Appelgren i lång intervju inför allettanstarten

Imorgon blir hockeyn ännu roligare, för då blir allting ett snäpp vassare, ett snäpp tuffare, ett snäpp mer spännande. Då drar nämligen allettan igång för Bois. Dalen borta står på menyn, ett Dalen Bois slog ut i playoff 1 förra säsongen i två raka men stenhårda matcher. I år har Bois sett starkare ut medan Dalen gått betydligt knaggligare, men det är fortfarande en tuff match då Dalen vässat sin trupp och har fått ordning på sina skador som de varit förföljda av under sin grundserie. För Bois del är skadeläget inte lika gynnsamt kan Bois tränare Andreas Appelgren berätta när jag ringer upp honom för sedvanlig inför matchen-intervju.

Vi börjar väl med att titta tillbaka på grundserien ändå, med lite distans till den hur skulle du summera den?

– Med distans, och efter att ha sett igenom vad vi gjort, så delade vi in vår resa i sexmatchersupplägg. När vi summerar så tar vi 13 poäng första sex matcherna (eller första tredjedelen), 15 andra och 15 tredje så vi är otroligt stabila. Vad gäller powerplay och boxplay så vill vi ligga på över 105% sammanlagt och där ligger vi på 106, 109 och 109. Där är powerplay lite vassare än boxplay, men det är godkänt sammantaget. Sedan skjuter vi mycket skott, vi vinner skotten i nästan alla matcher. Corsi totalt, skott i skottsektorn, ligger vi bra till i. Så totalt sett ligger vi bra till i det mest. Sedan hade spelet kunnat se bättre ut, men när vi bryter ner det så har det sett bra ut, vi har varit stabila hela tiden sett över 18 matcher.

Hur står ni er jämfört med förra säsongen?

– Förra året låg en månad längre fram vilket gav mer tid bygga laget. Men vi är någorlunda lika, då visste vi att det skulle vara en krokig väg och det har det varit nu med, men vi ligger längre fram eller i alla fall lika med hur vi ska spela. Vi byggde på mer fart förra säsongen, i år är bygger vi mer på puckkontroll. Det känns bra och vi känner oss redo. Men vi kommer att bli testade och kommer få justera saker, men vi är nöjda med det vi gjort och ligger i fas.

Som lekman så tycker jag ändå det ser mycket stabilare ut denna säsong defensivt…

– Jag kommer inte ihåg exakt hur det var förra, men vi har mer puck i år, och då behöver du inte försvara dig lika mycket. Förra året var vi väldigt tighta och boxa ut, nu är vi inte lika mycket i egen zon. Försvarsspelet kanske ser bättre ut på grund av det, men försvarsspelet var helt ok förra säsongen med. Jag tycker ändå att vi kan vara lite rejälare.

Kikar man offensivt så tycker jag att det finns sparkapital att ta ut, man skulle vilja se fler mål…

– Det är inte bara att vi skjuter mycket, vi har mycket högklassiga målchanser och borde kunna göra flera mål på chanserna. Vi har under 10% i skotteffektivitet, vi behöver upp mot 11%. Så vi borde kunna gjort fler mål, det finns mer att hämta offensivt. Sedan vet jag att det passar bättre med tuffare matcher för vissa av våra spelare, så vi kan räkna med lite fler mål från dom, men där har vi lite att jobba med.

Du var inne på det tidigare och det är rätt påtagligt i mina ögon att ni har ett bättre anfallsspel med längre anfall och fler skapade chanser…

– Vi jobbade med långa anfall förra säsongen med, men vi bär mer puck med kontroll i år och har ett bättre passningsspel. Nu är det inte bara cirkla i hörn, vi är bättre från sarg in mot mål. Sedan vill vi anfalla i förstavåg också, för generellt så blir det inte m

ycket mål i etablerat anfallsspel. Samtidigt är meningen med att få långa anfall inte bara att göra mål, det är också att ta udden ut motståndarna, det är en vinst i det också. Men vi har mer finess i år.

Det som skiljer är att ni har fler spelare som kan bära puck bättre.

– Ja och mer spelskickliga spelare, så vi är inte bara bättre med puck, vi är bättre i anfallsspelet utan puck. Vi nöjer oss inte med att passa pucken, utan söker hela tiden nya positioner för att kunna få puck igen. Så vi har ett betydligt mer rörligt etablerat anfallsspel förra säsongen var det mer statiskt. Vi är starka på puck i anfallszon, så vi dyrkar upp motståndarförsvaren bra, men det måste ge betalt i mål också!

En detalj som var bättre förra säsongen var powerplay, eller i alla fall procenten. Där låg ni väl en bra bit över 30 förra säsongen, nu strax över 30. Men ändå tycker jag att powerplay på något vis ser bättre ut i år?!

– 30 är bra. Vi har fler lösningar i år, vi har kreativa spelare som trivs i spelformen. Sedan kan det bli för plottrigt, men när vi släpper pucken snabbt brukar vi komma till fina avslut. Vi brukar ha bra tryck och båda formationerna gör det bra. De har lite olika spel och gör sin grej bra, så det är en bra variation.

En annan sak som är sämre och som också ser sämre ut är boxplay där ni bara fick 78% denna grundserie, ni låg väl på nästan 90 ett tag förra…

– Ja 78 procent är inte godkänt, sedan hade vi en match mot Borlänge där de gjorde mål i alla powerplay, men vi vill ligga över 80%. Men vårat lag bygger på att vi är ett lag, så vi mäter powerplay och boxplay tillsammans, det ska ligga över 105% och vi ligger på nästan 110, så vi hjälper varandra. Men det har varit något mål för mycket, absolut.

