Från storstadspuls till småstadsliv

I söndags gjorde han sitt första mål för Hudik Hockey i hemmamatchen mot Huddinge. På torsdag ställs han mot ett nytt Stockholms-lag, med både gamla lagkompisar och tidigare tränare när fjolårs-allsvenskarna Väsby på torsdag kommer på besök till Holmen Center.

Fotograf: Lars Gösta Larsson

Det handlar om #52 Fredric Jansson, HHC-back med rötterna i Stockholms-ishockeyn, och som tidigare bara spelat för två klubbar; Hanviken och AIK.

– Det kändes lite konstigt att gå in i bortalagets omklädningsrum när vi mötte Hanviken. Tyresö ishall är ju min gamla hemmahall, det var där jag växte upp, det var där jag spelade pojkhockey, konstaterar den välväxte 20-årigen.

Med sina 1.91 och 102 kilo är Fredric Jansson en av dem som tillfört fysisk kraft i HHC till den här säsongen.

– Vi ska ju ner till Stockholm för att spela en del matcher den här säsongen och det känns lite som att åka ”hem” för att spela borta. Men det är bara kul, då kan familjen komma och titta, tycker han.

Fredric Jansson är storstadsgrabb i grunden, men intygar bestämt att det har känts bra att komma till Hudik och prova på att bo i en småstad.

– Jag känner att jag trivs med det här. Det tar ju bara 10 minuter vart man än ska och det är många människor jag redan känner här. Och så tar det inte en timme att ta sig till träningen, säger Fredric.

– Hudik är verkligen en mysig stad med sin närhet till vattnet, precis som Stockholm, menar han.

Fredric Jansson började spela hockey i det som då var Tyresö/Hanviken och i tidiga år spelade han forward.

– Jag hade rollen som defensiv center och det var i U15 som jag första gången provade som back. Det gick bra och sedan fortsatte det så, berättar Fredric som nådde ända fram till den sista uttagningen av Stockholms starka TV-pucklag.

Inför säsongen 2017-18 gick Fredric Jansson över till AIK:s juniorverksamhet där han sedan spelade i både J18 och J20 Super Elit. Förra säsongen fick han också debutera i allsvenskan där han var med i AIK-truppen i 22 matcher.

– Men det var ju inte alltid man fick så mycket speltid. Det kunde vara alltifrån 0 till 20 minuter. Det var ett klassiskt juniorår på seniornivå, tycker han.

Inför den här säsongen hoppades naturligtvis Fredric Jansson på fortsatt spel i AIK och allsvenskan.

– Vi hade en dialog, men fick inte riktigt till det och så fick det bli hockeyettan istället. Det finns ju många klubbar att välja bland i Stockholm, men jag var lite sugen på att prova något annat och att få komma till en klubb som hade uttalade ambitioner att ta sig vidare, säger han.

– Här i Hudik har jag min roll. Jag ska städa upp i defensiven och det är något jag ska försöka göra varje dag, säger Fredric, som känner att han hittat rätt och att han så här långt har gjort det som förväntas av honom.

Första mötena med hemmapubliken i Holmen Center blev en skön upplevelse.

– Jag har ju egentligen aldrig tidigare spelat inför publik. Förra året fick AIK ta in sådär 50 personer. Nu var det riktigt bra drag här i Hudik och då är det kul att spela hockey, tycker Fredric Jansson.

– Just nu känns det bara uppåt. Jag ska försöka bidra med det jag kan, lovar han.

Och apropå HHC:s backar så kan vi konstatera att det blir ännu mer speltid för var och en under cirka sex veckor framåt.

Mot Huddinge fick #7 Algot Landin lämna isen efter en otäck smäll. Tyvärr visade det sig att det handlar om en knäskada som innebär att Landin blir borta under åtminstone största delen av grundserien.

Skribent: Lars Gösta Larsson