HHC avgjorde på tionde straffen

Efter 2-2 (0-1, 2-1, 0-0) och en resultatlös förlängning gick träningsmötet mellan Östersund och Hudik Hockey till ett avgörande på straffar.

Efter diverse ramträffar och några fina målvaktsräddningar var det fortfarande inte avgjort när det var dags för den tionde straffen. Den satte HHC:s lagkapten Adam Byström Johansson i nät bakom Isak Mantler i Östersunds-kassen. Därmed fastställde han siffrorna 2-3 i en match som HHC dominerade stort till en början och borde ha haft mer än ett måls ledning efter den första perioden.

HHC öppnade matchen mycket starkt. Med hård och koncentrerad forechecking pressade HHC fast Östersund i deras egen försvarszon under långa spelsekvenser under de första 20 minuterna, något som periodens skottstatistik 3-15 bär ett tydligt budskap om.

Det var bara vid enstaka tillfällen som Östersund kunde gå framåt med något ordnat spel när HHC träffade rätt i nästan alla checking-situationer och vann tillbaka mängder av puckar redan i anfallszonen.

Nu blev det trots spelövertaget bara ett mål, men det var å andra sidan ett riktigt läckert hockeymål där #26 Joel Wahlgren släppte pucken bakom ryggen till #70 Henrik Olsén som fick fritt fram och satte ledningsmålet.

Den andra perioden fick ett annat utseende och framförallt ett annat resultat när HHC först missade i sin forechecking och inte kunde stänga till i mittzonen när Casper Larsson fick friläge och nästan direkt satte kvitteringen till 1-1.

När sedan tre HHC-spelare inte lyckades hålla Casper Larsson kvar nere i sarghörnet stod det helt plötsligt 2-1 till Östersund. Vid det laget var det inte ett resultat som motsvarade spelfördelningen, men som också visade att Östersund som vanligt har kvalitet och individuell skicklighet.

HHC kunde ändå ta tillbaka matchen och gick hårt för ett kvitteringsmål som också kom efter 14.22 när #24 Axel Levander jobbade starkt bakom Östersunds-målet och grävde fram pucken som #77 William Nilsson Ignberg kunde pricka in.

Sista delen av andra perioden handlade mest bara om HHC-utvisningar. Från 14.49 och fram till 19.50 drog HHC på sig tre raka utvisningar som innebar ständigt spel i 3 mot 5 eller 4 mot 5 där försvarsorganisationen sattes på hårda prov. Med ett uppoffrande spel i boxplay och en tät #25 Andreas Bosson kunde HHC hålla tätt fram till periodslutet.

– Inför den tredje perioden efterlyste jag lite ansvar av våra spelare. Vi drar på oss för många utvisningar och det fanns orsaker till det när vi låg för långt ifrån motståndarna och hamnade lite efter. Men jag tycker att vi studsade tillbaka och gjorde en helt godkänd insats med tanke på att vi gick lite kort på spelare, menade Dennis Hall som hade Algot Landin, Marcus Linderborg och Marcus Sirén på sjuk- och skadelistan.

– Nu sattes ju verkligen vårt boxplay på prov och i den spelformen är vi ju faktiskt hundraprocentade hittills, konstaterade HHC-tränaren.

I den tredje perioden drog HHC sedan på sig ytterligare två utvisningar och klarade sig alltså ifrån baklängesmål i fem raka numerära underlägen. Här fanns det chanser åt båda håll att avgöra matchen, men det behövdes alltså både förlängning och straffar för att kora en vinnare.

I förlängningsspelet 3 mot 3 hade för övrigt Östersund en jättechans att avgöra på straff, men Andreas Bosson räddade och gjorde sedan ytterligare tre straffräddningar innan Byström Johansson prickade in segermålet.

Skribent: Lars Gösta Larsson.