Enköping fick seriefavoriten på fall – till sist

Lagkaptenen Jesper Bärgård krigade in ledningsmålet till 3-2 i andra perioden. Foto: Håkan Hagman

Efter att ha tappat en tvåmålsledning i slutminuterna kunde Enköping resa sig och till slut få seriefavoriten Kiruna IF på fall i övertidsspelet. Den underhållande lördagsmatchen slutade med hemmaseger 5-4 och ESK behöver alls inte be om ursäkt för segern.

Se matchens highlights här >>

Måhända var den första perioden inte Enköpings allra bästa för säsongen men sett över hela matchen var det en bra genomförd match när man tog en fullt rättvis seger mot den stora seriefavoriten Kiruna IF.

Men det var ju så nära tre poäng!

Med 5,21 på matchklockan i den tredje perioden kunde Tobias Smids sätta 4-2 till hemmalaget, som då kontrollerade matchbilden på ett imponerande sätt.

Men med bara 2,47 av perioden tar Kirunacoachen Kim Sunna tar ut målvakten i ett försök att spela 6 mot 4.

Blott 36 sekunder senare sitter reduceringen till 4-3.

Med 1,55 kvar att spela tar Sunna på nytt ut sin målvakt.

18 sekunder senare var det kvitterat, 4-4.

Surt för hemmalaget som i ärlighetens namn var värda en trepoängare.

Med blott fyra sekunder kvar av ordinarie matchtid tar gästernas Calle Kjällström en utvisning i anfallsszonen som måste tillskrivas som en av de mest onödiga på evigheter.

ESK får därmed inleda övertidsspelet i powerplay och med bara två sekunder kvar av det numerära överläget får Robin Nilsson får träff på ett direktskott och till hemmapublikens stora glädje letar sig pucken ända i in i mål.

Övertidsmålet var förövrigt ESK:s tredje (!) i powerplay för kvällen! Även Jesper Cederberg kvittering till 1-1 i första perioden och Smids 4-2-mål i den tredje var i samma spelform.

Powerplayspöket lär nu vara vettskrämd.

Målen däremellan, 2-2 av Jesper Bärgård och 3-2 av William Kaijser, kom med bara 39 sekunders mellanrum i den andra perioden. I det läget hade ESK stort momentum i matchen och det är såklart viktigt att man då också  får den utdelning man fick.

ESK har nu tagit poäng i tre raka matcher, totalt sex poäng på dessa tre, och kan nu gå till julvilan med med en positiv trend i ryggen.

Nästa match spelas på trettondagen 6 januari och det är då returmöte uppe i Kiruna.

Text & bild: Håkan Hagman

Gustav Lindberg fick pris som matchens lirare i hemmalaget, medan Oliver Lindgren utsågs till gästernas främste.

Sebastian Lindström gjorde sin kanske bästa match i ESK-tröjan hittills.

Det går inte att ta miste på glädjen hos ESK:s assisterande coach Fredrik Lindberg (uppe till höger i bild) när William Kaijser kvitterade till 2-2 i andra perioden.

Det var en tajt kamp mellan lagen stora delar av matchen. Här har Maximilian Popovic en tuff kamp med Kirunas KHL-meriterade lettländare Edmunds Augstkalns.

ESK-Kiruna IF 5-4 (1-1, 2-1, 1-2, 1-0)
Skott: 31-25  (12-10, 12-8, 6-7, 1-0)