Special teams avgörande i premiären

Knappt 1000 personer hade tagit sig till Billingehov för premiären i Allettan Södra. Den södra tvåan Vimmerby var på besök och det blev en jämn match där gästerna visade skicklighet i special teams.

Skövde IK inledde matchen piggt och det kändes omgående som att SIK skulle ta ledningen i matchen, frågan var bara, när.

Jesper Erlandsson fick ett friläge efter knappt tre minuter men var hårt uppvaktad av en hårt hemjobbade Vimmerbyspelare och fick inte till något ordentligt avslut.

Jonathan Ström tog SIK:s första utvisning i Allettan med en slashing efter dryga sju minuter men hemmalaget försvarade sig väl och Vimmerby fick egentligen bara en chans att göra mål i sitt numerära överläge.

Lucas Jidenius försökte tråckla in pucken vid Hugo Fagerbloms vänstra stolpe men burväktaren stod för en riktigt svettig parad med sina ben och fötter.

SIK fick även de träna powerplay under den första perioden men tempot var så lågt att Vimmerby bara kunde stå stilla och försvara sig.

Däremot fick Anton Blomberg ett friläge efter knappa kvarten men blev nedriven precis när han skulle avsluta. Domaren Jesper Jatko hade dock satt ribban högt och valde att fria i den situationen.

Skövde var hetare än sina motståndare under den inledande perioden men målen uteblev trots lång tid i anfallszon för Skövde och när paussignalen ljöd lös fortsatt 0-0 på tavlan i Billingehov.
– Vår förstaperiod är riktigt bra, bra fart på puck och på ben och vi skapar målchanser men får inte in pucken, sa Fredrik Ljunggren.

Special teams

Till den andra akten kom båda lagen ut som nya lag. Vimmerby steppade upp ordentligt medan Skövde knappt kom ur egen zon.

Inte ens i numerärt överläge så kunde Skövde skapa chanser. Istället slarvades det och Joel Werner gav Pierre Gustavsson ett friläge med Fagerblom efter drygt tre minuter men burväktaren var tät mellan benen.

Minuten senare fick SIK sin enda möjlighet i perioden. Ett trippelläge där varken David Lundmark, Jonathan Ström eller Alexander Henriksson lyckades överlista Robin Christoffersson.

Vimmerby däremot skapade en hel drös med chanser i mittperioden.

Ludvig Vännström serverades öppet mål efter sju minuter men på fotbollsmanér räddade Hugo Fagerblom och såg till att det fortfarande var mållöst.

Gästernas ledningsmål skulle dock komma två minuter senare. När Anton Blomberg åkte ut för tripping behövde Vimmerby 16 sekunder, sedan hade Todd Winder smällt in 0-1 på ett slagskott.

I bytet efter lyckades domare Jatko hitta en dubbelutvisning när William Frödelius (filmning) och Måns Krämer (fasthållning) båda visades ut, trots att det inte både kan vara filmning och fasthållning.

I fyra mot fyra spelet var det återigen Vimmerby som var närmast att hitta nätmaskorna. Vännström styrde en passning i Fagerbloms högra stolpe och ut innan det var dags för Philip Elgestål att pricka den vänstra stolpen bara några minuter senare.

Med två minuter kvar av perioden kom nästa utvisning, Hugo Fagerblom fick en Vimmerbyspelare att ramla på klubban och fick en tvåa på sitt konto.

I det efterföljande powerplay-spelet kom 0-2.

Ludvig Vännström spelades fint fram av Christian Lindberg och tråcklade in pucken i det bortre krysset.
– Vi startar andra okej men när de gör 1-0 så får de lite extra energi medan vi tappar energi, vi borde kunnat skaka av oss det men vi får inte hugg på dem. Vi ger bort lite för mycket initiativ, ansåg Fredrik Ljunggren.

Vimmerby kontrollerade

I den avslutande akten var SIK på jakt efter en reducering till att börja med. Jonathan Ström fick också ett bra läge efter dryga tre minuter när han stal pucken i anfallszon men avslutet gick rakt på Robin Christoffersson i kassen. Ström fick dock med sig en utvisning efter att Hugo Enock rivit ned Skövde-centern.

Powerplay-spelet höll dock ingen vidare kvalité, det blev omständligt och Vimmerby kunde enkelt försvara sig mot ett utspritt Skövde.

Gästerna spelade på sin ledning under den tredje akten och såg mest till att ligga rätt i positionerna och inte gå bort sig.

Lucas Jidenius fick dock ett friläge efter nio och en halv minut men blev neddragen och fick med sig ett straffslag.

Philip Elgestål fick chansen och tog tillvara på den.

Med ett rappt handledsskott överlistade han Hugo Fagerblom och matchen var definitivt avgjord.

SIK hade svårt att komma igenom gästernas kompakta försvar och Vimmerby kunde till slut vända hem med tre glasklara poäng.

På onsdag väntar nästa match när SIK beger sig till Småland för match mot Kalmar.
– Vi hade behövt få 1-2 hyfsat tidigt för att ha något att gå på. Vi hade våra chanser i powerplay men i slutet går det lite troll i det när vi ser det som chansen att komma in i det. En sur förlust som vi får lära oss av och ta nya tag på onsdag, avslutade Fredrik Ljunggren.