad. Är det ett slagkraftigare lag du kommit till jämfört med Malung?

– Hahahaha, ja det är det absolut! Vi har ett bra lag på papperet och när spelet sitter kan vi få snurr på dom andra topplagen, det har vi visat mot Borlänge och Dalen, när spelet sitter är vi ett riktigt bra lag. Men även när vi inte får det att stämma är vi ändå stabila bakåt, så det märks en stor skillnad.

Har du märkt att du kommit till en vassare förening på något annat plan med?

– Allting är proffsigare och seriösare. Jag tror inte vi tränar mindre än allsvenska lag och till och med SHL-lag. Det är väldigt roligt när det är så seriöst, det smittar av sig på inställningen också. Alla vill samma sak, bli bättre spelare och att vinna, det är riktiga vinnarskallar i laget.

Till sist: Sedan någon vecka tillbaka är det klart att publiken ska få återvända igen. Hur ska det blir att spela inför publik?

– Det ska bli underbart! Det kommer vara en stor skillnad i början, men det kommer bli underbart. Hoppas många är sugna och vill komma och stötta oss i vinter, det kommer göra stor skillnad. Det blev en perfekt timing när de släpper restriktionerna bara dagar innan första matchen och det ska bli riktigt roligt.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström