Appelgren inför Enköping

Efter en veckas hård träning så är det imorgon dags för träningsmatch igen. Bois tränare Andreas Appelgren kan se tillbaka på en lyckad försäsong så här långt med tre vinster på fyra matcher och senast var det allettan södras tvåa, Dalen, som fick se sig besegrade. Denna gången är det Enköping som står för motståndet, ett lag som kom tvåa i den östra ettan förra säsongen.

Andreas Appelgren: Vi börjar som vanligt med att prata föregående match. Det blev seger mot Dalen med 4-2. Vad tycker du om er match?

– Jag tycker vi spelade stabilt och följer dom grunder och det spel vi vill spela. Vi möter ett bra lag så vi blev testade på dom sakerna och det fungerade bra tycker jag. Vi gör det bra framför allt försvarsmässigt och i spelet utan puck. Bra bedömningar, det känns skönt, det har varit så varje match så här långt. Vi hade kanske inte riktigt lika mycket kombinationer i spel med puck som matchen innan (mot Borlänge, red anm). Men vi möter ett bra lag också, och det är en match med väldigt högt tempo och i så högt tempo kan det vara svårt att hinna med och göra saker rätt. De får momentum i början på matchen då vi drar på oss ett par utvisningar, men boxplay gör det jättebra och Isak gör några viktiga räddningar i början, annars hade det kunnat bli en annan match. Sedan tar vi över mer och mer. Andra perioden är den jag är minst nöjd med, det blir lite mycket pet och hitta på på eget istället för att spela rejält. Det var ingen som tog tag i det, det blev lite för mycket hoppas och tro-hockey. Men vi pratade om att ta det lugnt och behålla kontrollen över pucken inför tredje och att slå lite längre pass. Det gör vi sedan i tredje, och spelar sedan av det. Vi sa det att vi behövde inte jaga fram något och vi behöver inte bjuda på motståndarna något. De ska få slita hårt för målen! Men ändå ger vi bort lite på slutet, så det får vi ta med oss och vara noggrannare nästa gång. Men i det stora hela kontrollerar vi matchen från minut 10 och framåt, även om jag vet att vi kan spela bättre.

Du säger det att försvarsspelet klickat bra hela försäsongen, hänger det samman med att i stort sett alla backar är kvar (endast Jesper Broeng är ny)?

– Så är det, för vi spelar samma försvarsspel så de kommer in i det snabbare när de redan spelat det tidigare. Sedan har vi tränat mycket på det också, det har varit stort fokus på det under försäsongen, men vi kan kan bli ännu tuffare därute. Vi gör det bra, men det ska göra ännu ondare att komma in på mål på oss. Men samtidigt vill vi inte dra på oss för mycket utvisningar, så det är en balansgång. Men vi har tränat mycket på det,vi är glada det känns bra redan.

Apropå utvisningar så drar ni på er rätt många utvisningar så här långt, har ni råd att dra på er mer genom att spela ännu tuffare?

– Ja vi är ett lag som inte vill ge något gratis. Om vi backar och tittarmatchen mot Karlskoga så tar vi 4 utvisningar i sista perioden, en i pausen och sedan tre i anfallszon. Så vi har åtta onödiga minuter i utvisningsbåset där, då kommer man inte ikapp ett så bra lag. I egen zon i lägen där det behövs är det ok att dra på sig dem , men inte i offensiv zon. Sedan vill jag ändå att vi är lite mer aggressiva i förstalägena i checkingen, och då blir det lätt att man drar på sig en tvåa, speciellt under försäsongen innan man hittar timingen och var gränsen går. Men det brukar bli bättre sedan när man kommer igång.

Om vi pratar anfallsspel så kanske det inte var lika lysande som mot Borlänge, men en sak som var tydlig var att ni var snabbare att ställa om. Så fort ni var på väg att vinna puck så ställde ni om…

– Ja och det gillar man inte som tränare! Som tränare ser man gärna att man spelar färdigt försvarsspelet

or: #313131;"> först och ställer om sedan. Man vill gärna anfalla innan man har kontroll på pucken, och det handlar om hundradels sekunder, men man får inte gå på offensiv sida, som vi kallar det, för tidigt. Hoppas och tro-hockey kan du vinna någon match med, men inte över tid, utan man får spela klart försvarsspelet först.

Är det någon spelare du vill lyfta fram?

– Under träningsmatcherna kan det vara svårt att lyfta fram spelare, men det är svårt att blunda för att Isak Olsson gör det strålande igen, han hade många tuffa lägen. Han hade sex powerplay mot sig med några av hockeyettans bästa powerplayspelare och skyttar i bröderna Thörnberg. Och dom skjuter massor, men han håller emot innan han till slut tvingas släppa ett skott som går via tröjan och kryssribban in. Sedan berömmer jag gula linen, de gör oerhört mycket bra. Det är dom som försöker göra exakt som vi säger att dom ska spela. Dom sätter press när man ska sätta press, dom spelar styrspel när de ska göra det och i egen zon spelar dom oerhört uppoffrande, De försöker och tar kliv varje match. Övriga gör det bra, men kan bättre. Man vet aldrig hur motståndarna ligger till, men vi var inne i vår tyngsta period och är det denna veckan med, men vi klarar ändå av att hantera matchbilden.

Ja det såg lite segare ut i benen jämfört med mot Borlänge…

– Det stämmer, vi hade inte riktigt klippet vi ville ha. Men det kommer att vara så under säsongen med att man inte har benen med sig riktigt alltid, då får man tävla mot sitt eget pannben så man kan hantera det även när man är trött. Sedan måste vi ha respekt för motståndet med, förra året hade vi nästan inga anfall överhuvudtaget i matcherna mot dom, de fick stopp på oss med sina starka backar. Nu har det tappat några och vi får också några långa anfall, så det är helt ok.

Du gjorde ett centerbyte inför matchen där Kedbrant och Hansson bytte plats så Kedbrant fick spela andracenter och Hansson tredje. Hur föll det ut tycker du?

– Nu var det bara en träning och en match, sedan ändrade vi tillbaka igen. Jag är trygg med hur det ser ut framåt seriepremiären och i och med att många varit sjuka så ville jag testa alternativ, men nu har vi ändrat tillbaka till dom formationerna vi hade innan. Det gick helt ok annars, så det är ett alternativ som finns. Jag är ganska klar med hur jag vill att det ska se ut, så jag får ge dom liner jag tror på så mycket tid de kan få tillsammans. Det kan komma sjukdomar och skador så spelare försvinner, så då får man ge dom chans att spela ihop sig när de alla är pigga och fräscha.

Apropå skador så saknades Philip Norberg, Johan Frick och Tobias Sandberg senast. Hur är status på dom?

– Frick är tillbaka, men Norberg och Sandberg saknas.

Om jag förstår dig rätt så kommer du försöka låta de de tänkt dig spela i premiären få spela tillsammans de träningsmatcher som är kvar?

– Allting beror ju på skador och sjukdomar, men jag har en tanke med hur jag vill att det ska se ut och vill se det några matcher i rad nu. Sedan har jag inte stängt om någon visar framfötterna och visar att man vill ha en annan roll, men jag har en tanke om hur jag vill ha det, Den får man testa och se om det funkar eller om man måste plocka om något, men jag är klar med hur jag tänker mig att det ska se ut. Det kan bli någon förflyttning, men en grundtanke finns.

Varför är det viktigt att sätta formationer tidigt?

– Jag tror på blocktänket. Att man ska lära känna var man har varandra och vem som ska göra vad i formationerna. Jag tror mycket på det, så jag försöker bygga på det. Men sedan får det inte gå egenprestige i att man måste ha rätt från början, så visst kan jag komma att ändra, men jag tror på att bygga ihop formationerna.

Nu några frågor från signaturen Bobbo viking!
Vad fattades förra säsongen?

– Jag tycker inte det var så mycket, vi växer under säsongen och blir bättre och bättre. Hade det varit elimineringsmatcher hela vägen tror jag vi hade spelat i allsvenskan nu. Men vi fick inte till powerplay i början av kvalserien, det hade vi i och för sig inte i elimineringsspelet heller, men där klarade vi oss ändå, Men hade vi haft ett fungerande powerplay så hade det räckt till en avgörande match mot Nybro hemma i sista omgången, så till största delen var det att powerplay som inte fungerade, hade det klickat hade det blivit en final. Så det var enskilt största anledningen.

Då måste jag följa upp: Vad gör ni så att det inte upprepas?

– Vi vill vara ännu noggrannare med det under säsong och försöka träna det mer. Vi har diskuterat det förut och då har jag svarat att ofta känns det svårt att träna på det, men vi ska försöka lägga mer tid på det och se om det blir bättre i alla fall. Sedan går saker i stå ibland, det kan hänga på självförtroende och det är små marginaler, men vi ska nöta ändå mer, speciellt längre in i serien. Målet är att ha mer alternativ med både olika spelare och olika spelalternativ, så man har mer alternativ att välja på så att man kan lösa upp motståndarnas box.

En till fråga från Bobbo: Hur är din relation till domarna?

– Den är bra tycker jag! När jag var i SHL fick jag pris som årets tränare av domarna. Priset gick till den tränare som de tyckte visade störst respekt gentemot domare och hade bäst bemötande mot domare. Jag vet inte om jag ska vara stolt över det priset, men vi har i alla fall en bra relation. Sedan kanske jag tycker mindre bra om någon domare i ettan, jag tycker inte att man ska likea någon spelares inlägg på twitter för att sedan döma dom dagarna efter. Men det har jag talat om för honom med så vi vet var vi har varandra. Men jag har en bra relation med domarna och har en stor respekt för deras jobb.

En sista fråga från Bobbo Viking: Hur fördelas jobbet i ledarstaben?

– Kortfattat så coachar Ronny (Johansson) forwards och jag backar på matcherna. (Peter) Isgren sköter statistik och följer motståndarnas spel och lag, vad dom har för taktiska drag. Ronny har hand om powerplay, jag boxplay, även om vi blandar oss i varandras jobb ibland. Men jag frånsäger mig aldrig ansvaret för powerplay till exempel, det är mitt ansvar som huvudtränare. Vi jobbar i team men vi är tydliga med vem som ansvarar för vad. Isgren ansvarar för fys under träningen, jag har hand om försvarsspelet och Ronny om anfallsspelet. Men vi är ett team, det är viktigt att betona. Jag sköter videoanalysen på egna och motståndarnas spel och väljer vad vi ska visa för spelarna. ”Isse” (Isgren) genomför de flesta träningar, men vi har ett möte varje vecka där vi planerar upp vad vi ska träna på och sedan genomför han träningarna efter dom direktiven. Det är ett teamwork som krävs, det är många olika uppgifter och omöjligt att göra alla själv så då har vi delat upp uppgifterna så alla får göra det dom är bra på. ”Isse” är en bra strateg, han ser hockey väldigt bra, och är bra på att analysera och kolla på statistik. Ronny är som alla vet oerhört skicklig offensivt och en annan har varit i försvarslinjen hela karriären. Så vi gör det vi är bäst på. Men jag tar hela ansvaret för allting, det lejer jag inte ut. Alla samtal håller jag med spelarna, men det är många andra smågrejor också, vi har en bra fördelning där vi är noggranna att den som gör saker bäst sköter dom också. Sedan är en del av mitt ledarskap att jag inte vill ha jasägare runt mig, utan alla ska kunna säga sitt och de är också väldigt skickliga och bidrar med det dom ser. Jag hoppas ju att dom utvecklas och att både Ronny och Isgren blir headcoach så småningom, så skickliga är dom.

En fråga vi inte haft uppe än är vilka som blir lagkaptener, blir det samma som tidigare?

– Vi har inte bestämt det än, utan det är samma kaptener som tidigare fram till om någon vecka. Då ska vi ha ett möte där vi sätter det mesta inför serien och det är en av punkterna. De nya som kommit hit ska få visa vad de vill, och de som inte var kaptener förra året ska också få chansen att visa att man vill vara med och driva laget. Så alls ska få chansen någon vecka till för att visa vilken plats de vill ha när det gäller att leda laget.

Imorgon väntar match mot Enköping, ett lag som ni mötte i en träningsmatch inför allettan förra säsongen i en bra match…

– Ja det var en bra match! De kom tvåa i östra ettan då, och det ska bli roligt att möta topplagen från de andra serierna och det blir en bra värdemätare. Det var en match i hög fart och de spelade lite småfult när det behövdes, så det lär bli en tuff match igen. Det var en väldigt rolig match förra gången, högt tempo och anfallshockey, så det ska bli roligt att möta dom igen.

Tidigare matcher har ni haft fokus på försvarsspelet, har ni tränat lite anfallsspel nu så vi får se på hur det utvecklats?

– Nej vi har kört försvarsspel nu igen, men från och med måndag så släpper vi försvarsfokus, då hoppas vi det ska sitta, sedan blir det anfallsspel. Men vi vill vända spelet snabbt och komma till anfall snabbt. Sedan kommer de kreativa lösningarna utifrån det sedan.

Av Krister Holm