Inför SIK – Köping HC

Äntligen drar serien och spelet om poäng igång. Grundserien innehåller endast 18 omgångar och ska man vara med bland de fem första när serien summeras och som därmed kvalificerat sig för fortsatt spel i Allettan får det inte bli allt för många plumpar i protokollet. Tio lag tävlar om de fem platserna i Allettan och samtliga lag har en uttalad målsättning att ta sig dit. SIK startar hemma mot Köping HC som denna säsong tränas av Skövdebekanta Johan Hellström.

Det var en massa folk inne hos dig här, har ni börjat med videocoachning innan match igen?

-Ja lite grand på vissa delar, bekräftar Skövde IK:s headcoach Fredrik Ljunggren. Det beror lite på vad vi hittar. Det är tidigt på säsongen så det finns inte jättemycket att ta av men lite smådetaljer i deras spel.

Grattis!

-Ja tack, nu är det ju så pass nära så nu minns jag vad vi pratar om, haha.

Du får väl ta lite om senaste matchen?

-Jag tycker det är en bra match. Egentligen hela matchen tycker jag är bra men den blir också bättre och bättre. Jag tycker vi börjar klart godkänt, vi spelar kontrollerat hela första perioden. Vi saknar kanske det här riktiga attacktänket i anfallsspelet men annars en bra period. Andra steppar vi upp lite och då åkte vi på några spelvändningar emellanåt men annars bra. Tredje är riktigt riktigt bra och då vänder vi på det, vi tröttar ut dem och mal ner dem ganska kraftigt tycker jag. Vi bygger upp det över tid och avgör i tredje på ett bra sätt. Jag tycker inte vi släpper till speciellt mycket målchanser heller utan det de gör går in och det är av lite slumpartad karaktär så jag är nöjd med matchen.

Om du summera träningsspelandet då?

-Ja det jag är nöjd med är att det har blivit klart mycket bättre från första till sista träningsmatchen och det är väl så det ska se ut. Vi har på något sätt pratat ganska mycket om ett lugn i det under matcherna och jag tycker vi börjar hitta det samtidigt som man ska vara aggressiv såklart. Men jag är nöjd med hur det ser ut, jag är nöjd med hur vi tagit oss framåt under de här en och en halv två månaderna som varit och är beredda att börja spela om poäng.

Jag tar dagens läsarfrågor direkt här, först fyra frågor som jag bakat ihop till en. Vad har du sagt till laget innan träningen idag och efter träningen. Vad kommer du att säg till dem på söndag vid 14 och 15.50?

-Innan träningen så var vi faktiskt och titta själva på hur introt kommer att se ut. Den filmen är färdig, den var jag inte inblandad i men det har de fått se och det får de ju inte se själva annars för då står de ju själva här ute i korridorerna. Sedan var träningen, som egentligen var rätt enkel och basic och byggde på fart, lite powerplay och boxplay. Det var farten och den känslan vi var ute efter idag. Efter träningen har vi egentligen mest pratat om hur kul det ska bli att vi dels får börja spela om poäng och dels att det sammanfaller med att det släpps på publik så det är dubbelt upp imorgon, det ska bli skitkul. Vi har tittat lite på vissa delar av Köping, inte alls mycket än då det som sagt varit väldigt få matcher att ta utav när det gäller den biten, det är lättare i seriespelet. Imorgon kommer vi att prata om att vi ska gå ut och ta tag i taktpinnen direkt, vi ska ha stort tålamod över sextio minuter och att vi ska utnyttja vår hemmaplan och den fördelen med folk på plats att vi ska ha hög energinivå samtidigt som vi håller oss till våra grunder. Det var en snabb summering och det kanske blir några mer ord imorgon så det där var det korta versionen.

Det kanske är lite svårt att veta innan man är där vad man ska säga?

-Nej jag är ganska säker på vart vi vill ta vägen med den här matchplanen, aggressiviteten offensivt och att våga sticka in näsan är viktigt så det ska vi ta med oss.

Sista läsarfrågan, är det något som oroar dig inför matchen?

-Nej, det är det inte!

Och så får jag ta materialarcheferna också.

-Jasså de är aktiva nu till seriestart, skrattar Fredrik?

Nja, de håller väldigt låg profil just nu, de vågar faan inte riktigt nu när ”Krusse” (andretränaren Jimmy Krusell) åker MC.

-Nej jag kan förstå dem!

De pratade i vilket fall lite om introt här och de sa att Krusse åkt motorcykel hit innan de tog kort så att han hade backslick och nu ville han byta ut fotot.

-Haha, skrattar Jimmy Krusell. Jag hade inte åkt motorcykel hit men har man jobbat hela dagen och sedan varit på is med keps så har man inte bästa frisyren, det kan jag villigt erkänna.

Man kanske ska behålla kepsen på då?

-Nja det fick man ju inte göra på korten, det får bara materialare göra, haha.

Av någon anledning hamnar alltid Jimmy i skottgluggen för de som befinner sig i Billingehovs katakomber och kanske det är av den anledningen Fredrik här påpekar lite om i vilket tillstånd Jimmys mage befinner sig för dagen, det är ju nämligen så att det i söndagens match är premiär för honom med öppna vändkors på Billingehov och förhoppningsvis en respektingivande publiksiffra. Det blir ytterligare lite tuggande innan det tar slut på det ack så nödvändiga tramset och nästa fråga går till Fredrik igen.

Vad ska vi ha för förväntningar på årets Skövde IK och vad har ni som målsättning på säsongen?

-Vår målsättning är att vi vill spela playoff och vi vill göra det via allettan, det är det stora resultatmålet vi har. Sedan har vi delmål som vi mäter över tid men de går vi inte in på nu. Men det stora är att ta sig till playoff och det via allettan. Förväntningarna man kan ha på oss som publik är att vi ska se ett hårt jobbande Skövde IK med en bra fart och ett bra passningsspel för det tycker jag att vi har byggt upp. Jag tycker också att vi ska kunna vara defensivt starka för det tror jag bär långt och sedan kommer farten ihop med det liksom. Så ett defensivt starkt Skövde IK med en bra fart i det offensiva spelet och det är sådant man behöver för att gå långt kan jag tänka. Det låter nästan lite SHL mässigt, haha.

Nej men jag förstår och det säger väl nästan alla eftersom det kanske är svårt att säga något annat?

-Ja men jag tycker nog att vi ändå vill ha en starkare defensiv över hela banan än vad vi hade förra året om man kan säga så. Det vill jag att vi ska ha och sedan tycker jag generellt att vi har fått in bra fart och jag tycker vi har haft ett bra passningsspel och det ska vi fortsätta att bygga vidare på och utnyttja.

En grundserie som spelas över 18 omgångar och där sista omgången spelas redan den 24 november, hur tänker du kring den korta och komprimerade grundserien?

-Jo men det är något vi har funderat på i ett tidigt skede och just att den är så kort ger ju att man inte har någon startsträcka att spela in sig utan det gäller ju att vara med direkt. Det är viktigt och jag tycker också att vi har kommit dit och det var också en av anledningarna till att vi ville vara lite bredare från start med truppen så vi inte blir lika skadekänsliga. Nu har vi lite frånvaro vilket gör att vi kommer kunna ställa upp med ett fullt lag såklart men hade vi gått på som normalt så kanske vi inte kunnat göra det, så det är en tanke man haft hela vägen att vi ville vara bredare från start truppmässigt. Så det gäller att vara med från start redan på söndag och sedan är varje match viktig, det finns liksom inget att vänta på när det är en så kort serie.

Jag hade glömt bort att Alexander Henriksson är avstängd de tre första omgångarna men så var det ju. Du möblerade om lite senast i tredjekedjan med William Frödelius in och lite rockader på det, fortsätter vi så och vem tar H-sons plats i pp?

