Veckan med HHC:s juniorer

Juniorkollen handlar om vad Hudik Hockeys båda juniorlag – J20 och J18 – har haft för sig under den gångna veckan. J20 spelar i serien J20 Regional Väst medan J18 spelar i J18 1A Västra. Bilmetro, Holmen Iggesund, HSP Gripen och Maxi ICA Stormarknad är huvudpartners till Framtidens HHC:are – vår satsning på juniorerna.

J20

Laget tränas av Johannes Westring och under lördagen tog han sitt lag med på en av många långresor, den här gången var destinationen Grums i Värmland. Förutom HHC och Grums återfinns Borlänge, BIK Karlskoga, Falun, Hallsberg, Valbo och Viking i serien, och lagen möts fyra gånger.

Att kliva upp klockan halv fyra en morgon, sedan sätta sig i en buss för en 50-mila resa till Värmland, spela ishockey 3×20 minuter, 50 mil i samma buss hem och komma hem framåt 22-tiden, ja, så kan en lördag se ut om man spelar ishockey för HHC:s J20-lag.

Matchen mot Grums var HHC:s fjärde framträdande i serien. Man inledde med att förlora hemma mot Viking (2–3) men sedan blev det seger mot såväl Borlänge borta (6–5) och Falun hemma (5–2). Lördagens möte mot Grums slutade med förlust, 1–4, sedan Emil Carlqvist svarat för HHC:s ledningsmål i den första perioden. Grums vände dock och vann efter att ha gjort två mål i den andra och i den tredje perioden.

– Trots att vi förlorade var det kanske vår bästa match så här långt, sa tränaren Johannes Westring. Vi jagar kvittering i sista perioden och de avgör med två sena mål, det sista i tom kasse.

Årets trupp i J20 är väldigt ung och vissa kanske ser den här säsongen som en mellansäsong, men ledarna och spelarna har högre målsättning.

– Vi vill vara lika bra som vi varit tidigare och vi siktar på kval uppåt, säger Westring.

– Vi har ett väldigt ungt lag, men spelarna har tagit stora kliv redan och det finns mycket utveckling i det här laget.

Den utvecklingen har gett två segrar och två förluster så här långt. Nu följer en träningsvecka med fem-sex träningar, tre-fyra med laget och två-tre med skolan. På lördag är det dags för en ny bortamatch, men då behöver HHC:s J20 ”bara” åka 38 mil innan man spelar mot IFK Hallsberg…

J18

Lagets premiärmatch, som skulle ha spelats mot Hofors, blev uppskjuten förra helgen, så därför var söndagens match borta mot Skutskär den första i årets serie. 1A Västra innehåller sju lag som möter varandra tre gånger under säsongen. HHC har sällskap av Bollnäs från Hälsingland och de övriga fem lagen är Gävle GIK, Hille/Åbyggeby, Hofors, Skutskär och Strömsbro 2.

För Skutskärs del var det andra matchen (föll med 3–7 mot Hille/Åbyggeby) medan det alltså handlade om premiär för HHC, och det blev en perfekt sådan.

– Det var väl inget skönspel, men vi krigar hela vägen, sa J18:s tränare Nils Strandman efter att hans grabbar vunnit matchen med 5–1.

J18 har en stor trupp, men man har lyft några spelare som ingår i J20:s trupp, samt att man också kommer att rulla runt på spelare från den egna truppen som kliver upp och

spelar matcher med J20.

– Jag och Johannes kommunicerar varje vecka och beslutar vilka som ska upp och dubblera. Den gångna helgen hade vi tio J18-spelare med i J20 på lördag, och bara tre av dessa spelade J18-matchen, berättar Strandman.

– Så vi kunde ha haft en och en halv femma till i vår match.

J18 har tre lagträningar varje vecka, och så har spelarna två träningar med skolan, samt ett fyspass.

– Det är klart att man alltid vill vinna sina matcher, men när det gäller J18 så ligger ändå fokuset på utbildning. Vi ska utbilda spelare för framtiden, säger Strandman.

– Och den kommer att se bra ut i flera år. Vi har en väldigt stor grupp av 04:or den här säsongen, vilket gör att vi kan bistå J20 med spelare.

När det gäller premiärmatchen mot Skutskär så var det klara segersiffror för HHC, trots att Skutskär vann skotten med 48–23.

– Jag vet inte riktigt hur de räknade där, men vi kan väl säga att vi var effektiva, plus att vi hade en riktigt bra målvakt i Kalle Karlsson, sa Strandman.

På söndag spelar J18 hemma mot Strömsbro 2.

Christer Stridh