Inför Malung IF-SIK

Äntligen seriepremiär

Äntligen är så dagen kommen som man som supporter har väntat på och längtat efter sedan slutsignalen tjöt uppe i Kumla den 20 februari förra året. Om man som supporter har längtat så undrar man ju naturligtvis hur mycket spelarna har gjort detsamma? Svaret är rätt givet, de har naturligtvis längtat mångdubbelt mer. Nu skall allt det de tränat på under otaliga timmar omsättas i stentuff praktik. Häng med nu när vi kör ytterligare en säsong med vårt STOLTA Skövde Ishockey Klubb!

Om spänd förväntan hade någon lukt så hade den antagligen varit rätt framträdande i katakomberna under ståplatsläktarna på Billingehov idag. Om man hade kunnat känna lukten av ett begynnande adrenalinpåslag kanske den hade tagit överhand. Det vibrerar i vilket fall av något i luften när en seriepremiär står och knackar på dörren. Det lyser i ögonen på Skövde IK:s huvudtränare och coach, Johan ”Hellas” Hellström när vi slår oss ned för en pratstund.

Grattis till segern i tisdags, berätta lite om genrepet ni spelade mot Grästorp?

– Det var inte en av våra bättre matcher, det var det inte, inleder Johan. Vi höll oss inte till ramarna som vi gjort så bra tidigare. Grästorp körde på väldigt bra och jag tänker inte ta ifrån dem någonting, de såg riktigt spännande ut och kommer säkert ha en rolig säsong. Men vi föll ur ramarna och höll oss inte till grunderna vilket skapade kaos stundtals och jag tycker vi tillåter Grästorp att vara med i matchbilden där. Vi rycker upp oss och har positiva inslag givetvis, vinner matchen och det går det ju ut på så det tar vi absolut med oss. Vi vinner men matchen får inte godkänt, det tycker varken jag eller spelarna.

Hockey är ju en lagsport och det är kollektivet som räknas men som supporter så är det många gånger individuella prestationer man ser och älskar. För mig var matchens prestation när William Frödelius på egen hand vänder ett numerärt underläge till ett numerärt överläge, vad säger du om en sådan prestation?

– Nej men absolut, jag är villig att hålla med där att det är matchens prestation och det är ju på det sättet han spelar hockey också. Det är det sättet han ger oss energi på, han spelar fysiskt och intensivt. Han kanske inte kommer att vinna en poängliga men han är en nog så viktig spelare. Vi använder honom väldigt mycket i boxplay, han täcker skott, han är uppoffrande, han får med sig utvisningar och det fick han förra säsongen också genom att jobba hårt och vara lagom irriterande så det är en väldigt viktig spelare för oss.

Fick ni någon ny skada under matchen eller på veckans träning som förhindrar deltagande i seriepremiären?

– Nej det är Forsmark (Oscar) och Dahné (Erik) som är borta och det viste vi ju sedan tidigare. Adam Thilander spelar mot Malung, så han gör come back.

Då har vi redan sopat av de frågorna som jag tänkt att ställa, hehe. Jo jag såg att Forsmark är med och kör i en gul tröja (ej tacklingsbar).

– Ja han plockade av gipset här för några dagar sedan och nu blir det några veckor rehab så det blir bra med stabilitet i tumme och handled igen så han inte går på för tidigt igen. På den vägen är det och han är nere på våra träningar och kör skridskor och han är nere på hockeygym och kör skridskor. Det är mycket mycket skridskor för hans del nu.

Det har snackats en del ibland annat supporterled om att det var en välmeriterad målvakt med och tränade med er i veckan, kan du berätta lite om det?

– Ja, haha. Det är ingen värvning. Jag vet ju snacket men det är inte konstigare än att det är min barndomskompis, Christian Engstrand. Han har inte gjort klart med klubb ännu vilket han får klart snart förhoppningsvis. Han behövde ha lite is och körde med oss i torsdags och kommer vara med oss lite i nästa vecka. Det är en kul grej och han kommer ned och fungerar lite som bollplank på våra målvakter, han är nere och gästar oss lite.

Du är lite före mig och svarar på mina tänkta frågor. Jag tänkte höra hur det är om han kan dela med sig av lite tips till Hugo Fagerblom och Viktor Andersson?

– Ja det är en bra grej. Vi har ju Viktor (Måbäck) här också som målvaktstränare men här har vi en målvakt som spelat sju år eller något sådant i SHL, har internationell erfarenhet med mera. Han ser hockeyn lite annorlunda och det är jätteviktigt att få in det. Han är tio år äldre än våra målvakter också så det är klart att de kan bolla tankar och funderingar med honom och även backar och så. Det är en positiv injektion där och en rolig grej.

Hur känns det nu inför allvaret som skall inledas?

– Jag har haft feber denna vecka och jag undrar om det inte är hockeyfeber. Det börjar snackas hockey, jag märker det på mina spelare, fokusen börjar bli lite annorlunda nu när serien närmar sig och det kommer bli kul alltså. Det kommer vara en tuff match mot ett hårt kämpande Malung men jag har en positiv känsla. Det är bra harmoni i gruppen när vi kör och vi ska ta fram detta nu.

Är du nöjd i vart ni ligger på utvecklingskurvan, är det var du förväntat dig?

