Starten knäckte Skövde – Borlänge borta är knappast en favorit

Skövde IK brukar ha svårt att möta Borlänge på bortais. Genom historien har laget endast vunnit tre matcher uppe i Borlänge, senast 1983. Bäst resultat sedan dess är 3-3 i en träningsmatch 1999. Men under onsdagen fick SIK en ny chans att vända den dystra trenden när de tog sig an serietvåan.

Men det blev en minst sagt, tuff start på matchen.

Anton Brandhammar åkte ut efter en fasthållning redan efter sju sekunder.

SIK:s boxplay var dock vakna i början och såg till att Borlänge fick jobba för ett ledningsmål, men till slut kom det. Efter en minut och 56 sekunder kunde Kasper Lindqvist styra in Matej Galbavys backskott bakom en skymd Hugo Fagerblom.

En smakstart för hemmalaget naturligtvis. De fortsatte dessutom trycka ned Skövde i skridskorna. Knappt tre minuter efter ledningsmålet ökade de på sin ledning till 2-0 när Philip Aspnäs Norberg fick trycka sig in på kassen och hänga dit trissan bakom Fagerblom.

– Vi får inte den starten på matchen som vi vill ha om man säger så, framför allt, första tio är de piggare och hetare än oss, sen kommer vi in i det bättre, ansåg Johan Hellström.

SIK hade svårt att komma igenom Borlänges kompakta försvar och sköt endast tre skott på mål i den inledande perioden. Ett av dem stod Jonas Nyman för när han blev sopren framför Alexander Johansson men burväktaren parerade den gången.

Lukas Johansson fick ett läge några minuter tidigare när han tog sig igenom, men det avslutet gick två meter över målramen.

Det kändes dock som att SIK jobbade sig in i matchen och i slutet av perioden var spelet relativt jämt mellan lagen.

En välsmord macka

I den andra perioden var det också Skövde som kom ut bättre och var med från start. Spelarna jobbade klart situationerna och såg till att Fagerblom fick den hjälp han behövde i kassen.

Borlänge försökte stänga matchen direkt, men de kom inte igenom SIK:s solida defensiv i mittakten. Det blev en tilltrasslad situation framför Fagerblom efter knappt fem minuter men SIK:s försvarare såg till att plocka undan hemmaspelarna.

Ludvig Östman var närmast att överlista Fagerblom i perioden, men burväktarens bästa vän stod i vägen och räddade målet från påhälsning efter knappt tio minuters spel.

Strax därefter drog hemmalaget på sig sin andra utvisning i matchen och då behövde SIK bara en halvminut innan det var reducerat.

Henrik Thegel spelade pucken till kapten Oscar Forsmark, han gjorde en dragning, rundade Alexander Johansson och skickade in pucken i nätet.

Målet gav SIK mer energi och laget lyckades trycka tillbaka Borlänge ordentligt. Dryga fyra minuter senare hade de dessutom kvitterat.

Jonas Nyman stod för en välsmord macka till Henrik Thegel och en ensam Thegel i slottet kunde raka in pucken i nätet, hur kyligt som helst.

Dryga två minuter senare fick SIK ett två mot ett läge när William Frödelius och Lukas Johansson tog sig in i anfallszon, Frödelius skottfintade och sedan skickade han pucken mot målvaktens högra stolpe. Där fanns dock Alexander Johanssons plockhandske och ställningen stod sig perioden ut.

– I andra perioden är vi betydligt effektivare, då tar vi tillvara på våra lägen, sa Johan Hellström.

SIK hade bud på ledningsmål

I den tredje perioden var det återigen gästerna som startade piggast, Jesper Erlandsson tryckte sig in på motståndarmålet efter knappt två minuter men Alexander Johansson fick ut ett benskydd och avvärjde.

Några minuter senare fick SIK ett tre mot ett läge, Anton Brandhammar valde att skjuta själv istället för att servera Oscar Forsmark öppet mål och Johansson kunde avvärja på nytt.

Borlänge kom in i matchen på nytt, jobbade hårdare och minuten efter Brandhammars skott tog de ledningen på nytt. Jonas Halvarsson kastade iväg en puck från offensiv blå, framför kassen stod Mikael Hansson och styrde in pucken bakom en chanslös Hugo Fagerblom.

SIK gav dock inte upp, laget jobbade hårt och försökte störa Borlänge men fick dålig utdelning framåt. Jesper Erlandsson serverade Alexander Henriksson ett fint läge efter en knapp kvart men Henriksson kom aningen för nära målvakten och lyckades inte få upp pucken i nätet.

Istället kunde hemmalaget punktera matchen dryga halvminuten senare. Återigen var det ett backskott som gick via Mikael Hansson och in bakom en chanslös Hugo Fagerblom.

I jakten på kvittering drog Skövde på sig två stycken utvisningar inom loppet av 14 sekunder och viktig tid till att jaga försvann för laget.

Boxplay-spelet var dock riktigt bra och Borlänge lyckades inte komma igenom den kompakta försvarsmuren som SIK ställde upp med.

Med drygt en och en halv minut kvar att spela lyfte Johan Hellström och Viktor von Haugwitz ut Hugo Fagerblom för att spela sex mot fem och strax därefter tog de sin timeout. Men Borlänge försvarade sig väl och SIK fick lämna Dalarna utan poäng den här gången också.

– Vi har inte riktigt kraften här idag, vi orkade inte ladda om från derbyt i måndags och mot ett så pass skickligt lag som Borlänge så måste man ge 110%, det var lite för energilöst från vår sida, ansåg Johan Hellström.

SIK:s nyförvärv, David Lundmark stod för en solid första match i Skövdetröjan och skapade en del halvchanser men fick inte utdelning under kvällen, tränare Hellström var trots det nöjd med sin nya spelare.

– Lundmark kom in i gruppen med positiv energi, han behöver tid att anpassa sig naturligtvis men en godkänd debut, det tycker jag, sa Johan Hellström.

Närmast väntar match hemma mot Grums på söndag innan serien avslutas borta mot Lindlöven kommande onsdag. Observera att matchstarten mot Grums är 19:00 istället för ordinarie 16:00.

– Det är en speciell starttid men vi ska ge de en rejäl match. Nu tar vi en ledig lördag för att få lite vila och hitta tillbaka till energin och vårt spel inför matchen mot Grums på söndag, avslutade Johan Hellström.

Arkivbild: Jörgen Notes