Väsby nollade Vimmerby

Väsby tog en riktigt stark skalp när laget nere i Vimmerby nollade hemmalaget efter starkt målvaktsspel och en rakt igenom stark laginsats. Hemmalaget var något vassare än Väsby under den första halvan av matchen men Väsby växte därefter in i den och tog sedermera över i den andra halvan då laget samtidigt gjorde målen och vann till slut rättvist med 2-0.

 

Julvilan är så över och för Väsbys del syntes det inte speciellt mycket att laget varit utan matchspel under nio långa dagar. Visserligen var det ingen imponerande första halva av matchen för Väsbys del i Vimmerby men under den andra halvan var det desto mer spelglädje och den i kombination med ett starkt försvarsarbete och imponerande målvaktsspel var det som gjorde att laget tog sin första seger någonsin mot Vimmerby HC.

 

Det blev en mållös första period men som trots det inte alls saknade inslag av underhållande karaktär. Väsby startade och avslutade perioden bäst men däremellan var det hemmalaget som till stor del dikterade villkoren ute på isen.

 

Väsby slarvade då en del i spelet och det skridskostarka hemmagänget kunde tack vare det ställa om till en hel del farliga chanser och där August Hedlunds fina målvaktsspel var den största orsaken till att Väsby kunde avgå från perioden med nollan intakt.

 

Även fast Vimmerby var laget som var närmast ledningen så saknade Väsby inte sin beskärda del av lägen. Närmare än en stolpträff i efterdyningarna av en fin soloaktion av Henrik Rommel kom dock inte Väsby som fick vara mest nöjd med att det var mållöst efter tjugo spelade minuter.

 

Andra perioden blev inte lika öppen som den första och den var en period som Väsby inledde direkt svagt. Det var såväl slarvigt som osynkat inledningsvis, framför allt i spelet i den egna zonen men lyckligtvis var det inte något som hemmalaget kunde dra någon nytta av eftersom inte heller de hade något direkt stäm i spelet.

 

Väsby ryckte dock upp sig efter den svaga inledningen och sedan ökade man takten ju längre perioden led för att mot slutet ha ett rejält grepp över handlingarna.

 

Mot slutet när Väsby tryckte sig allt närmare ett ledningsmål drog hemmalaget på sig sin första och faktiskt enda utvisning i matchen. Det var ett läge som Väsby tog tillvara på men man drog verkligen ut på det innan Lucas Feuk, med endast fem sekunder kvar av perioden satte pucken distinkt i ”gubbhörnet” på målvakten. Adam Falk stod för ett kyligt förarbete då han väntade och väntade innan Feuk var i rätt position och därmed fick Väsby till slut ändå tämligen rättmätig utdelning med tanke på att laget under den sista halvan av perioden tog över det mesta ute på isen.

 

Den sista perioden blev sedan Väsbys klart bästa för matchen. Laget stängde då ner hemmalaget om inte totalt så åtminstone klart kontrollerbart. Det gjorde så klart uppgiften lättare när Väsby i den fjärde minuten utökade ledningen till 2-0. Det kom till efter att Carl Wassenius först bröt ett tänkt hemmaanfall vilket gjorde att Victor Andersson och Henrik Rommel kunde storma fram i ett två mot en läge. Victor väntade ut sin back innan han passade över pucken till Rommel som därefter säkert satte Väsbys andra mål i matchen.

 

Därefter var det egentligen inget snack om var poängen skulle hamna. Väsby stängde ner Vimmerby rätt ordentligt och det även fast hemmalaget fick spela i numerärt överläge hela tre gånger under den sista perioden, där laget bland annat avslutade matchen i spel sex mot fyra, så fick de trots det ingen väg in i matchen.

 

Väsby var egentligen närmare 3-0 än hemmalaget var en reducering och bland annat parkerade Väsby i hemmalagets försvarszon under i princip fyra minuter vilket gjorde att Vimmerby fick slita hårt i försvarsarbetet och som säkert drog ner de krafter de hade behövt i anfallsspelet.

 

Sammanfattningsvis så får man väl tillskriva segern till det kollektivt väl utförda försvarsarbetet från Väsbys sida. Förutom några skönhets missar i form av individuella misstag med pucken under den första halvan av matchen vilket gav hemmalaget omställningslägen som i sin tur krävde stort målvaktsarbete av August Hedlund för att reparera, så blev det i slutändan en tämligen säker seger för Väsbys del. Väsby var helt enkelt väldigt täta i egen zon och lyckades allt som oftast hålla Vimmerby på utsidan och de fick aldrig dra nytta av att de i grunden har en väldigt bra fart i sitt spel.

 

Grisligan

 

Väsbys MOM är svårt att ge till någon annan än målvakt August Hedlund. Nu sprutade visserligen inte hemmalaget fram målchanser på löpande band men nog stod ”Agge” för ett par-tre riktigt matchavgörande räddningar och framför allt när matchen fortfarande stod och vägde. Tre grisar således gjutna till August!

 

Två grisar ges till Henrik Rommel som var den Väsbyspelare som sett till hela matchen var klart hetast bland utespelarna. Han låg bakom Väsbys två bästa målchanser under den första halvan av matchen när han i princip på egen hand skapade dessa. Sedan avgjorde han matchen genom sitt säkra avslut som gav 2-0 och insatsen är värd klar beundran.

 

Sista grisen ges till backen Fredrik Stridlund som stod för en rakt igenom stark insats i de bakre leden. Förutom starkt arbete längs med sargerna så stod han tidigt i den sista perioden för en matchavgörande räddning då han med utsträckt klubba i princip på egen mållinjen räddade något som hade kunnat innebära en kvittering från Vimmerbys sida.

 

Men i övrigt var det rakt igenom starkt försvarsarbete från första till sista man som gav Väsby en perfekt start efter julvilan och förhoppningsvis kan laget fortsätta på inslagen väg även i returen på torsdag som då går av stapeln i Renew Arena.

 

Vid pennan

 

Krister Holmgren

 

Foto: Mikael Einarsson