Stjärnskottet ser fram emot avgörandet

Han är en av de största utropstecknen i hela Hockeyettan.

I kväll väntar hans största match hittills.

– Jag har aldrig spelat en match som verkligen betyder något. Det ska bli jättekul, säger Rasmus Similä.

Den 19-årige forwarden är poängbäst i hela Kiruna IF med sina sex mål och elva assist på 16 matcher.

Det är riktigt fina siffror.

Men vad som imponerar ännu mer är att han har bäst plus minus-statistik i hela Hockeyettan.

Tillsammans med Kalixtrion Samuel Eriksson, Ace Cowans och Emil Lindblom står Similä på plus 18.

Han är en av många KIF-are som tagit kliv den här säsongen. Lugnet med puck, kreativiteten och målskyttet har snarare liknat en mogen Hockeyettanspelare än en 19-åring som delvis spelade J20-hockey förra säsongen.

– Jag känner att jag har fått förtroendet av tränarna och när man spelar tillsammans med bra spelare så hjälper det, säger han själv.

Målet senast mot Kiruna AIF var ännu ett bevis på hans framfart i år.

Det var hur tjusigt som helst.

– Jag fick pucken bakom målet och försökte hitta någon att passa. Jag såg att AIF-spelarna täckte varsin spelare så jag fick lite yta att gå in på, så jag testade göra det och skjuta, minns Rasmus Similä om 2-3-målet.

Det var en energiboost till KIF som gjorde att man hämtade igen 1-3-underläget och tog en poäng i derbyt i onsdags.

– Vi gjorde en helt ok match. AIF är svåra att möta när de är kompakta. Vi hade svårt att hitta farliga lägen. Skillnaden mellan lagen blev PP. De gjorde mål i den spelformen men det gjorde inte vi. Fem mot fem tycker jag att vi är mycket bättre.

Ikväll väntar Kiruna IF:s sista strid i grundserien. Dramat är otroligt kittlande. Inför den sista matchen krigar fyra lag om två Allettan-platser.

KIF har goda minnen av sista omgångar i Piteå ishall. För två år sedan säkrades platsen i Allettan i grundseriens allra sista minuter i just Piteå, vilket skapade ett vilt glädjekaos i Kirunagänget efteråt.

Men Rasmus Similä var inte med på den resan. Så ny är han i dessa A-lagssammanhang.

Han blickar framåt mot kvällens match:

– Jag har aldrig spelat en match som verkligen betyder något så det ska bli jättekul. Vi ska fortsätta spela som vi har gjort i så många matcher den här säsongen. Vi har en bra chans om vi håller oss till vårt spel.

Ja, KIF har varit väldigt stabila den här säsongen. De matcher man har förlorat har man bara gjort så med uddamålet (undantaget mot Piteå hemma 2-5, då två mål kom i tomt mål).

En poäng ikväll räcker för att bli topp fem. KIF går också till Allettan om Teg och Kiruna AIF förlorar sina matcher.

– Det vore riktigt surt att missa Allettan med tanke på hur vi har spelat. Men det är nog ingen som tänker på att det räcker med en poäng, man går in i alla matcher för att vinna dem, säger Rasmus Similä inför kvällens avgörande.

Mattias Heikki