-Den enda rockaden vi gjorde var att Henriksson inte spelade på grund av avstängning och att Frödelius kom in där men några ytterligare ändringar hade vi inte gjort i kedjorna. I powerplay är det Ternblad (Alexander) som spelar i den uppställningen.

Vad har vi för ytterligare frånvaro och anledningen till det?

-Vi har Wallin (Robin) som inte är riktigt startklar ännu. Vi har Dynell (Elias) som är skadad men är på väg tillbaka här under kommande vecka. Sundin (Anton) har tränat för fullt nu i veckan och det närmar sig men inte riktigt än. Sedan är det Forsmark (Oscar) som inte är riktigt klar. De som är skadade är i vilket fall är på väg åt rätt håll på ett positivt sätt om man jämför med två veckor eller kanske det är en vecka bakåt i tiden. Det går åt rätt håll och mycket glädjande att Sundin alldeles strax ska vara spelklar.

Vi var ju lite inne på video och sådana grejer förut. Köping i premiäromgången, har du scoutat dem och vad har du för uppfattning om motståndet?

-Jag har tittat lite grand på dem med en hel match plus lite till. Jag tycker det är ett Köping som är offensivt skickligt, de är skridskostarka och kreativa i anfallszon så det gäller att minska den tiden och ligga nära. Så det är väl deras styrkor tycker jag med kreativitet och snabbhet.

Vi kommer att gå in i matchen med favoritskapet på våra axlar, hur tänker du kring för och nackdelar kring favoritskap/underdog?

-Ja det går ju att dra fördelar av allting men är man favoriter betyder det att man är ett bra lag. Det tycker vi själva att vi är och vi tycker att vi ska kunna vinna mycket matcher och komma högt upp i tabellen så att det är bara att gilla läget. Vi ser själva att vi ska gå ut och vinna så det får gärna andra tycka också.

Man kan ha olika åsikter om att serien startar utan publikrestriktioner men naturligtvis är det jätteroligt, vad tänker du kring detta och vågar du dig på att gissa någon publiksiffra?

-Jag tycker att det ska bli jättekul. Det är kul i samhället att det går åt så pass rätt håll med vaccination och de här bitarna att man kan göra detta, att man ser att det är bättre tal vad gäller smittspridning och svår sjukdom idag, det är nummer ett. Att vi då i hockeyn får ha publik är hur kul som helst, det ska bli riktigt häftigt och det är något som vi saknade förra året och det är något vi är bortskämda med att ha väldigt bra publik här i Billingehov. Så jag hoppas verkligen att man vågar sig ut och sluter upp runt idrotten nu när det finns möjlighet. Jag vet inte vad en normal premiärdag säger, 1500 eller något i den stilen kanske?

Jag har varit lite blygsammare i min gissning, jag tror det blir svårt.

-Hur blygsam är du då?

900 har jag gissat på men jag hoppas jag har jättefel.

-Ja då kanske jag var för optimistisk då. Vi låter Krusse vara vågmästare här?

-Jag tror att folk är sugna på att få se livehockey igen så jag hoppas också på 1500, svarar Jimmy.

-Då bestämmer vi att jag och Jimmy har rätt som tippar 1500, skrattar Fredrik.

Ja det får ni gärna. Vi kanske ska gå ut och fråga materialarcheferna också?

-Haha, ja. Nej men det är naturligtvis jättesvårt det här också och jag har frågat Anders Lundström också hur det känns och han säger samma sak att det är svårt att veta hur det ser ut och hur folk tänker så det är jättesvårt att veta vart det tar vägen.

Vad blir nycklarna för att gå segrande ur premiäromgången?

