Andraperioden gav SIK tre nya poäng

Skövde IK kom till spel i Billingehov under söndagen med en skön 5-2 viktoria över Nyköping i bagaget. SIK stod för ytterligare en helt okej insats men var inte lika bra som i fredagens seger. Däremot fortsatte utdelningen på avsluten SIK tog och laget kunde efter 60 minuter kliva av isen med ytterligare en 5-2 viktoria när laget besegrade Eskilstuna Linden.
-Skönt med utdelning igen och att vi får lite medstuds med oss idag, sa Fredrik Ljunggren.

Skövde IK kom ut till den första akten och spelade med ett högt presspel inledningsvis och tryckte tillbaka Linden men några riktiga målchanser gav det inte.

SIK lyckades endast skjuta fyra skott på mål under den första perioden och det var mest på grund av ett väl samlat försvar i Linden. Klubborna var ofta i vägen och SIK hade förtvivlat svårt att få igenom sina avslut.

Hemmalaget som varit skade- och sjukdomsdrabbat hela säsongen såg ut att ha samma uppställning för andra matchen i rad men innan första nedsläpp så tvingades Erik Dahné kasta in handduken och SIK fick möblera om ännu en gång i sina formationer.
– Han var med på värmningen men det höll inte riktigt så vi lät några spelare gå runt på hans position bara, sa Fredrik Ljunggren.

Gästande Linden ville ta sista chansen att nå Allettan som startar om tre veckor och fick iväg sju skott under den första akten men Hugo Fagerblom spelade inspirerat efter insatsen uppe i Nyköping under fredagen och såg lugn och trygg ut under den första perioden.

Gästerna fick som sagt var i väg sju skott men inget av dem vållade några bekymmer för burväktaren och periodens enda 100%iga målchans kom direkt efter powerbreaket.

Joel Werner spelade en puck till Anton Blomberg som rundade en försvarare, gjorde en dragning och fick ned Anders Olsson i Linden-målet för att lägga in pucken i öppen bur. 1-0 till hemmalaget och långt ifrån rättvist spelmässigt men SIK spelade smart och tog över desto längre perioden gick och hade bud på fler mål efter ledningsmålet men avsluten var antingen för tama eller så gick de utanför målramen.
– Jag är nöjd med prestationen. Vi tar tag i det direkt och går ifrån första med ledning trots att de har mer puck än oss, konstaterade Fredrik Ljunggren.

SIK hade studsarna med sig

Skövde IK har tidigare haft stora svårigheter med spelet i den andra akten men under söndagen spelade laget med ett stort självförtroende och visade upp ett fint spel.

Hemmalaget radade upp målchanser samtidigt som de gjorde det oerhört svårt för sina motståndare att komma till några ordentliga chanser.

Anton Lundmark fick periodens första 100%iga chans när han blev frispelad av Jonathan Ström men passningen tog på skridskorna och avslutet blev därefter.

SIK fick sitt första powerplay i matchen efter dryga sex minuters spel och Anders Olsson i gästernas kasse fick jobba hårt för att freda sitt nät.

Bland annat stod han för en fin Tv-räddning på Anton Blombergs backskott efter minuten i pp.

SIK:s powerplay har inte direkt rosat marknaden i grundserien men när Joel Werner skickade iväg ett skott mot målet kunde Alexander Ternblad styra in 2-0 bakom en chanslös Olsson.

Halvminuten senare var det Axel Abrahamsson som fick ett fritt läge i slottet på passning från Alexander Henriksson men ”supersniperns” avslut landade i magen hos Olsson.

Efter drygt tio minuter var det Oscar Forsmark som fick öppet mål när SIK kom i en tre mot etta men Forsmark höll i lite för länge innan han tog avslutet och Olsson hann parera.

3-0 skulle istället komma dryga minuten senare.

Alexander Henriksson vallade trissan via en gästande försvarare och Olsson hann inte med i förflyttningen utan pucken rullade snöpligt in under hans plockhandske.

Efter dryga 16 minuters spel fick hemmalaget sitt andra powerplay i matchen, då tog det 54 sekunder, sedan hade kaptenen Kristoffer Söder slagit in 4-0 på en retur från Anton Lundmarks skott och Linden såg ut att vara ett slaget lag.
– Andra perioden så gör vi det vi pratat om, vi spelar mer anfallshockey och är aggressiva från start. Den perioden är bra från vår sida idag och vi får bra utdelning i den, sa Fredrik Ljunggren.

Mardrömsstart på tredje

Linden kom dock ut till den sista perioden och gjorde ett tappert försök. De fick dessutom en reducering redan efter 19 sekunder och från läktarhåll såg det ut som att Hugo Fagerblom borde parerat Tobias Sjökvists avslut.

Minuten senare fick SIK lagkaptenen Kristoffer Söder utvisad två minuter för en hakning, i anfallszon. Det tog sju sekunder, sedan var det 4-2 på resultattavlan i Billingehov. Eric Backman sköt ett skott från sin backposition och även den pucken kändes som att Fagerblom borde räddat.
– Det är olyckligt att vi får två så snabba mål mot oss, jag tycker inte riktigt att de hade spelat sig till de två målen men det är så det är, konstaterade Fredrik Ljunggren.

SIK tog omgående sin timeout för att lugna ned händelserna och prata ihop sig inför avslutningen.
– Vi pratade mest om att hålla oss lugna och att vi är bra på det vi gör och att vi hade skapat betydligt mer chanser än vad de gjort, sa Fredrik Ljunggren.

Men det var fortsatt Linden som anföll och satte ordentlig press mot hemmalaget.

SIK kom dock in i matchen igen och spelade med ett större lugn efter några minuter och då kunde de kontrollera händelserna betydligt bättre än tidigare.

Tobias Sjökvist fick ett jätteläge med drygt tre minuter kvar att spela när han fick stå helt ren i slottet men Fagerblom stod för en fin plockhandskräddning och såg till att ledningen inte krympte.

Med drygt tre minuter kvar tog Linden både sin timeout och plockade ut sin burväktare för en extra anfallare men det slutade som det så ofta gör.

Anton Blomberg lyfte in 5-2 i den tomma kassen och punkterade tillställningen.

Tre viktiga poäng för Skövde som med tre omgångar kvar att spela har fyra poäng ned till Lindlöven på fel sida Allettan-strecket.

På fredag väntar nästa match när SIK beger sig tre mil norrut för ett hett derby mot Mariestad BoIS HC.
– Vi har bra kontroll på händelserna i slutet och städar av det på ett bra sätt efter timeouten. Vi har en bra form spelmässigt och nu har vi dessutom fått lite utdelning här så nu hoppas vi att det blir ordentligt med SIK-supportrar på fredag så ska vi ge BoIS en ordentlig match i derbyt, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.