”En otrolig krigarinsats och lagmoral”

Ludvig Christoffersson var fenomenal i målet.

Och framför honom visade KIF hjärta, påkoppling och disciplin.

Det gav 2-0-segern och tre blytunga poäng att ta med sig hem till fina Kiruna.

Målen gjordes av Felix Fjällkeborn och Parker Moskal.

– En otrolig krigarinsats och lagmoral från första till sista gubbe, säger tränaren Kim Sunna.

 

Summering första perioden:

Första rundan slutade mållöst. Kalix hade greppet som spelet mestadels. KIF hade svårt med passningsspelet stundtals.

Skotten 12-5 speglade Kalix övertag men sett till heta målchanser var det lika.

Oliver Lindgren fick den första heta redan efter 1,20. Han gled in mot kassen och fick en passning av Felix Fjällkeborn. Målvakten Marcus Johansson tvingades till en förflyttning men lyckades ändå rädda.

Kalix första heta chans kom ner Kiruna hade PP (som de inte lyckades skapa något på). Marcus Lejonhufvud spelade fram till en framskrinnande Wille Åström på den bortre men pucken gick inte in.

15.30 var det Lejonhufvuds tur att styra farligt och mot slutet av perioden var KIF illa ute. Man räddades dock av den trygge och fina Ludvig Christoffersson i kassen.

Sista chansen fick KIF. Emil Ezetis frispelades med gott om tid och yta när bara 30 sekunder återstod av perioden. Letten lyckades dock inte utnyttja det fina läget. Fina passet stod Parker Moskal för.

Efter slutsignalen klev Oliver Lindgren fram till intervjuposition i Kalix sändning.

– Det är en svängig match. Det är två lag som spelar offensivt och som luckrar upp sig bakåt. Jag tycker att 0-0 är rättvist.

Hur ser er gameplan ut?

– Vi vet att Kalix är ett skickligt lag offensivt och att de trycker på med fem man. Vi försöker vara ödmjuka i egen zon och vänta på våra lägen som vi vet kommer att komma. Och det gjorde de i slutet av perioden också, så det gäller bara att sätta dem, sa han i inför den andra perioden.

Summering andra perioden:

I den andra rundan kom matchens första mål. Det kom efter 13,18. Felix Fjällekborn hamnde i en åkduell mot en Kalixback på en puck som slängdes ner mot Kalixmålvakten. Åkduell mot Fjällkeborn brukar vara dåliga nyheter mot den han skejtar mot. Men den här gången var han inte först på pucken men snodde den fräck i andraläget.

Sekunden senare sprättade han upp den i det bortre krysset, hur tjusigt som helst. Och hur viktigt som helst.

Kalixdominansen hade annars hållit i sig under den första tio minuterna. KIF dödade BP på ett uppoffrande och härligt sätt. William Palovaara försvarade ett halvfriläge för Samuel Eriksson på ett lysnade sätt. Och längst bak stod Ludvig Christoffersson och alltjämt gjorde en utmärkt match.

När KIF fick spela PP fick Calle Källström ett jätteläge framför kassen men lyckades inte få in pucken. Det var en föraning om vad som komma skulle, eftersom Fjällkeborn målade minuterna senare.

I slutet av perioden fick Kalix ännu ett PP. Gastkramningen var lång, hård och jobbig. KIF-arna offrade sig så ögonen tårades.

Ledningen höll in i sista rundan.

Summering tredje perioden:

KIF gick ut och gjorde en helt suverän tredje period. Man visade hjärta, hunger och ett klart bättre spel också än de tidigare perioderna.

03,20: Gästerna skapade chanser tidigt. Jacob Hansson avslutade med en backhand från nära håll. Simon Thyni högg på returen och kaos skapades framför Kalixkassen.

04,35. Hampus Hagström (han var riktigt bra idag) jobbade fram pucken till Hjalmar Esko som fick läget mitt i slottet men Marcus Johansson gjorde en ny, fin räddning.

Men i bytet efter kom en rejäl målvaktstavla från ingenstans.

Parker Moskal slängde in pucken från en snäv vinkel som gick rakt igenom Johansson.

0-2 på tavlan!

KIF fortsatte att trycka på. Jesper Landström kom helt ren efter att ha fått en riktig bjudning i uppspelet av Johansson men lyckades inte få in pucken.

Det tog ett tag innan gästerna började skapa. Och allt de slängde på Ludvig Christoffersson i KIF-kassen, plockade Kirunamålvakten ner.

Han var helt fenomenal. Omutlig. En demon.

Vassaste räddningen gick via benskyddet på John Hanssons friläge efter 06,44.

Mycket farligare än så blev det inte.

KIF var disciplinerat, stod rätt, gjorde rätt och vann rättvist med 2-0.

Därmed inkasserades tre sinnessjukt viktiga poäng i den brutalt jämna tabellen.

Efteråt nådde hemsidan Kim Sunna mitt i den sena efter-match-middagen.

– Det är det här som krävs för att åka upp till Kalix och vinna en onsdag. Varenda spelare kom hit i dag och ville göra sitt yttersta oavsett vad det skulle kosta, säger han.

Vi slår serieledarna på bortais och helt rättvist.

– Ja, de har många skott utifrån men vi fredar målet ganska bra. Och ”Ludde” såg alla puckar så där gör vi ett bra jobb också. Vi är heta på returerna. Det är någon gång som ”Ludde” får sträcka ut rejält för att rädda. Han är väldigt stabil i dag.

Vad säger det här om KIF:s högstanivå?
– Vi vet om att vi har det i oss. Det blir omständigheter ibland som gör att vi inte lyckas. Ett enkelt, rakt och uppoffrande spel är det som krävs i varje match. Har vi det så kommer kreativiteten också av sig själv, men det är själva grunden, säger Kim Sunna.

Och cirka hundra mil söder om Kalix gjorde utlånade Rihards Marenis äntligen sin debut för Vita Hästen. Han blev tvåmålsmålskytt direkt när Norrköpingslaget tog en poäng av Hans Wallsons och Robert Lahtis Björklöven.

Värt att notera, helt klart.

 

Mattias Heikki