Ny hedersam förlust för damerna

Under söndagseftermiddagen var det dags för Skövde IK:s andra match i Damettan Södra. SIK tog emot IF Troja/Ljungby i Billingehov och ett laddat hemmalag kom ut och tog tag i taktpinnen från start. Nyförvärvet från Kanada, Rosie Heffernan debuterade och visade att hon kommer bli oerhört nyttig för SIK under säsongen.
– Prestationsmässigt är vi nöjda med matchen, tjejerna kämpar hela matchen och gör match mot ett av seriens bästa lag hela vägen, sa Mikael Persson-Riis efter slutsignalen.

SIK började piggt och rappt, de spelade rakt och redan efter 42 sekunder hade Skövde tagit ledningen i matchen. Nora Lindborg fick fatt i pucken, tog in den i anfallszonen och tryckte in ett hårt skott på Alicia Tornhagen i Trojas kasse, Mikaela Spaak högg på returen och petade in pucken för ledningsmålet.

Skövde spelade bra i den första perioden och var det laget som skapade flest heta chanser, även om det var gästerna som vann både skott och tekningsstatistiken.
– Vi måste försöka bli bättre på tekningar, det är jobbigt att starta utan puck hela tiden, sa Mikael Persson-Riis.

Nyförvärvet Rosie Heffernan imponerade flera gånger om i den första akten och skapade en hel del oreda i Troja/Ljungbys försvar.

Efter knappt halva den första perioden kombinerade hon fint ihop med Lindborg och hade det inte varit för att Tornhagen stått i vägen så hade det mycket väl kunnat vara 2-0 vid det tillfället.

Halvminuten senare kom matchens första utvisning när Mikaela Spaak fick sitta två minuter efter en tripping.

SIK:s boxplay var dock riktigt bra och de höll sina motståndare på utsidan och tvingade Troja att ta avslut från dåliga lägen.

Efter drygt 14 minuters spel så kontrade SIK på nytt. Spaak tog in pucken i offensiv zon innan hon spelade pucken vidare till Jonna Andersson men avslutet l

andade i magen hos Tornhagen den gången.

I slutet av perioden tog gästerna dock över mer och mer och hade det inte varit för Kaylin Schellenberg i hemmakassen hade siffrorna kunnat vara annorlunda efter den första akten. Schellenberg spelade inspirerat i kassen men när gästerna kom i en två mot nolla så tvingades hon kapitulera.

Ellen Nyström skickade upp en backhand i Schellenbergs vänstra kryss och efter 20 minuter lös 1-1 på resultattavlan.

SIK försvarade sig väl

I den andra perioden var det dock gästerna som tog över mer och mer.

SIK som gick på kort om folk orkade inte riktigt stå emot Troja och fick satsa på att kontra när tillfällen gavs.

Paulina Löfqvist blockade ett skott på egen blålinje och stack mot offensiv kasse. Avslutet höll dock inte högsta klass och Tornhagen kunde relativt enkelt parera.

SIK hängde inte riktigt med när Troja växlade upp utan fick mest försvara sig i mellanakten och se till att gästerna inte drog ifrån målmässigt.

Julie Öiseth var närmst att ge gästerna ledningen i perioden. Efter dryga 17 minuter fick hon ett friläge mot Schellenberg men burväktaren stod för en fin benparad och såg till att det fortsatt stod 1-1 efter 40 minuters spel.
– Kaylin spelar fantastiskt bra i kassen idag, berömde Mikael Persson-Riis sin burväktare.

Flera lägen att återta ledningen

I den avslutande akten var det återigen Skövde som inledde piggast och skapade möjligheter framåt. Bland annat spelade Heffernan fram Felicia Jonsson till ett fint läge men Tornhagen höll ihop benen den gången och fredade sitt nät.

Skövde fick ett bra läge till att kvittera när de fick spela powerplay för första gången i matchen. När de 40 sekunder senare fick chansen att spela fem mot tre så visade Skövde upp ett bra pp-spel de första 30 sekunderna men pucken ville inte in.

Halvminuten senare så tvingades Emelie Georgsson ta en egen utvisning efter att gästerna fått till en kontring. Problemet där och då var bara att SIK var en för mycket på isen och helt plötsligt blev det spel tre mot tre i 20 sekunder istället för powerplay.

När tre mot tre spelet var över så attackerade Troja/Ljungby men SIK fortsatte hålla sina motståndare på utsidan och Schellenberg hade inga problem med att hålla målet fritt från påhälsning.

Rosie Heffernan fick ett fint läge att ge Skövde ledningen på nytt i matchen efter drygt tio minuter när hon blev frispelad men hon kom lite för nära Tornhagen i dragningen och pucken rann ifrån henne.
– Rosie var pigg, rapp och söker sig till att ta avslut så hon kommer bli nyttig i laget, helt klart, konstaterade Mikael Persson-Riis.

Istället kunde gästerna vända på spelet och Wilma Nilsson fick på en drömträff som hittade nätet via Schellenbergs plockhandske och in i nätet.

Därefter tog Troja över matchbilden på nytt och det märktes att SIK gick på kort om folk. Besluten blev inte alltid de bästa och passen satt inte där de skulle.

Med 49 sekunder kvar att spela tog SIK sin timeout och valde att plocka ut Schellenberg för en extra utespelare med tekning i anfallszon.

Skövde fick ett läge direkt efter tekningen, Paulina Löfqvist stod omarkerad och försökte trycka in pucken bakom Tornhagen men hon lyckades få ut ett benskydd och rädda pucken.

Några få sekunder senare skickade Sabina Martinsson pucken över hela isen och punkterade tillställningen med sitt 1-3 mål.
– Det är vår bästa match för säsongen så vi tar kliv hela tiden och det har sett bättre och bättre ut, avslutade Mikael Persson-Riis.