Inför Strömsbro vs Väsby

Strömsbro IF är på väg att göra något historiskt eftersom de är nära en plats till Allettan. En position där de aldrig varit tidigare men rent historiskt är en plats där egentligen ingenting mot vad klubben varit med om tidigare.

 

Strömsbro är nämligen ett väldigt klassiskt lag som spelet i Sveriges högsta serie under många säsonger under såväl femtio- som sextiotalet. Därefter var man ständigt ett topplag i andradivision i många decennier och var i princip ständigt i kvalspel till Elitserien och så sent som under åttiotalet tog sig laget långt i playoff stegen.

 

Men ska vi prata modern tid så är detta absolut den största framgången för föreningen som för bara några år sedan var nere så lågt som i division 3. Med sex poäng kvar att spela om i ATG Hockeyettan Östra har laget fyra poäng till godo på närmast jagande lag Visby Roma. Ett lag som Strömsbro för övrigt förlorade mot i fredags med 1-0 i en match där hemmalaget hade det mesta av spelet.

 

Vi får se om laget kan hålla nerverna i styr när Vilda Väsby kommer på besök och som är revanschsuget efter förlusten senast mot Hudiksvall. Väsby har egentligen ingenting att spela om eftersom laget kommer att spela i Allettan med start den 6 december. Väsby kommer att hamna i Allettan Södra om nu inte söndagens motståndare missar Allettan för då hamnar nog Väsby i den Norra Allettan. Men förutom för att laget kan ”bestämma” vilken av Allettorna man ska hamna i så är det även betydelsefullt att hamna som ett topp fem lag, rent poängmässigt av de lag som kommer att spela i samma Allettan. Det innebär nämligen fördelen av att få en extra hemmamatch i Allettan eftersom den serien kommer att spelas i tre rundor, totalt tjugosju omgångar, alltså udda till antalet. Den hemmamatchen kan bli guld värd, om inte annat rent ekonomiskt eftersom det kan ge lite extra klirr i kassan samtidigt som man slipper en eventuellt dyr bortresa.

 

Söndagens motståndare Strömsbro är ett gäng som satt defensiven bättre i år men som samtidigt har en vass offensiv där en del spelare sticker ut. En av dessa är den storväxta och målfarliga forwarden Gabriel Deutsch. Han har jag tagit några ord med inför matchen vars tankar låter enligt följande.

 

Hej Gabriel! Ni tog inte igår första chansen att säkra en plats till Allettan när ni på Gotland förlorade mot Visby Roma med 1-0. Vad har du att säga om matchen?

-Hej! Det var en speciell match då tidigt i andra perioden en av våra spelare fick en tackling som tog illa och matchen avbröts tills ambulans kom. Så vi väntade i omklädningsrummet för svar om han var okej och om matchen skulle spelas eller avbrytas, men matchen spelades och vi kom väl inte riktigt upp i nivå efter det.

 

Det var väl för övrigt första gången denna säsong som ni blev nollade i en match. Vad var det som klickade i er offensiv som du ser på det?

-Visby spelade bra tog bort oss bra i dom farliga ytorna men vi hade lägen men det ville sig inte riktigt, vi har varit bra på att göra mål i år så det var snöpligt att förlora med 1-0.

 

Annars har du denna säsong varit en stor del av Strömsbros framgångar eftersom din poängskörd är finfina 17 poäng på sexton matcher. Är du själv nöjd med säsongen för egen del?

-Absolut är det kul att bidra och den rollen har jag att jag ska vara en av de som ska göra målen och vara med och bidra framåt, men nöjd är jag inte än.

 

 Det känns som att du börjar närma dig spelet från din första seniorsäsong då du smällde in hela fyrtio poäng på trettiotvå matcher eller är du rent utav ännu bättre i år?

-Jag skulle säga att jag är mer mogen och kanske väljer mina lägen mer nu än då. Då var det mer bara framåt nu är det framåt men med en baktanke.

 

Vad säger du annars om er säsong i Strömsbro så här långt och vad har ni i år gjort bättre än tidigare?

-Svårt att säga vad mer än att vi är ett bra lag och coacherna som är nya till i år har fått ihop en bra spelidé för laget som gör oss framgångsrika. Vi är bättre på alla plan än tidigare år helt enkelt.

På söndag har ni andra chansen av tre att säkra platsen till Allettan. Varför tror du nu att ni kommer att greja det?

– Det enda svaret är att vi vill ha en Allettan plats det skulle  första gången för Strömsbro så vi är riktigt sugna på att ta laget dit.

 

Väsby Hockey möter ni då, ett lag som ni Upplands Väsby vann med hela 5-2 efter att ni avgjort i den sista perioden. Vad kommer du annars ihåg från den matchen?

-Det var en match med bra tempo och den svajade åt båda håll och där vi var lite starkare i slutet och vann matchen.

 

Slutligen Gabriel, varför kommer ni att göra en bättre match på söndag än vad ni gjorde på Gotland och vad kommer att fälla avgörandet?

-Just för att Väsby sitter säkert och vi har ett mål och det klarar vi om vi tar 3 poäng på söndag!

 

// # 77 – Gabriel Deutsch – Strömsbro IF

 

Läget i Väsbys trupp inför matchen är inte speciellt annorlunda från matchen senast förutom att Tim Welin är åter i AIK samt att Gustav Eurenius är tillbaka i matchtruppen igen.

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Arne Rundlöf