Äntligen dags att dra igång Allettan

Idag kliver våra killar i Surahammars IF in i Allettan. Det är första gången på tio år som föreningen får mäta sig mot de bästa lagen i ATG Hockeyettan och premiären spelas på bortais mot Hudiksvalls HC.

Det var ett samlat men samtidigt uppsluppet gäng som samlades i Surahallen strax före 9 på söndagsmorgonen för ett lättare ispass innan bussresan norrut. Det märktes i korridorerna under Surahallens läktare att det är något speciellt på gång. Efter många långa år utan framgång så har Surahammar både övertygat och överraskat under hösten och ska nu få visa vad de kan mot nytt och kanske också lite tuffare motstånd.

Huvudtränaren Thomas Maikkula hade ett tydligt budskap till killarna inför premiären. Våga ha kul och glöm inte att det är Hudiksvall som har pressen på sig. För det är trots den framgångsrika hösten inte Sura som har förväntningarna på sig. Varken i premiären eller matcherna som väntar. Laget kan spela avslappnat och göra sitt jobb utifrån sina förutsättningar. 

Vad ser du som det viktigaste i ert spel som måste funka för att ni ska kunna rå på vissa av de här förväntade topplagen?

– Det är framför allt spelet ur egen zon. Vi måste hitta en snabb och enkel väg ut i mittzon och framåt. De här lagen har både fart och tyngd och vi måste hitta vägar att vända spelet till vår fördel snabbare än tidigare. Vi kommer inte ges tiden att vända om och försöka leta spelalternativ i egen zon. Där måste det gå fort för att vi inte ska bli tillbakatryckta och låsta i egen försvarszon.

Surahammar har ett bra lag med ett vasst powerplay, ett stabilt försvarsspel och duktiga målvakter. Hur långt det räcker mot de bästa lagen i Allettan Norra återstår att se, men bli inte förvånade om Sura kommer lura poäng av många motståndare. Det finns kvaliteter i laget och det är en lång serie. 27 omgångar ska spelas varav 14 hemmamatcher.

e-full" src="https://www.hockeyettan.se/wp-content/uploads/2021/12/tylerboivin1.png" alt="" width="1200" height="800" />

Det ska också bli intressant att följa lagets nya spelare. Tyler Boivin, Sebastian Thors och Arvid Mella har alla visat gott gry under träningarna i veckan. Under lördagens tidiga träning var det kanske Tyler Boivin (bilden ovan) som stack ut mest med en rapp skridskoåkning, bra skott och en skönt kanadensisk attityd framför mål. En annan som såg pigg och spelsugen ut var Lucas Söderlund som med ett leende och lite jävlar anamma betade av övning efter övning. Förhoppningsvis kan Lucas med sitt målsinne fortsätta skapa fördelar för laget i Allettan.

Noterbart från söndagens tidiga träning var också det faktum att en gammal bekant är tillbaka i laget. Målvakten Philip Olsson (bilden ovan) har nämligen i David Otters skadefrånvaro dragit på sig grejerna och ska hjälpa laget den närmaste tiden. Philip är tänkt som backup till Markus Ekholm Rosén men såg något överraskande både placeringssäker och snabb ut trots en längre tid borta från hockeyn.

Sportchefen Jörgen Mähler övervakade lagets sista träning och var nöjd med det han såg.

– Det känns bra. Grabbarna känns laddade och det är en bra stämning i gruppen. Vi är lite av underdogs men ska absolut inte be om ursäkt för vår plats. Precis som ”Taggen” (Thomas Maikkula) säger så har vi allt att vinna. Vi är ett bra lag men vet inte riktigt var vi står mot de här lagen som vi inte mött tidigare. Vi kommer nog överraska och det känns skönt att vi nu fått in tre killar som alla kommer kunna bidra på ett bra sätt.

Hur ser du på de nya killarna och deras roll i laget?

– Det här är duktiga killar som kommer ta en plats och få mycket speltid. Tanken är väl initialt att de ska hjälpa oss att stärka upp såväl tredje- som fjärdefemman och se till att vi blir ett lite bredare och jämnare lag. Men framför allt att de med sitt uppoffrande spel ska kunna se till så att vår första- och andrafemma får börja spelet i anfallszon. Man pratar ofta spets men det är allt som oftast de andra grovjobbarna som skapar förutsättningarna för spetsen att leverera och där ser jag att alla tre (Tyler, Arvid, Sebastian) kommer bli värdefulla.

Det pratas om att killarna i laget på eget initiativ hjälper föreningen ekonomiskt under äventyret i Allettan. Vad kan du berätta om det?

– Ja det är fantastiskt och otroligt lojalt mot föreningen. Allettan är ett kul äventyr, men också ett dyrt äventyr. Våra killar som tränar och spelar sex dagar per vecka samtidigt som alla jobbar på sidan om har en mindre ersättning per månad för soppapengar och lite förlorad arbetsförtjänst. Killarna har nu bestämt sig för att avstå majoriteten av sin ersättning för att belasta föreningens ekonomi så lite som möjligt. 

Vad tänker du om det?

– Oj. Ja det är jäkligt stort av dom och en otroligt fin gest. De sliter hårt varje vecka för i stort sett ”kaffepengar”. Nu avstår dom den lilla ersättningen för att föreningen ska komma ur det här äventyret med såväl en sportslig som ekonomisk framgång. Snacka om att värna klubben och spela för klubbmärket istället för sin egen vinning.

Vad tänker du som premiären mot Hudiksvall?

– Det kommer bli en tuff utmaning. Hudiksvall är ett väldigt bra lag. Men det ska spelas om det och jag tror att om vi får spelet att stämma så kan vi oroa och överraska. Men klart att Hudiksvall är favoriter. De vann ju sin serie (Östra) med 11 poängs marginal till tvåan så det är ett riktigt bra lag. Jag vågar inte gissa resultat men jag hoppas på en bra prestation, sen tar vi det därifrån. 

Matchen Hudiksvall-Surahammar börjar 16.00 och går att köpa/se via live.hockeyettan.se