Effektivt Väsby segrade i derbyt

Väsby gjorde inte sin bästa match borta i derbyt mot Vallentuna men var desto mer effektivt. Den effektiviteten gav bland annat fyra mål på lika många minuter. Fyra mål som i princip avgjorde mötet där två mål föll i slutet av den första och dubbla mål alldeles i början av mittakten. Dessa vände 0-1 underläge till ledning 4-1 och den stora ledningen tappade sedan aldrig Väsby och man kunde till slut vinna med hela 7-3 och tog därmed en härlig derbyskalp.

– Ganska okej ändå av oss idag säger tränare Viktor Tuurala. Den första perioden är vi inte alls nöjda med, ett par bra byten. Vi steppar upp direkt i andra, kliver fram i viktiga lägen, visar skärpa när det behövs, och avgör tillställningen tack vare det. Tredje är relativt komfortabel segling.

Väsby förlorade i serieepilogen borta med Vallentuna med 4-0 men tog idag en rejäl revansch från det nederlaget. Trots de stora siffrorna så var detta en betydligt jämnare historia än vad man kanske kan tro när man läser statistiken. Men Väsbys större bredd med sju olika målskyttar och Väsbys spetsigare topp avgjorde den heta tillställningen.

Men Vallentuna inledde matchen precis som Vallentuna brukar göra i derbyna mot Väsby i sin egen islada. Det var pang på och en ordentlig intensitet och som Väsby inte riktigt svarade upp på inledningsvis.

Vallentuna fick också en drömöppning på derbyt när Väsby såsade i egen zon och där Andreas ”Pålle” Paulsson redan i matchens andra minut tog hemmalaget till ledningen. Först stal ”Pålle” pucken, fick sedan tillbaka den och kunde från kanten omarkerad kunde åka in mot mål och sätta ledningspucken alldeles invid Edvin Olofssons bortre stolpe

Vallentuna var helt enkelt hetare än Väsby inledningsvis och det tog bra många minuter innan Väsby för första gången var uppe och hotade i anfallszon. Men det skulle bli bättre och det blev mer och mer tydligt ju längre den första perioden led.

I den artonde minuten kom till slut en kvittering som Väsby näst intill hade jobbat ihop till. Det skedde efter en snabb omställning och som iscensattes av Mikael Lengmo. Först täckte han ett skott i egen zon och sedan upptäckte han Leonard Forselius som åkte sig fri mellan Vallentunas backar. Farten var dock inte tillräckligt hög på Leonard som vände runt och istället spelade pucken snett inåt bakåt till Carl Wassenius. AIK-lånet Carl hade bättre fart och läge och var dessutom kylig värre där han först skottfintade sig förbi sin bevakare innan han med ett snärtigt handledsskott hittade in till nätmaskorna bakom Alexander Jirhage i Vallentunas mål.

Vilt jubel bland de många Väsbysupportrarna som tog upp stora delar av den södra ståplatsläktaren i Vallentuna Ishall. Sångerna och ramsorna hann inte ens tystna innan nästa jubel kom. Återigen var det Väsby som var i farten och då framförallt backen Oliver Horrsell som knäppte in 1-2 rakt upp i krysset efter fint förarbete av trion Dahlgren, Ehlers och Rodensjö.

Lika starkt som Väsby avslutade den första, lika piggt öppnade laget även mittakten på. Men det var ändå ett hemmaslarv som gav Väsby en tvåmålsledning i ryggen.

Christian Holmblad uppfattade en miss i kommunikationen mellan två Vallentunaspelare, tog pucken och spelade den sedan inåt banan där Pontus Karlsson blev helt fri och enkelt satte 1-3 vid sidan och strax ovanför Jirhages utsträckta benskydd. Klockan hade då inte hunnit ticka mer än trettiosex sekunder av perioden.

Dryga minuten senare smällde det till igen bakom Alexander Jirhage. Väsby var livsfarliga i sina omställningar och utnyttjade faktumet att Vallentuna pressade högt med många spelare.

Fredrik Falk hittade fram med pucken till Johannes Nilsson som tillsammans med Elliot Lorraine kom fram i ett två mot en läge. Johannes var kylig när han lurade ner Vallentunabacken innan han passade pucken mot den bortre stolpen där Elliot trädde in 1-4 via stolpen.

Vallentuna bytte målvakt efter målkavalkaden. Troligen mest för att få till en förändring för man kan inte direkt lasta målvakten för de fyra insläppta målen eftersom de var frukten av vassa Väsbyavslut.

Vallentuna fick också till en förändring i spelet efter detta och jämnade ut spelet och täppte bättre till de luckor som Väsby tidigare hade utnyttjat så kliniskt.

Men trots detta skulle Väsby ändå utöka sin ledning efter ännu en vass omställning. Johannes Nilsson agerade återigen framspelare men nu hette avslutaren Lubomir Fetkovic. Lubo avslutade utan pardon. Rätt och slätt rakt upp i krysset och matchen kändes i det läget i praktiken stängd.

Men Vallentuna vägrade att ge sig. Laget lyfte sig ett par nivåer i spelet och anförda av rutinerade duon Tobias Ericsson samt Andreas Paulsson sågade de sig närmare och närmare ett mål. I den sjuttonde minuten kämpade de in den för dem så viktiga reduceringen till 2-5 och återigen var det ”Pålle” som var sist på pucken.

Väsby avslutade den andra perioden svagt men kom ut bättre i den sista. Visserligen fick Vallentuna ett gyllene läge för ytterligare en reducering i den tredje minuten när laget kom i ett tre mot en läge. Men Vallentuna var inte skarpa nog i avslutningarna idag och läget rann ut i sanden.

Istället avgjorde Väsby i princip matchen i den sjunde minuten när laget utnyttjade ett numerärt överläge. Elliot Lorraine hittade fram med en passning till Manfred Ehlers som parkerad framför mål vände bort målvakten innan han satte Väsbys sjätte mål i en tom kasse.

Vallentuna skapade ändå trots sitt tunga läge i matchen lite nerv genom att reducera till 3-6 efter att Väsby ännu en gång drällt i uppspelsfasen. Men någon större nerv än så blev det aldrig. Väsby förblev kompakta och när Vallentuna gjorde sin sista kraftansträngning med utplockad målvakt, slutade det bara med att Fredrik Falk från egen zon kunde prickskjuta in 3-7 och därmed även spika slutresultatet.

Oliver Horrsell tog derbykampen på bästa möjliga sätt idag. Stod starkt emot alla attacker, var själv frän i närkamperna och stod därutöver för en ett plus ett meny med ett mål och en målgivande passning.

Två grisar tilldelar jag företagsamma Johannes Nilsson som trivdes ute på isen idag. Var riktigt bra kompis med den svarta trissan och stod bakom två mål via intelligenta framspelningar och var själv på vippen att sätta ett eget mål i matchen.

Sista grisen tilldelas Lubomir Fetkovic som var riktigt på tårna idag och som hela tiden kändes som ett offensivt hot när han kom farandes med pucken. Fick även visa vilket snabbt och tungt skott han har när han vräkte upp sitt skott i krysset.

I övrigt anser jag att det var bredden och djupet i Väsbys lag som var tungan på vågen idag. Förvisso blandades det och gavs om vartannat under matchen men samtliga formationer var med och bidrog till segern och längst bak stod återigen Edvin Olofsson för en fin insats i målet.