Formstarkt ESK tar emot topptippade Kiruna IF

Ska Enköping hänga på i tabelltoppen av ATG Hockeyettan Norra Vår så är varje poäng viktig i kvällens hemmamatch mot seriefavoriten Kiruna IF.

Enköpings slogan som Sveriges Närmaste Stad bottnar i att ingen annan kommun i hela landet har lika många stora städer inom en 12-milsradie som Enköping har, närmare bestämt 38 städer.

Inom samma 12-milaradie finns fyra internationella flygplatser och hela fem (!) IKEA-varuhus.

Men för Kiruna IF är det 120 mil enkel väg, seriens längsta bortamatch, och så som lottningen utföll får man resan till Enköping som ”enkelmatch”, dvs utan att spela mot något mer lag på samma resa.

Samma gäller förövrigt när Enköping ska till Kiruna för returmötet på trettondagen.

Kirunafansen har hörsammat en insamling för att träcka en del av reskostnaden till Enköping, läs mer om den här>>

Kiruna IF gäller som Norra vårseriens stora favoriter efter att mer eller mindre på egen hand spelat bort sig från Allettan i Norra grundseriens slutomgångar.

Nu slutade man sexa, bara en poäng under strecket, och faktiskt bara fem poäng från seriesegern.

Inför matchen är Kiruna på en andraplats med fem inspelade poäng, vilket är en mer än ESK på fjärdeplatsen som dock har en match mer spelad. Notera att topp tre får kvala vidare mot Allsvenskan efter färdigspelad serie.

Kirunatränaren Kim Sunna, själv spelare när ESK och Kiruna IF senast drabbade samman i Bahcohallen för åtta år sedan, har analyserat ESK på video.

– Vi har sett deras matcher mot Teg och Köping. Vi vet vad de pysslar med i spelet men vi mår bäst av att fokusera på vårt egna spel, säger han till klubbens hemsida.

ESK har en gryende form på gång sett till senaste matcherna. Fyra poäng på de två senaste matcherna är mer än man lyckats med på länge, men viktigast av allt är att spelet börjar sitta som det ska igen.

I grundserien var måltorkan i powerplay vida omskrivet men där har man nu två mål på tre matcher. Noterbart är dock att Kiruna IF hittills är 100%-iga i sitt boxplay så det kan bli en svår nöt att knäcka för hemmalaget.

Tillsammans med ESK är faktiskt Kiruna IF ett av de lag som har flest egna produkter i sin trupp. ESK har åtta och Kiruna IF nio om man inte räknar med juniorer (juniorer sätts ofta upp i truppen utan att spela någon match).

Det är det få, om ens något, annat lag i SHL, Allsvenskan eller ATG Hockeyettan som slår.

Men sen har man också hela fyra utländska spelare i truppen. En från Slovakien, två amerikaner och två från Lettland, varav backen Edmunds Augstkalns bland annat noterats för fyra matcher med Dinamo Riga i KHL.

I övrigt har Kiruna IF dock en trupp som har ganska skrala erfarenheter från spel i högre ligor,

Observera att matchen från början var utlyst att starta kl 18:30 men det är ändrat till den sedvanliga starttiden på helger, kl 16:00.

 


MATCHEN: ESK-Kiruna IF
Arena: Bahcohallen Enköping
Tid: Lördag 18/12 kl 16:00
TV: Sänds via Hockeyettan Play >>
Biljetter: Köps i entrén eller via förköp >>
ATG:s odds: 1: 2,75 , X: 4,50 , 2: 1,98

STATISTIKEN: ESK vs KIF 0 – 6
Tabellen: 4:a vs 2:a
Powerplay: 6:a (19%) vs 5:a (22%)
Boxplay: 7:a (73%) vs 2:a (100%)
Poäng senaste fem matcherna: 5 – 9
Poängkung (hela säsongen): Daniel Andersson 16 p vs Oliver Lindgren 20 p
Målvakt (hela säsongen): Benjamin Johansson 91% vs Ludvig Christoffersson 93%

TRUPPERNA: ESK – KIF 2 – 2
Spelarnas erfarenhet (matcher)
Ryska KHL: 0 – 4
SHL: 5 – 0
Allsvenskan: 442 – 8
Egen förening: 1618 – 1625

Totalt: ESK – KIF 2 – 8


TABELLEN INNAN MATCH: