SIK inledde cupen i Mariestad med förlust

Derbymatch och cupmatch på en och samma gång, det var förutsättningarna som väntade Skövde IK under fredagskvällen när laget tog sig an Mariestad BoIS HC för andra gången denna försäsong. Skövde gjorde en relativt bra insats, men återigen var det BoIS som stod som segrare efter 60 minuter.
– Det är en okej insats men vi vill mer, sa Johan Hellström efter matchen.

Det var annars Skövde som inledde klart bäst och Mariestad stod på hälarna flera gånger inledningsvis. Redan efter en halvminut hade Henrik Thegel ett fint läge, drygt tio sekunder senare stod det 0-1 på resultattavlan i Mariehus Arena.

Dennis Santesson högg på en lös puck och Tobias Sandberg fick omgående kapitulera.

Målet stärkte gästerna och under de första fyra minuterna kom Mariestad knappt ut med pucken ur egen zon. Skövde trampade gasen i botten och skapade ett gäng målchanser, bland annat ett skott som tog i målramen efter fyra minuter när Jonas Nyman, Henrik Thegel och Dennis Santesson kom i ett tre mot två läge.

Men hemmalaget tuggade sig in i matchen och samtidigt som Skövde började drälla med puckarna och uppspelen så kunde BoIS ta över mer och mer.
– Vi gör det lite för svårt istället för att göra det enkelt, ansåg Johan Hellström.

Kvitteringen kom också som ett brev på posten efter drygt åtta minuter, Jesper Lindén utnyttjade ett slarvigt rensningsförsök, gjorde en dragning och placerade in pucken under Viktor Andersson.

Efter kvitteringen tog BoIS över spelet ytterligare lite till och det var istället gästerna som fick inrikta sig på försvarsspel. Bröderna Linus och Filip kom i ett två mot ett läge men bommade målet och när Skövde återigen slog en slarvig passning i egen zon blev det fri gata för Lucas Larsson som sköt över.

Även i den andra perioden var det gästerna som startade piggast och skapade en målchans per omgående. Men Axel Abrahamssons avslut gick rakt i magen på Tobias Sandberg den gången.

Istället var det Jonas Nyman som återgav SIK ledningen när han fick en öppnande passning från Max Kardevall, tog ett par skär och hängde pucken i målet.

Skövde skapade en dålig ovana under matchen och drog på sig på tok för många utvisningar, totalt blev det 14 minuter i utvisningsbåset och mot lag som Mariestad är det några för många.

I ett av boxplay-spelen kom också kvitteringen för hemmalaget. Viktor Andersson stod för ett par svettiga räddningar, men när Lucas Jidenius fick stå helt ensam och vispa till på pucken tvingades burväktaren plocka ut trissan ur nätet.

När SIK sedan fick spela boxplay på nytt kom även 3-2 för hemmalaget.
Ett fint powerplay gav Ludvig Collberg ett skottläge och BoIS var i ledning för första gången i matchen.
– Vi får nöta väldigt mycket box idag och vi måste hålla oss mer på banan, så är det, även om vårt boxplay är bra så är det killar som får slita oerhört och vi tappar momentum, sa Johan Hellström.

SIK tog dock tag i sitt spel under de avslutande minuterna av perioden och Henrik Thegel blev helt ren med Sandberg, men kom aningen för nära i avslutsmomentet och hemmamålvakten kunde avvärja.

Istället kom kvitteringen två minuter senare när SIK fick spela med en man mer på isen.

Ett vackert spel där Henrik Thegel stod för en läcker passning bakom ryggen till en fristående Dennis Santesson och han rakade in pucken i målet bakom Sandberg.

I den tredje perioden var det dock inget snack om saken, hemmalaget orkade lite mer än SIK, tog lite mer rätta beslut och skapade en hel del målchanser. Eddie Davidsson fick ett läge, Jesper Lindén ett annat och Tobias Aronsson ett tredje.
– Vi åker skridskor idag men mot sånt här motstånd måste vi åka betydligt mer, det måste vi lära oss, ansåg Johan Hellström.

SIK hade egentligen bara ett läge värt namnet, Johan Planeby fick tag i en lös puck, blev ensam med Sandberg men missade hela målramen i avslutet. Det var det närmaste SIK kom ett mål i den avslutande akten. För den avslutande akten blev det, Mariestad punkterade matchen med två kassar, Douglas Lögdal hängde 4-3 när SIK inte räknade rätt i försvarsspelet och missade Lögdal helt. Och i tom kasse kunde Linus Engqvist skicka in spiken i kistan med 16 sekunder kvar att spela.

Närmast väntar match redan klockan 15 under lördagen då laget avslutar årets cup-spel mot Forshaga.
– Det gäller att vi laddar om, de spelar väldigt snabbt, så det handlar om att vi inte fuskar och hamnar rätt i positioneringen snabbt för att kunna styra av deras spelvändningar. Vi måste jobba mognare i spelet med puck och vinna mycket mer kamper framför målen. Jag vill att vi jobbar smartare, enklare och rakare mot Forshaga, avslutade Johan Hellström.