– Vi ligger där jag hade förväntat mig. Det spelet vi håller på att sätta här började vi lite smått med förra året men i år har vi verkligen börjat gå in på detaljer lite mer. Det är klart att det kommer ju att ta sin lilla tid och det är en process också. Det dyker upp nya utmaningar hela tiden och du blir aldrig fulländad men vi är absolut väl förberedda inför en seriepremiär. Det här är ett spel som vi ständigt utvecklar under seriens gång också och hittar nya grejer att finslipa så vi kommer aldrig slå oss till ro heller.

Hur ser träningsupplägget ut nu när det blir serie, lättar du på det eller fortsätter du som tidigare?

– Denna vecka har vi lättat på fysen, nu har vi kört två fyspass och tidigare har vi kört fyra. Det går lite i intervaller det där och nu kommer vi att lätta på det i kanske två veckor till och sedan kommer vi kanske ge oss in i en lite tyngre period igen där vi har lite kortare och intensivare ispass. Det går lite hand i hand där Fredrik Söder kanske kör ett tufft fyspass med dem så kanske jag kör ett lite kortare ispass med kortare och intensivare övningar. Det är något vi ständigt kommer jobba med och det är inte så att nu är det säsong och då ska man trappa ned på det utan vi har ju hela tiden en plan med det. Det kommer komma veckor under seriespelet som är riktigt tunga men det är ju för att vi vill få fram en slutprodukt av det hela tiden. Vi vill ha en lång säsong och då skall vi vara förberedda på det också.

Jag tycker inte att det är någon ide att fråga dig om er målsättning för jag skulle bli mycket förvånad om du sade något annat än allettan, däremot undrar jag hur ni skall uppfylla målsättningen och om du i nuläget tänker längre än till jul?

– Man kan ju säga såhär, alla lag pratar om att de vill till allettan, alla lag pratar om att de vill ha en lång säsong, så är det bara. Jag har mycket svårt att tro att det är klubbar som tänker att man bara vill hänga kvar för det är klart att alla drömmer om att spela långt. Men för oss handlar det om att ha en bra daglig verksamhet. Att varje dag attackera den på bästa sätt för att få ut maximalt. Det är klart att vi har en alletta som ett mål men sedan har vi små delmål hela tiden. Spelarna som grupp har det, jag som tränare har det och man kan blicka fram men en dag i taget kan funka ganska bra det också. Att sväva iväg och tappa fokus på den nuvarande delen gör vi inte och det är kanske ett litet tråkigt svar, men en dag i taget!

Jag kollade på Eniro över resorna till Malung respektive Borlänge och jag tror att det var en kilometer längre till Malung vilket gör det till längsta bortaresan, är det en fördel eller nackdel att ha den direkt?

– Det är en fördel, det är det. Om vi ska ta den senare och det är snö och slask och jäkligt ute då blir resan längre. Det är mörkt och tråkigt att köra i november kanske. Längsta resan nu är helt perfekt, det gillar vi att vi kan ta oss an det omgående. Att ha den i första omgången är inte fel någon stans utan vi har vänt det till en fördel. Sedan är det klart att det är en av de tuffare matcherna för du är inte så jädra häftig efter fem timmar i en buss. Det är klart att det är tufft ur ett fysiskt perspektiv men det är väldigt bra att få den nu.

Vad hittar ni på för att fördriva tiden i bussen så länge?

– Det är väldigt varierande från spelare till ledare men varje resa börjar med ett quiz, en frågesport. Förloraren i frågesporten får ha frågesporten nästa gång. Vi startar dagen med att väcka hjärnorna lite och sedan är det att en del spelar kort, vissa kollar film. Den här långa resan så stannar vi och äter i Vansbro och sträcker på benen och grejer. Det är väldigt individuellt hur man kör en bussresa, vissa sover hela vägen och vissa håller sig vakna.

Avslöjar du vem som står?

– Nej men jag kan släppa det för inför kommer väl först på matchdagen. Det är Viktor som står.

Hur ser du på detta med målvakter, har du någon uttalad förstemålvakt?

– Nej det har jag inte. Jag tycker bägge två har gjort en väldigt bra försäsong och nu var det inte mer än så att jag valde Viktor. Hugo har varit ruggig stabil också. Det är klart att de tävlar om platsen, det gör de, men jag kan i dagsläget säga att de har gjort det jäkligt bra bägge två så det är väldigt intressant det där med två bra målvakter, vilket jag är bortskämd med. I andra klubbar kanske det finns mer uttalat en nummer ett och en given nummer två men här är det verkligen dagsform som gäller på dem. Det är jäkligt kul och de sporrar varandra bra också. Viktor börjar och sedan får vi se hur det blir matchen därefter.

Seriepremiär, hur ser du på riskerna med övertändning och sådana grejer?

– De finns alltid där på något sätt men det är ju också så att det måste man lära sig hantera. Det kommer säkerligen finnas inslag i matchen där vi kan bli lite för heta och det kan bli lite för mycket men så är det ju även för Malung. Men det är en enorm revanschlusta här i gruppen och det är något vi pratar mycket om att ha tålamod i olika situationer så det gäller att vi är på varandra däruppe. Viljan kommer definitivt att finnas där och nu ska vi bara ha den på rätt sätt.

Vad förväntar du dig av matchen och vad tror du vi kommer att få se?

– Ni kommer att få se ett Malung som går ut stenhårt. Ett fysiskt spel kommer de att sätta och ett Skövde som är redo för det och är beredda på att spela vårt spel med. Vi vet några småsaker om dem men vårt fokus ligger definitivt på vårt eget och vi skall se till att komma ut påkopplade och sätta spelet omgående. När pucken släpps ska vi vara där.

Då önskar jag lycka till med det!

– Tack!