KIF tog en poäng i rysar-derbyt

KIF tog en poäng i derbyt mot AIF.

Man hämtade upp 1-3 till 3-3. Men till slut vann AIF med 4-3 i sudden.

Hattrick-skytten Joakim Nilsson blev stor hjälte för ”bortalaget” med sina tre mål. Det tredje med 1,07 kvar av övertiden.

– Vi sätter inte dit pucken och sedan blir vi straffade, säger tränaren Kim Sunna.

Summering första perioden:

KIF hade mycket puck i den första perioden men AIF skapade fler vassa chanser. ”Gästerna” vann också rond ett med 2-1.

AIF är erkänt farliga i PP och det fick man visa prov på tidigt. Efter

Efter 06,34 hittade Oscar Fredriksson Joakim Nilsson med ett genomspel. Ett direktskott senare var 0-1 ett faktum.

Men svaret kom fort. Redan 34 sekunder senare laddade William Palovaara från blålinjen. Pucken såg ut att ta på något i den täta trafiken framför kassen och Alexander Nilsson tvingades släppa den bakom sig.

Drygt två minuter senare utvisades Marcus Runnkvist och KIF fick chansen att förbättra på sin PP-statistik.

Man fick långa anfall men de riktigt farliga chanserna uteblev, med undantag av några lösa puckar som låg framför AIF-målvakten.

Med knappa fem kvar av perioden blev Joakim Nilsson tvåmålsskytt. Kalle Koivuniemi slängde in en puck framför kassen som Nilsson styrde, otagbart för Ludvig Christoffersson i målet.

KIF vann skotten med 12-5, en missvisande statistik sett till heta chanser.

Summering andra perioden:

AIF:s fina PP fick vi se mer av direkt. Efter 03,50 ökade Oscar Fredriksson på till 3-1. Den här gången agerade Joakim Nilsson framspelare istället när han sköt på benskyddet på Christoffersson. På returen kunde sedan Fredriksson raka in pucken i öppen bur.

Nu var läget tufft för KIF. Och nu testades fabrikatet i lagbygget.

Men precis som efter 0-1 svarade KIF blixtsnabbt. Och det var nog väldigt viktigt det.

Rasmus Similä fick pucken bakom målet. När han inte hittade någon framför kassen att passa, tog han saken i egna händer. Similä vek in snyggt framför målet och sprättade sedan upp 2-3. En mönsterbrytande aktion som gav utdelning. Ungtuppen visade vägen när KIF kom i kapp.

För 3-3 blev det efter 07,55.

Jesper Landström, Felix Fjällekborn och sist Oliver Lindgren. Lindgren avslutade ett mönsteranfall riktigt snyggt i det bortre hörnet och KIF var ikapp.

Efter målet tog man över spelet mer. Man fick igång skridskoåkningen bättre. Så även passningsspelet. När PP-läget uppstod fortsatte det fina spelet men målen uteblev.

När KIF fått momentum i matchen fick AIF ett nytt PP-läge och en biljett in tillbaka i tillställningen.

Men något tredje gången gillt blev det inte. KIF:s box höll tätt.

Efteråt sjönk spelkvaliteten mycket. Båda lagen hade svårt att hitta kontrollerade uppspel och man slängde bort puck efter puck.

Viktor Mikko fick periodens sista farliga chans när han sköt över i ett bra två mot ett-läge.

Lika inför tredje perioden. Det var i alla fall inget fel på dramatiken i Lombia den här dagen.

Summering tredje perioden:

Den tredje rundan blev KIF:s bästa och den mest underhållande. Hemmalaget skapade fler klara chanser, men tyvärr var man för oskarp i avsluten.

Efter 2,40 kom Kyle Moore ren i ett bra läge men väntade för länge med avslutet och hamnade bakom mål. När han sedan försökte slänga in pucken på målet var chansen förbi.

AIF:s första chans i tredje fick Ricards Bernhards från nära håll men ”Ludde” räddade.

Sekunderna senare kom Felix Fjällkeborn helt fri med Nilsson och hakades upp. Straff trodde de flesta men istället blev det utvisning för AIF.

KIF:s PP var bra med många avslut, men för lite trafik framför kassen.

KIF:s farligaste chanser fick Parker Moskal som sköt över efter ett fint inspel från vänster i ett kanonläge.

Ett ännu bättre läge fick Emils Ezitis, framspelad av Simon Thyni. Men någon meter från målet lyckades han skjuta sönder klubban snarare än att få in pucken i mål.

Kiruna IF fick ett gyllene läge att ta alla poängen när man fick spela PP efter 18,08. Men någon lycka i den spelformen hade man inte i dag.

Slutsignalen löd och matchen slutade 3-3 efter ordinarie tid. Ett inte helt orättvist resultat med tanke på AIF också skapade sina lägen.

I övertiden var det åter igen KIF som hade puckinnehav och som skapade de hetaste chanserna.

Efter 20 sekunder fick Felix Fjällkeborn åter igen ett farligt friläge. Någon minut senare sköt Jacob Hansson klockrent i ribban.

Matchen fick en hattrick-hjälte. Det var AIF:s Joakim Nilsson som avgjorde derbyt med 1,07 kvar av förlängningen.

Därmed fick KIF en tung poäng som borde ha blivit fler.

Och AIF, som var piskat att vinna, höll Allettandrömmen vid liv genom att ta två.

Nu kommer allt att avgöras i en dramatisk sista omgång.

Notera den fina publiksiffran i Lombia den här lördagen: 1 250.

Så här resonerade Kim Sunna efter slutsignalen:

– Vi kom ut med axlarna under öronen och var spända. Vi slarvar och bjuder på saker och ting. De gör 3-1 snabbt i PP men sedan hittar vi en väg tillbaka i matchen till 3-3. Efter det tycker jag att det är våran match i mångt och mycket. De får sina chanser men inte mer än när vi bjuder på saker och ting. Vi sätter inte dit pucken på det trycket vi har på kassen och blir straffade på övertid.

Derby och storpublik, påverkade det insatsen?

– Nej, inte så utan mer av omständigheterna. Att vi kan avgöra och så går det inte som vi hade tänkt oss i början och då blir vi lite stressade. Men vi hittar en väg tillbaka. Efter 3-3 åker vi griller och attackerar kassen. Sedan lyckas vi inte sätta våra chanser och det straffar sig.

Surt att förlora, men än en gång. Poängen är superviktig.