Är vi för passiva i boxen?

– Både och. Jag skulle vilja att vi är lite hårdare mot dom vid ingångar och under vissa delar av powerplay, vi låter dom ställa upp lite för enkelt, de får lite för mycket tid och då finns stor risk att det blir för mål. Samtidigt har vi jobbat med positioner, var vi ska vara och när vi ska vara och vart, där tycker jag vi börjar hitta rätt. Det är hela tiden en balansgång, vi ska sätta press, men vi får inte heller bli för stora och fladdriga för då ger det motståndarna ytor vi inte vill bjuda på. Men vi jobbar på det och allting kan bli bättre.

Då har vi bara en del av spelet kvar och det är målvaktsspelet som fått ett stort lyft både siffermässigt och kvalitetsmässigt…

– Ja vi har haft två målvakter som levererat på en hög nivå. Sandberg har väl 1,6 mål per match i insläppta och vi ligger under två totalt. Och gör du det har du stor chans att vinna matcher. De har gjort det bra ,tillsammans med försvarsspelet, målvakterna har skött sig med bravur.

Då tänkte jag vi ska snacka skadeläge, vi har två finnar som är tänkta spetsar men som båda går skadade, hur ser det ut nu?

– Dom är borta ett tag till, vi hoppas att dom ska komma tillbaka så snart som möjligt, men inte i början av allettan.

En annan som saknats är Manne Håkansson, hur är status där?

– Han är tillbaka i spel igen!

Som ersättare har ni under uppehållet valt att plocka in en riktig Boisikon i Douglas Lögdal. Hur gick tankarna där?

– Vi har haft skador och lite sjukdomar under uppehållet, då tar det snabbt på laget och man vill he full trupp för att få bra träningar och matchtrupp. Och då vet du hur det funkar man letar efter lån av allsvenska spelare som inte får så mycket speltid i sina klubbar eller superelitspelare. Men ibland behöver man inte gå över ån efter vatten, så det blir en bra lösning med ”Dogge”. Och en så mycket skickligare spelare hittar du inte någonstans heller, han är dessutom inkörd i vårt spel och den bästa lösningen. Vi är tacksamma mot Töreboda som låter oss låna honom, de har inte heller så många spelare. Han har sett inspirerad ut på träningarna, alla vet vad han kan göra på isen där han är ett ständigt hot för motståndarna.

Hur har ni utnyttjat pausen sedan matchen mer än att plocka in Lögdal?

– Direkt efter matchen, en onsdag, så drog vi på rejält tufft med styrka och fys torsdag-fredag. Sedan fick de en ledig helg. I måndags så var det komma igång igen, i tisdags vevade vi på med spelövningar och grunder. Vi tränade 3 mot 3, straffar och andra viktiga delar. Under onsdag tränade vi powerplay och boxplay en vända till, sedan under torsdagen var det en ruggig fart. Vi var lediga igår och i morse tränade vi igen och nu känner vi oss redo. Idag var det en riktigt bra träning med 13 forwards och nio backar, så även om några är borta så har vi en stor och bred trupp.

Vad kan du säga om laget?

– Laget blir förmodligen som senaste matchen.

Då är det allettanpremiär som stundar imorgon, mot Dalen. Har du scoutat dom noga nu?

– Ja det har jag. Sedan är det inte så mycket att scouta, vi mötte dom åtta gånger förra säsongen och i år har vi mött dom i två träningsmatcher. Det är samma ledare i Dalen och vi har samma med. De flesta spelarna är kvar också, så det är en av få matcher där vi känner varandra otroligt väl, och där vi vet hur vi spelar båda lagen. Så antingen blir det rock´n roll då de gillar att trampa gasen i botten precis som vi och det slutar med vindrutetorkarhockey, eller så tar vi ut varandra. Vi får se var det tar vägen, men det är ingen som kan överraska den andra. Det brukar bli roliga matcher mot Dalen i högt tempo och ett tufft spel och där båda lagen har struktur i det man gör. Vi känner varandra väl, det gäller att vara bäst för dagen.

Om vi jämför deras lag denna säsong med årets så känns backsidan svagare…

– Det ska vi utnyttja, vi ska ligga på dom hårt. Förra året när de hade Stridsberg och Christoffer Persson så var det tufft, det var starka backar som fick stopp på oss bra, men nu har de tappat på backsidan. När vi mötte dom i träningsmatchen hemma så var de rätt små och tunna på backsidan, men när vi mötte dom därnere så var de hur storväxta som helst så vi får se hur de ser ut denna gång. Men vi har drag för hur vi ska ta dom.

Vad tror du på för matchbild?

– Jag tror det blir högt tempo och rätt fysiskt. Jag tror på en bra hockeymatch. Kul att det drar igång!

Nu väntar en lång alletta med 27 matcher och tätt matchande. Vad blir viktigt då?

– Att hålla sig till sitt spel och grunderna. Att vara noggranna över tid. Riskminimering, att inte spela på chans. De här lagen straffar en om man bjuder på för mycket, så det gäller att hålla sig till sitt grundspel och inte hitta på något eget. Har man noggrannhet så skaffar man sig poäng nog för att ta sig till slutspel.

Till sist: Vad har ni för målsättning för allettan?

– Att gå till slutspel och skaffa oss så bra utgångsläge som möjligt.

Av Krister Holm

Foto Anna Engström