Ödesminut i andra släckte Allettan-drömmen

Tre mål inom loppet av 1,07 i den andra perioden fällde KIF.

Piteå vann med 4-2 och bokade en plats i topp fem. Kiruna IF blev däremot sexa i tabellen och missar Allettan.

– Det är en kort sekvens i andra perioden som avgör, säger tränaren Kim Sunna.

Texten är uppdaterad med kommentarer.

Summering första perioden:

Första rundan slutade mållöst. De båda målvakterna John Westermark och Ludvig Christoffersson var matchens lirare i början.

KIF fick spela PP tidigt. Kyle Moore hittade Hampus Hagström framför målet. KIF-anfallaren hade öppet mål men blev upphakad i sista stund. En riktigt bra utvisning att ta där av Petter Mäkitalo. Utan den hade KIF tagit ledningen.

Kiruna fick även spela fem mot tre i en dryg minut men inte heller den här gången fick man PP att stämma. Man fick på ett par halvheta avslut men i det stora hela kom Piteå undan ganska behagligt.

Piteå skapade de två hetaste och klaraste målchanserna i den första perioden.

Carl Becker kom fri från egen blålinje men lyckades inte överlista Christoffersson. Och Marcus Collin fick ett jätteläge framför målet. Men även hans direktskott kunde ”Ludde” ta efter en fin överflyttning.

Annars vann KIF första perioden på poäng (vilket även Piteås båda kommentatorer höll med om). Gästerna täppte till spelet i mittzonen och gjorde det svårt för Piteå. KIF hade även fler längre anfall. I ett av dessa fick blev det farligt.

Pucken jobbades ut från ena rundhörnet. Simon Thyni avslutade med en backhand och Rasmus Similä var framme på returen. Han försökte att lyfta pucken högt med en backhand men Westermark svarade för sin dittills svettigaste räddning.

Som sagt, det var målvakternas period.

Summering andra perioden:

Inom loppet av en minut och sju sekunder gick Piteå på knock – tre gånger om.

Direkt hemmalaget fick chansen att spela fem mot fyra kom målet. Marcus Collin fick pucken mitt i slottet och sköt in ledningsmålet med ett direktskott.

Bara 20 sekunder senare kom tvåan. Pucken kastades in från sargen. Mitt i gröten stod Magnus Isaksson och styrde in pucken – med skridskon. Misstänkt spark men tvåan var ett faktum.

Trean kom via Calle Behms jätteskott från distans. Trafiken framför kassen gjorde att Ludvig Christoffersson inte såg något.

KIF var rejält omskakat och valde att ta timeout. Efter 30-sekunderssnacket jämnades matchbilden ut igen. KIF försökte men lyckades inte komma närmare innan pausvilan.

Det såg mer och mer ut som att man blev tvungen att förlita sig på andra lag den här dramatiska kvällen. Och i den andra perioden vände just Östersund 0-1 till 2-1 mot Teg. Två mål som hjälpte KIF. Men i Lombia ishall ledde AIF alltjämt med 1-0 över Kalix inför den tredje perioden.

Summering tredje perioden:

Calle Källströms styrning framför kassen gav KIF hopp. 3-1 kom redan efter 1,22 av den tredje perioden.

Men KIF lyckades inte bygga vidare på det. Ludvig Warg sköt i ribban kort efteråt och sedan kom också 4-1 när Emil Wrenman hittade det bortre hörnet efter ett inspel från kanten.

Ungefär i samma veva avgjorde Östersund matchen mot Teg och Umeålaget var borta från striden om Allettan.

Men samtidigt ökade AIF på till 2-0 uppe i Lombia. Och nu stod det klart att KIF inte skulle få någon hjälp av Kalix den här kvällen.

Jesper Landström såg till att KIF kröp närmare med sitt 4-2-mål.

Två minuter senare var Petter Mäkitalo när att stänga butiken men KIF överlevde.

Gästerna hade en puck i kassen efter 13,52. Men målet dömdes bort på grund av spark. Kiruna hade inte marginalerna med sig vid de båda spark-domsluten. Piteå fick sitt med sig men inte KIF.

I PP lyfte Emunds Augskalns in en puck som Simon Thyni styrde farligt. Men Kiruna hade svårt att skapa det där riktiga trycket mot Piteåkassen.

Istället var det hemmalaget som höll undan och vann med 4-2. Därmed säkrade man Alletan-spel.

Kiruna AIF gör dem sällskap efter att ha besegrat Kalix hemma med 2-0.

KIF slutar sexa i tabellen, enbart en poäng efter AIF.

Så slutar alltså det mest dramatiska och jämna racet om Allettan någonsin i den norra serien.

Hemsidan fick tag i tränaren Kim Sunna efteråt.

Om vi tar det från början så tycker jag att vi gör en ganska bra förstaperiod, håller du med?

– Ja, det är en ganska jämn period. Vi har fler chanser än dem, kan jag tycka även om de hade något bra läge framför kassen.
Sedan smäller det bara till i den andra, vad hände?

– Det är en kort sekvens i andra perioden som avgör. Jag tycker att vi gör en bra period fram till utvisningen. Vi släpper en gubbe framför kassen och de gör mål. I bytet efter kastar de in en puck från kanten. De går som på rus efter det, det gick snabbt. Sedan när trean kom försökte vi samla ihop oss och tar en time out. När Piteå får 3-0 att gå på släpper deras anspänning och de kan spela ut. Vi gör 3-1 tidigt i sista och men så kontrar de in fyran snabbt efteråt.

Det är en misstänkt sparkrörelse på deras 2-0. Såg du något?