Försvarsspelet fixade Allettan-platsen

Förutsättningarna var glasklara inför grundserieepilogen, en poäng borta mot Forshaga och femteplatsen skulle vara i hamn.
SIK stod för en riktigt fin insats och för första gången på över ett år lyckades SIK hålla nollan och kunde kontrollerat vinna med 3-0 efter ett mål i varje period.

Skövde gick dessutom ut på isen i ett rasande tempo och Forshaga hade fullt sjå med att freda sig.

Skotten i den första akten (3-15) speglade matchbilden rätt väl. SIK var hetare, först på puckarna och jobbade stenhårt för varandra.

Anton Blomberg fick Skövdes riktigt heta läge när han fick ett friläge med Gustav Griborn efter att Kristoffer Söder petat fram pucken. Blomberg försökte hitta femte hålet mellan benen men Griborn läste skytten och parerade den gången.

Skövde fick matchens första utvisning men behövde bara spela i numerärt underläge under en minut. Sedan hade hemmalaget dragit på sig en egen utvisning och 20 sekunder efter att SIK var fulltaligt smällde Anton Lundmark in ett stenhårt skott bakom en chanslös Griborn. Målvakten hann knappt reagera när Lundmark avlossade sin bössa.

I bytet efter var Jonathan Ström ytterst nära att öka på ledningen när han blev sopren efter en framspelning av Alexander Henriksson men Griborn lyckades på något sätt hålla pucken på utsidan av buren den gången.
– Första perioden är våran och vi går ut och gasar för fullt, sa Fredrik Ljunggren.

Utvisningarna haglade

Om den första perioden tillhörde Skövde så var den andra betydligt jämnare, mest av den anledningen att Skövde drog på sig mängder med utvisningar.

SIK drog på sig tio minuter under mittakten och spelade mer eller mindre boxplay halva perioden.

Det var annars SIK som började perioden bäst och efter fyra minuters spel fick Oscar Forsmark en gratis räkmacka som han skickade upp i nättaket bakom Griborn.

Direkt i bytet efter var Anton Blomberg bara centimeter ifrån att utöka när han rundade en hemmaspelare och prickade Griborns vänstra stolpe.

Därefter fick Fritz Abrahamsson kliva in i handlingen på allvar.

Forshaga fick fast Skövde i försvarszon under ett par minuter och Abrahamsson fick jobba hårt för att freda sitt nät och stod för ett par riktigt svettiga parader.

Bland annat stoppade han Oskar Skärberg vid ett tillfälle, Linus Johnsson vid ett par tillfällen och Anton Klint vid något tillfälle.

Under periodens avslutande nio minuter drog SIK på sig alla sina fem utvisningar men försvarade sig väl men tvingades inleda den tredje perioden i tre mot fem under en dryg minut.
– Andra perioden består mest av utvisningar och vi får kriga på ordentligt med både fyra mot fem och tre mot fem spel två gånger om men vi reder ut det på ett bra sätt. Det blir dock ganska orytmiskt och många som får sitta lång tid, konstaterade Fredrik Ljunggren.

Riktigt bra boxplay

Skövde fortsatte dock spela riktigt bra i försvarsspelet och stängde ned hemmalaget ordentligt.

Under deras powerplay i tredje perioden skapade de ingenting.

Men i fem mot fem spelet skapade de desto mer.

Emil Smedberg var nära att tunnla Fritz Abrahamsson efter dryga fyra minuter men burväktaren löste även det avslutet.

Efter knappa sju minuter fick de Forshaga ett två mot ett läge men då blev det en passning för mycket istället och den chansen rann ut i sanden.

Minuten senare fick André Fredriksson öppet mål för hemmalaget men Fritz Abrahamsson stod för en svettig benparad och höll nätet fritt från påhälsning.

SIK hade inte överdrivet många chanser under den avslutande akten men när de fick chanser så var dem desto farligare.

Alexander Ternblad serverades ett fint läge i slottet men den gången sköt han rakt på Gustav Griborn.

Perioden svängde en del fram och tillbaka och nästa chans fick William Johannesson fick ett friläge med Abrahamsson efter dryga tio minuter men efter en dragning så gick hans backhandavslut utanför målramen.

Efter periodens powerbreak så var det dock inget snack om saken längre. Skövde spelade kontrollerat, låg på rätt sida om sina motståndare och såg till att inte bjuda hemmalaget på någonting.

Efter dryga kvarten av perioden kom dessutom spiken i kistan. Erik Möller serverades öppet mål av Jonathan Ström som gjorde en riktig hästmatch, både framåt och bakåt, Möller kunde enkelt raka in pucken bakom en uppgiven Gustav Griborn.

Tre säkra poäng och en Allettan-plats i hamn.
– Jätteskönt att vinna så klart. Det är en rätt märklig match. Vi åkte hit för att vinna matchen och det gör vi. Fritz gjorde en riktigt bra match och gjorde några riktigt svettiga räddningar, framför allt i andra perioden berömde Fredrik Ljunggren.

Om en och en halv vecka startar Allettan, hur serien kommer se ut är dock inte färdigt ännu men bör komma inom en snar framtid.
–  Spännande att se hur serierna fördelas nu och vilka vi får möta i Allettan, avslutade en nöjd Fredrik Ljunggren.