Emils hyllar publiken i Lombia – redan nu

Han är lettisk mästare och poängkung.

Ändå imponeras han av 612 personer i publiken i Lombia Arena.

– Det är en härlig känsla att spela inför en så stor publik. Man blir taggad, säger Emils Ezitis.

Vänta bara tills på lördag, säger hemsidan…

 

ONSDAG: Kalix-KIF, 19.00.

LÖRDAG: KIF-AIF, 16.00.

 

Kiruna IF presenterade till slut Fansens Spelare. Det blev en lettisk mästare och poängkung från Riga.

Den 23-årige lettländaren beskriver sig som en enkel kille som försöker att vara en ”nice guy” i alla sammanhang.

Han återvände till sin hemstad Riga efter några år i USA. Han hamnade i ett stjärnspäckat Olimp Riga. Första året blev corona-stympat. Men i fjol vann man ligaguldet.

– Jag fick dela omklädningsrum med många äldre profiler som jag såg spela när jag själv var liten. Så det var en häftig upplevelse. Det var stort att få lära mig massor av dem. Vi vann finalen med 4-0 i matcher, men det var inte så enkelt som det kanske ser ut. Varje match var riktigt tuff att vinna, minns Ezitis.

Och du personligen hade en jättebra säsong…

– Ja, jag har nog inte gjort så många poäng sedan jag var en liten pojke. Jag är tacksam över att jag fick så pass mycket hjälp av mina lagkamrater att göra många mål. Ishockey är ett lagspel och det är alltid skönt att ha lagkompisar som hjälper en.

När han inte spelade jobbade han på hans pappas bilfirma. Men han menar att han egentligen inte är någon bilmekaniker, utan mest hjälpte till med allt möjligt runt om kring.

 

Efter succésäsongen värvades han till Strömsbro i den östra Hockeyettan. Men redan efter elva matcher där gick flyttlasset till Kiruna.

Han tog tåget norrut och anslöt till nya laget kvällen innan matchen mot Övik på bortaplan.

Och han gjorde mål i debuten.

– Jag höll mig framme på en målvaktsretur och gjorde ett ”dirty” mål. Det var skönt att göra mål direkt eftersom det är bra för självförtroendet. Det första målet är oftast det svåraste att göra när du kommer till en ny klubb.

Känns det som att du har kommit in i gruppen på ett bra sätt?

– Ja, verkligen. Alla lagkamrater har varit väldigt välkomnande och coachen sa till mig att gå ut och spela mitt spel inför den första matchen och det gick bra.

Har vi sett det bästa av dig eller finns det mer att ta av?

– Jag har gjort mitt bästa hela tiden men jag kan absolut spela bättre än vad jag har gjort. Det är inte alltid det går som man vill, men det handlar bara om att hela tiden fortsätta jobba hårt.

 

Emils Ezitis säger att han gillar starten han har fått i sin nya miljö. Han pratade med den förra klubbkompisen Edmunds Augstkalns innan flytten upp. Backen sa att Kiruna var en bra plats att bo och spela i och att utvecklas som spelare på. Och hittills kan Ezitis skriva under på det.

– Jag är dessutom en person som älskar snö så jag gillar att det finns snö här, skrattar han.

 

På tal om att älska, så måste man älska avslutningen av Hockeyettan Norra. När tre (eller i vissa fall fyra) omgångar återstår fightas sex lag om de fyra platserna som är kvar (Kalix är redan klara).

Frågan är om det någonsin har varit mer rafflande och dramatiskt än så här (har inte haft tid att dyka ner i historieböckerna).

Så här resonerar Emils Ezitis inför de tre avslutande matcherna:

– Det är riktigt tajt nu. Jag har inte spelat mot de andra lagen som vi har kvar att möta men huvudsaken är att vi kommer ut och ser till att de får spela vårt spel. Om vi bara ger allt vi har på isen kommer allt att bli ok. Vi har en bra grupp med spelare.

Och så var det det här med publiken i Lombia.

612 personer är tydligen en bra publiksiffra för en lettisk mästare.

Ezitis förklarar.

– Jag har bara spelat en match i Kiruna och det var fantastiskt kul att se så många på läktarna. Folket i Riga kollar mest på KHL, den inhemska ligan lockar inte så mycket folk. Och speciellt under coronasäsongen då ingen publik tilläts.

Om du tycker 612 var mycket, så lär det kanske komma tre gånger så mycket till lördagens derby…

– Ja, jag har hört talas om det. Det ska bli otroligt roligt att spela den matchen, säger Emil Ezitis.

Men nu måste fokus bara på onsdagens match.

Redan allettan-klara Kalix väntar på bortaplan.

 

Mattias Heikki