”Det var hjärta, själ och klubbmärke i dag”

Sjukstuga. 0-2-underläge efter sju minuter. Mot Boden – i Boden.

Det såg nattsvart ut för KIF.

Då reste sig Kirunagrabbarna. 2-0 blev 2-4.

Matchen slutade 5-4 till Boden efter förlängning. Därmed packades en blytung poäng in i bussen norrut längs med E10.

– Det var hjärta, själ och klubbmärke i dag, säger tränaren Tom Grundén.

Det var ett vingklippt Kiruna IF som åkte ner till Boden efter att sjukdom har börjat härja i lägret.

Huvudtränaren Kim Sunna stannade hemma. Så även backarna Edmunds Augstkalns och Samuel Ivanic och så även forwarden Jacob Hansson.

Gästerna kom till spel med bara fem backar efter att Max Olsson tagits med från J20-laget.

Man stod inför en rejäl utmaning, kan man säga. Som om inte Boden borta är en tuff match nog.

Summering första perioden:

KIF kom ut flygande. Rasmus Similä och Simon Thyni oroade redan i den första minuten. Thyni avslutade just utanför och innan minuten var över hade Mikael Lidhammar skapat två chanser i den andra änden.

Boden tog ledningen. Och ökade på till 2-0.

Pucken gled genom KIF-ben i en tilltrasslad situation framför kassen. Alexander Wallin var sist på den och gav Boden ledningen efter 5,58. Dryga minuten senare styrde Robin Höglund in 2-0.

När Calle Källström sedan visades ut och Boden tryckte på i PP kändes det som att den här kvällen skulle bli lång. Väldigt lång och väldigt mörk med KIF-ögon sett.

Men Kiruna visade en underbar moral.

Först redde man ut boxplayet (Simon Thyni kontrade till och med riktigt farligt, dock utan att komma till avslut).

Och sedan kom vändningen.

Oskar Matushkin lekte jultomte och gav pucken till Hampus Hagström, rakt framför kassen. Hagström missade först men slog sedan in sin egen retur.

2-1.

Dryga minuten senare spelade Rasmus Similä smart fram Emils Ezitis. Letten såg ut att gå runt kassen, tvärvände och lurade Antti Karjalainen upp på läktaren och trädde in pucken intill stolpen istället. Där väntade Simon Thynis klubba och ett tomt mål.

2-2.

Och ännu bättre skulle det bli. Kristian Eriksson la pucken på mål. Jesper Landström styr-sköt på benskyddet. Pucken gick sedan rakt ut till Instagramkungen William Palovaara som kunde trycka in pucken i ett tomt mål.

2-3 – snacka om galen förstaperiod.

Summering andra perioden:

Boden var skakat. Man valde att byta målvakt inför den andra perioden. Ut Antti Karjalainen. In Jacob Carlsson.

4,40 tacklade Jesper Landström ner en motståndare och fick matchstraff för charging. I efterspelet visades Robin Höglund för roughing. Fyra mot fyra i två minuter följdes sedan upp av tre minuters PP för Boden.

Calle Källström fick ett halvfriläge i boxplayet, siktade mellan benen, men Carlsson räddade. Sedan tryckte Boden på. Bortalaget spelade uppoffrande, käkade puck och kämpade som jävla Kirunabor!

I minut 14 välte Hampus Hagström en bodensare.

När man väntade på att ett skickligt hemmalag skulle lägga in en till växel och skapa större oro, hände det aldrig.

Istället fick KIF läge att spela fem mot fyra.

Parker Moskal avancerade in från backplats i Boden zonen. Han siktade – och pricksköt in 2-4 med två och en halv kvar av perioden. Och därmed har alla tre, sena KIF-förstärkningar gjort mål efte flytten till Kiruna.

I slutminuterna kom det där Bodentrycket men Kiruna höll ut och gick till pausvilan med en tvåmålskudde till skydd.

Summering tredje perioden:

Den där kudden åt Boden upp i den tredje rundan. Än en gång satt man och väntade på det där rätta Bodentrycket. Efter ungefär halva perioden kom det.

Då direktsköt Fredik Granberg in 3-4 efter att man tvingat välspelande Filip Eriksson till en svår överflyttning.

Kiruna svarade direkt. Emils Ezitis var nära att vända och trycka in pucken framför kassen.

Kvitteringen kom – och det var en Kirunason som gjorde det.

Anton Tanos projektil kunde inte Filip Eriksson stoppa. Då återstod det sex minuter av perioden och plötsligt såg det tungt ut för gästerna.

Avslutningen av tredje blev svettig när Parker Moskal visades ut för hög klubba.

Men Filip Eriksson var lugnet längst bak som KIF behövde för att bärga en blytung pinne i Boden.

4-4 efter 60 minuter.

Boden fick börja övertiden i spel fyra mot tre. Och direkt efter att KIF blivit fulltaligt small det till.

Än en gång var det Anton Tano. Med sitt andra mål sänkte han sin före detta klubb.

Efter förutsättningarna är en poäng i Björknäshallen närmast bragdartad. Men det bestående minnet efter slutsignalen domineras ändå av hur nära KIF var tre.

Hemsidan fick tag i tränaren Tom Grundén efter slutsignalen.

– Det känns surt som fan. Vi har dem på kroken och gör en perfekt bortamatch i 50 minuter. Vi går från tre till en poäng men den poängen kan visa sig bli väldigt värdefull i slutänden.

Vad kände du efter 0-2 och PP för Boden?

– Det kändes ändå ganska lugnt. Det kändes som att vi var påkopplade vi låg rät i banan. Vi hade kontroll på grejerna och sedan kom ju målen också helt välförtjänt.

Svårt att komma ner hit med bara fyra backar?

– Det är inte de optimalt. Absolut inte. Det är en tuff bortamatch redan som det är. De som spelade krigade heroiskt. Det var hjärta, själ och klubbmärke som gällde i dag. Spelarna ska ha all heder.

Det är väldigt ovanligt att gå runt på fyra backar…

– Jag och det förstärker prestationen som vi gör. Hela laget gör en bra prestation men om jag ska framhålla någon lagdel som blir det backarna.

Var de trötta efteråt?

– Haha, ja de var lite möra i kroppen men inte allt för märkbart. De jag pratade med sa att det kändes men det ska det göra också efter en mangling över 61 minuter.

Kul för Moskal att göra sitt första mål.

– Det är det ju. Han är en typisk transatlant. Han tar skott när han får pucken och i dag sög han in den i bortre.

Om jag säger så här: Om vi kan göra fyra sådana här prestationer på de matcher som är kvar så spelar i allettan. Håller du med?

– Jajamän. Det var ungefär det vi sa efteråt. Håller vi uppe det här spelet kommer vi att vinna matcher, det är inte mer med det.