-Nej men jag tycker att det är att vi vinner fler närkamper än våra motståndare, det är tråkigt att säga men det är grunden att vi ska i det offensiva spelet verkligen sticka dit näsan runt kassen och in och hota och utmana deras försvar på ett jobbigt sätt. Det tror jag är nyckeln att köra på riktigt tufft i det offensiva spelet utöver ett bra försvarsspel.

Och vilken av våra tre målvakter kommer få förtroendet från start?

-Hugo (Fagerblom) står!

Då önskar jag lycka till!

-Tack så mycket!

Köpings tränare för säsongen är Skövdebekanta Johan ”Hellas” Hellström som jag ju gjorde ett stort antal intervjuer med när han var i Skövde och det kändes åtminstone för mig som vi klickade rätt okej. Jag kunde helt enkelt inte sumpa chansen att ringa Hellas när han nu står som huvudtränare för laget vi möter i seriepremiären. Johan svarar rätt snabbt på telefonen och efter att ha stämt av läget under några minuter så hamnar vi på mina förberedda frågor.

Nu har du hamnat som tränare uppe i Köping, berätta lite?

-Ja det blev Köping och det blev klart ganska sent egentligen. Det var ju klart ganska tidigt att jag skulle lämna Borås och det fanns lite alternativ efter säsongen. Det var ganska nära ett tag att jag hamnade utomlands men så kom Köping in i bilden och det kändes väldigt bra. De visade klubben och staden och jag tyckte det kändes som en häftig utmaning och en resa som jag definitivt ville vara med på.

Har du det som heltidsjobb eller hur har du det?

-Nej det har jag inte. Det är en lite mindre förening om man säger som så och vi jobbar med lite mindre medel än kanske många andra klubbar gör. Vi är på hockeyettan nivå och vill utveckla föreningen och ta kliv med förutsättningarna men i dagsläget är det inga anställda i klubben.

Ett nytt lag och nya förutsättningar, kommer vi känna igen spelet från dina år i Skövde?

-Man blir lite äldre, lite mer erfarenhet som tränare och det är klart att jag vill ju även utveckla mitt spel så exakt samma punkter som jag hade i Skövde är det ju inte. Det är klart att jag har ändrat saker och efter ett år i Borås också.

Jo men så är det, man skaffar sig nya erfarenheter varenda dag?

-Jo men det är ju så. Men i grund och botten är det väl så att man har samma tankesätt och det är väl mer detaljer kanske som man utvecklar och grottar in sig i och som utvecklar spelet.

Berätta lite om hur försäsongen har sett ut för er?

-ja men det har varit mycket nytt för spelarna med ny tränare och nytt tankesätt och tolv nyförvärv in i laget. Vi har jobbat med stort tålamod här och har varierat prestationerna där vi blandat och gett mellan dåliga prestationer och vissa väldigt bra, precis som en försäsong ska vara. Vi slog Arboga här i ett derby, vi mötte Visby/Roma i en bra hockeymatch där de var effektiva men jag tycker det är en match där vi skapar minst lika mycket. Vi var uppe i Hudiksvall och de vann med 5–1 och sista i tom bur och det var inte en bra match av oss. Vi har spelat sex matcher under försäsong där vi blandat och gett och nu har vi haft en viktig träningsvecka innan seriepremiären och förhoppningsvis kan vi ta kliv nu.

Skövde är favoriter till segern i söndagens match, vad kommer att krävas av er och vad blir era nycklar för att ta hem segern?

-Jo men det kommer krävas mycket av oss, det förstår vi. Vi vet att Skövde är ett bra lag och den respekten har vi för dem. Det som kommer krävas är ju en gedigen arbetsinsats till att börja med, att vi gör jobbet som krävs för att vinna moment med mera. Sedan att vi är påkopplade, har ett fungerande passningsspel och håller oss till grunderna vi pratat om och det sätt vi vill spela hockey. Vi inser att det är en tuff match i Billingehov men att vi är redo för utmaningen.

