SIK befäste femteplatsen i tät fight

Skövde IK kom från fredagens derby med en sur förlust i bagaget. Det skulle Lindlöven få sota för under söndagen var planen och SIK skulle samtidigt se till att skjuta bort Lindlöven från Allettan-racet och befästa sin egen femteplats. Det blev ytterligare en tät och tuff batalj men efter 60 minuters spel stod SIK som segrare. 2-1 (0-0, 1-1, 1-0) blev slutresultatet trots en hackig insats av Skövde.

Det märktes under den första akten i Billingehov att det var viktiga poäng som stod på spel. Det var tätt, det var tufft och det blev grinigare desto längre matchen pågick.

Det dröjde drygt fem minuter innan matchens första heta chans dök upp och då var det gästernas Alexander Sunnefors som fick ett friläge med Hugo Fagerblom efter att han legat och fiskat på offensiv blå.

Fagerblom läste dock skytten och parerade det första avslutet med sitt vänstra benskydd och på returen fick han hjälp av sin vänstra stolpe.

Det blev stökigt framför Fagerblom efter det och Lindlöven var ytterst nära att ta ledningen i matchen men till slut lyckades SIK slå undan pucken.

Hemmalagets första ordentliga målchans kom efter dryga åtta minuter när först Anton Blomberg och strax därefter Adam Thilander rundade kassen och bara skulle lägga in pucken i det tomma nätet men ingen av dem lyckades få in pucken, Lindlövens försvarare hann tillbaka.

Med dryga fem minuter kvar av den första perioden fick Kristoffer Söder ett jätteläge när Jonathan Frykholm i gästernas kasse lämnade en lucka vid sitt högra kryss men Söders avslut landade på benskyddet hos burväktaren och Lindlöven kunde återigen freda sig.

Lindlöven var knappast ofarliga när de kom till chanser, Joel Kiirikki serverades öppet mål efter 17 minuters spel men Fagerblom hann på något sätt över i sidledsförflyttningen och höll nätet tomt.

I slutskedet av den första rundan fick Alexander Henriksson ett fint läge i powerplay när han fick pucken i slottet men skyttens avslut tog i bröstplattan på Frykholm och det var fortsatt mållöst efter 20 minuter.
– Vi är lite långsammare i tanke och handling än vi har varit det sista. Det kuggar inte riktigt i med farten nedifrån och bra värderingar och komma genom mittzon med fart som det gjort de senaste matcherna men det är nog möjligt att derbyt fortfarande sitter i benen, det var en match med högt tempo hela vägen, sa Fredrik Ljunggren.

Pucken var i flaskhållaren”

Även den andra perioden blev en jämn och tät historia. Målchanserna haglade inte direkt och något skönspel fick publiken knappast se i streckmatchen.

Det var dock gästerna som inledde piggast i mittperioden, Anton Björkman fick ett fint läge att ge Lindlöven ledningen två minuter in i akten men trots öppet mål så drog han pucken utanför målramen.

Det krävdes ett misstag av SIK för att Lindlöven skulle lyckas ta ledningen. David Lundmark slog en indianare i egen zon, rakt i gapet på Alexander Sunnefors och 0-1 var ett faktum när han snärtade upp pucken i nättaket bakom Fagerblom. Skövde och dess burväktare protesterade högljutt över målet men domartrion var säkra på sin sak och godkände målet.
– Pucken gick över målet och landade i flaskhållaren på ovansidan av målet men jag förstår att domarna inte alltid kan se allting, sa Hugo Fagerblom efter matchen.

Skövde jobbade sig dock in i matchen efter det, Adam Thilander prickade målramen efter knappa nio minuter men det dröjde innan en kvittering kom.

Hemmalaget fick ett powerplay efter nio minuters spel och skapade en del oreda men det där sista lilla saknades.

Adam Thilander ville dock ha revansch för sin ramträff och efter 17 minuters spel fick han det. En kontring slutade med att Alexander Henriksson serverade Thilander och han skickade pucken in i nätet bakom Frykholm.

Minuten senare borde SIK tagit ledningen. Kristoffer Söder och Oscar Forsmark kom två mot en, Söder spelade över till Forsmark men hans avslut gick flera meter ovanför ribban och det oavgjorda resultatet stod sig perioden ut.
– Det är ett jäkla krigande och det är många som får blåmärken där ute idag, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Henriksson matchvinnare

I den avslutande akten var det hemmalaget som kändes betydligt hetare än sina motståndare och mer desperata över poängen som stod på spel.

Jonathan Ström var bara en stolpträff ifrån att ge SIK ledningen efter en minuts spel men marginalerna var inte på rätt sida för centern den gången.

Ström fick dock revansch några minuter senare.

SIK fick en offensiv tekning efter 6.40, den vanns klockrent av Ström som fick pucken till Alexander Henriksson och han skickade in gummitrissan via Frykholms arm och in i målet.

Maksim Semjonov fick ett jätteläge att kvittera efter ganska exakt åtta minuters spel när han fick stå helt omarkerad framför Fagerblom i slottet men hemmamålvakten var tät och såg till att pucken aldrig passerade mållinjen.

Halvminuten senare vände det åt andra hållet och David Lundmark fick ett friläge. Avslutet gick dock rakt på Frykholm och ställningen stod sig.

Kristoffer Söder försökte styra in en passning från Anton Blomberg efter tio minuters spel men pucken gick i en båge över nätet istället för in i det.

Med knappt två minuter kvar att spela tog Lindlöven sin timeout och plockade ut Frykholm för en extra anfallare.

Men trots en man mer på isen så skapade Lindlöven ingenting de sista minuterna. SIK stängde ned sina motståndare fullständigt och hade full kontroll på händelserna.
– Det är väl poängen som vi tar med oss från den här matchen, det är tre grymt viktiga poäng och vi tar dem på ett sätt där vi får jobba oss in i matchen och har inte den där riktiga farten och flytet i spelet. Spelet med puck kanske inte var vårt bästa idag men vi vinner och det är det viktiga idag. Sen tycker jag att vi stänger ned det otroligt bra när vi leder. Spelmässigt ett steg bakåt men arbetsmässigt bra, alla vill väl och det är ingen som fuskar i arbetsinsatsen, sa Fredrik Ljunggren.

Slutresultatet skrevs till 2-1 och för SIK innebär det att laget har tre poäng ned till Nyköping på fel sida strecket med en omgång kvar att spela.

En poäng uppe i Värmland mot Forshaga på onsdag och SIK fixar femteplatsen på egen hand.
– Vi åker dit för att vinna, avslutade Fredrik Ljunggren.