Premiärseger för Skövde IK

Under söndagseftermiddagen var det så äntligen dags för seriepremiär för Skövde IK i Hockeyettan Västra. SIK tog emot tidigare tränaren Johan Hellström och hans Köping inför välfyllda läktare i Billingehov.
– Det var en riktigt tuff och tät match där vi kanske är lite tagna av att det är en premiär i början av matchen, sa Fredrik Ljunggren.

Det märktes omgående att det var ett hungrigt hemmalag som äntrade isen inför 1230 åskådare. SIK vann i praktiken alla närkamper och tekningar inledningsvis och Köping drog på sig en utvisning redan efter 29 sekunder.

Skövdes efterföljande powerplay var kreativt men något mål bjöds inte publiken på, den gången.

Jesper Emanuelsson gjorde nästan allt rätt efter fem minuter när han slalomåkte igenom hela Köping men när han skulle lyfta upp pucken bakom Jonas Eneroth så fick han pucken för långt framför sig och chansen rann ut i sanden.

Istället var det Köping som från ingenstans fick fast Skövde i försvarsställning och med ett backskott från Lucas Gustavsson letade sig pucken in bakom Hugo Fagerblom som inte såg pucken komma.

Därefter tog Köping över en aning och spelet jämnade ut sig men SIK vaknade till på nytt under slutet av perioden och med dryga två minuter kvar kom också kvitteringen.

Anton Blomberg spelade fram pucken till en helt fristående Kristoffer Söder mitt i slottet. Söder visste exakt var nätet fanns och lyfte upp pucken bakom Eneroth för att jämna ut matchen.
– Det blir bättre och bättre, ansåg Fredrik Ljunggren.

Den andra perioden påminde till stora delar av den första. SIK började bäst, Köping kom tillbaka och SIK jobbade sig in i matchen på nytt.

100% i boxplay

Även i mittenrundan fick SIK ett tidigt powerplay men den här gången var det inte riktigt lika kreativt. Köping försvarade sig med den äran och höll Skövde på utsidan.

Men det var ändå SIK som fick periodens första heta chans när William Frödelius och Simon Siwert kom i en två mot etta där Frödelius valde att skjuta själv vilket resulterade i att Eneroth fick skottet i bröstplattan.

När SIK fick ytterligare ett powerplay var Jesper Emanuelsson återigen på väg igenom och fick fram pucken till Alexander Ternblad. Tyvärr för Ternblads del hann en Köpingklubba emellan och hopslaget gjorde att pucken studsade över målet.

SIK fick sin första utvisning i matchen drygt tolv minuter in i mittperioden men Köping skapade inte en enda målchans tack vare ett exemplariskt försvarsspel i boxplay.

I slutskedet av perioden fick Skövde sin andra utvisning i matchen när David Lundmark visades ut för en cross-checking när han försökte ta sig loss från den Köpingspelare som hållit fast honom i drygt tio sekunder utan åtgärd från domare Calle Eriksson-Lilja.

Boxplay-spelet var dock inget att klaga över, SIK låg rätt hela tiden och såg till att täcka eventuella avslut som kunde komma från Köping. Men framför allt höll SIK i pucken på ett bra sätt och skickade ned den till Köpings zon gång efter annan.

Oväntad målskytt avgjorde

Det var annars en period fylld av kamp där inget av lagen ville gå bort sig i defensiven.

Det var det heller inget av lagen som gjorde, för att få till ett mål krävdes en vunnen tekning i anfallszon och ett stenhårt slagskott från offensiv blålinje.

Alexander Ternblad vann en av mängder tekningar för SIK, pucken hamnade hos Fredrik Dahné som drog på och jublet i Billingehov visste inga gränser.
– Kul när det är lite oväntade matchvinnare, ansåg Fredrik Ljunggren.

Bytet därefter blev Kristoffer Söder frispelad framför kassen igen men den gången hann en försvarande klubba emellan som fick pucken att gå i en båge över målet.

Köping var knappast ofarliga de heller. Med dryga fyra minuter kvar att spela tvingades Alexander Ternblad agera extramålvakt när han stoppade pucken för att gå in i en öppen kasse efter att Hugo Fagerblom varit överspelad.

SIK blev ordentligt tillbakapressade och efter 16.22 valde Fredrik Ljunggren att nyttja sin timeout för att lugna ner det hela.
– Jag tyckte vi blev lite stressade och det blev bättre efter timeouten, ansåg Fredrik Ljunggren.

Timeouten gav önskad effekt och SIK spelade med ett större lugn än de senaste minuterna. Köping försökte i ett sista desperat försök att plocka ut Jonas Eneroth ur kassen för att spela sex mot fem och några sekunder senare tog de sin timeout.

Men närmre än ett backskott på täckande Axel Abrahamsson kom de aldrig. SIK höll undan och vann premiären med uddamålet.
– I slutet har de några farliga målchanser och det blir lite stökigt men annars tycker jag att vi gör det bra, sa Fredrik Ljunggren.

På onsdag väntar omgång två när SIK beger sig till Kumla för match mot Kumla HC.
– Det kommer väl vara så här det ser ut, tuffa och tighta matcher hela tiden men skön seger och perfekt start på serien, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.

//Kristoffer Bennemyr