Senast du var och spelade hockey i Billingehov var förra året i en träningsmatch där du och Borås fick åka hem som segrare trots att favoritskapet då också låg på Skövdes sida, hur tänker du kring för och nackdelar kring favoritskap/underdog?

-Det är klart att när man är favorit då har man en viss press på sig, så är det. Det vet jag ju själv om att när man var i Skövde fanns det en press på en, så är det och det är något man får lära sig att tackla givetvis. Som underdog, jag ska inte säga att man kan spela mer avslappnat men det kanske inte blir samma mentala påfrestning i det läget och då kanske man kan släppa handbromsen och gasa lite mer och det är också det som krävs.

Har du någon frånvaro i laget?

-Ja det har vi. Det är fortfarande lite oklart men vi tränar i morgon bitti där vi får se om vi får spelare tillbaka eller inte. Det är två tre namn men annars är alla fit for fight.

Vilka spelare ska Skövdepubliken hålla ett extra öga på?

-Från våran sida handlar det om att vi måste gå samman som lag och verkligen spela som ett lag, det är den chansen vi har att vinna matcher. Det är klart att vi kanske har några som sticker ut här. Vi har vår kapten Marcus Viitanen, han har ju mött Skövde många gånger och han är väl en kille som jag tror de känner igen men återigen, vi lever inte på några stjärnor utan vi lever verkligen på att här är det gruppen som ska göra det.

Hoppas vi får en underhållande match och lycka till för dig i ditt nya lag säsongen 21/22 och välkommen till Skövde!

-Men då har jag en fråga till dig Perka. Jag fick en bild skickad till mig idag, en printscreen från Rebellernas forum och så jävla tjock har jag väl ändå inte blivit?

Hahaha, ja jag skrev ju det på forumet att Johan har nog lagt på sig några kilo.

-Haha, ja jag startade min dag med att jag fått en printscreen skickat till mig 05.00 så jag startade dagen med att få mig ett ordentligt skratt, det var kul skrivet och jag förnekar det inte heller, det syns på tevebilderna att det kan ha kommit något kilo här och där, hehe.

Jo men jag har ju blick för hur du ser ut. Du får skaffa en hund igen helt enkelt!

-En hund är kanske det som är grejen och jag får börja med mina morgonpromenader igen, haha.

Jag kan inte annat tycka än att en seriepremiär mot Köping som denna säsong leds av goa Johan Hellström verkligen lockar och jag hoppas att alla Skövdesupportrar som får möjlighet att hälsa verkligen ger honom en hjärtlig kram. Lite kärlek kan han få, det viktiga är att han inte får några poäng med sig hem!

Vad vore hockey utan oss läktacoacher? Häng med på snacket på Rebellernas supporterforum som du hittar här. https://rebellerna.com/forum/

Självklart vill man se hockey live och speciellt nu när det har varit tunnsått med livetillfällen under ett helt år. Men alla gånger kanske det inte går, vilken tur då att man i sådana fall har valet att se matcherna på webbteve. Länk till söndagens match hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-skovde-ik-koping-hc-qbaeaa

Frågor och funderingar till kommande införartiklar tar jag väldigt gärna emot. Maila dem då till [email protected]

Det är inte bara vårt stolta A-lag som begår seriepremiär i Billingehov under söndagen. Vårt stolta damlag kliver också in i seriespel i Damettan Södra då de gästas av Karlskrona HK. Gissa om det spritter i benen på laget som leds av vår gamla hockeyhjälte Mikael ”P-R” Persson-Riis. Pucken släpps klockan 12 och det känns som en perfekt uppladdning inför den stora händelsen klockan 16 att se dammatchen, ta en burgare och något gott att dricka på Brödernas för att sedan på nytt bänka sig på läktaren för att ta del av det häftigaste intro som körts under Billingehovs historia. Sedan smäller det ordentligt när pucken släpps. Billingehovspubliken beställer härmed en rykande het söndag med extra allt.

BRING OUT THE HEROES!