Inför Eskilstuna Linden Hockey – SIK

Skövde IK fortsätter serien med att vara obesegrade på hemmaplan genom att under fredagskvällen ta en mycket viktig straffseger mot Nyköping. Men ska man vara med till Allettan kommer det krävas att man radar upp några bortasegrar också. Kan våra krigare få till sin första   bortaseger när man under söndagen styr kosan till Smehallen i Eskilstuna?

Lördagens första fråga går inte till Skövde IK:s tränare Fredrik Ljunggren utan det är presidenten i JK MC, Jonas ”Krusse” Krusell som, med ett skratt på läpparna, hugger direkt på mig när jag kommer in i tränarrummet och det ska jag bara ha. ”Möte med Jonas idag, haha?”

Haha, ja jag får börja med att be om lite ursäkt efter att jag snurrade till senast och skrev Jonas Krusell i fredagens inför. Gången innan var det en läsare som gav mig kommentaren ”vem faan är Thelander?” Det blir lite snurrigt ibland! Här passar Fredrik också på att hugga, ”Det var då som det var Viktor också, haha?” som är en passning till att jag lyckades kalla Adam för Viktor när vi pratade om ”Thilly” senast. Som sagt, jag ber om ursäkt för eventuella felaktigheter som snubblar in

Grattis!

-Tack så mycket, svarar Fredrik glatt.

Berätta om fredagsmatchen?

-Jag tycker att vi har bättre fart i det vi gör, bättre pucktempo vilket också gör att det blir bättre skridskoåkning när vi är snabbare med våra beslut med puck och är kvicka. Vi startar väldigt piggt och första perioden känns bra. Olyckligt att vi släpper 0–1 men sedan tycker jag det är starkt och har 2–1 att gå på. Sedan jämnar det väl ut sig lite tycker jag men jag är nöjd med prestationen, jag tycker det är ett fall framåt och mycket bättre än senaste matchen innan det så kul att se hur vi presterade, det tycker jag.

Matchfakta hittar ni här. http://skovdeik.se/gamefacts.php?game=3&round=5&series=2&season=44

Jag tycker ju att framförallt första perioden var bland det bättre?

-Ja under seriespel så tycker jag nog att det kan vara det så, den är vi jättenöjda med och det är klar att vi kanske skulle haft något mer mål att gå på med det spelövertaget vi har och de chanserna vi skapar. Men en bra period och vi presterar bra över 60 minuter mot ett Nyköping som också är skickliga och duktiga.

De blev lite griniga efter slutsignalen, vad var det som hände?

-Nej jag vet inte, de tyckte kanske att vi firade för mycket och så blev det lite diskussioner kring det men vi släpper det!

Vilket härligt andramål han gör ”Blomman”!

-Ja det är två riktigt bra skott. Det första är också snyggt men det andra är ju, ja ser man det i efterhand sitter ju målvakten och efter letar pucken bra länge, det är en riktig projektil!

Innan fredagens match släppte ni en liten skräll, vi lånade in Oliwer Fjellström, berätta?

-Ja Lundström (Anders) jobbade ju lite på någon lösning kortsiktigt här när det är tight med matcher och vi är ont om folk och hade väl också lite frågetecken på spelare som ändå var spelklara till fredagsmatchen. Vi viste inte hur det var med alla så det var snabba ryck, vi blev klara sent på eftermiddagen och han kom direkt till samling. Jättekul att det löste sig och en positiv injektion in i laget med bra fart, en smart spelare.

Är han med under söndagen också?

-Ja!

Och du är nöjd med hans insatts?

-Absolut

När vi ändå pratar om lånet av Oliwer är det lika bra att vi betar av frånvarolistan med en gång?

Ja idag var det väl lite en sådan där återhämtningsträning så jag vet inte säkert men jag hoppas vi inte har någon mer frånvaro och jag tror inte det. Jag utgår från att vi har samma lag som i fredags.

Det var mest, eller åtminstone mycket, latjo på lördagsträningen?

-Ja men det var det men vi började och höll igång med bra fart i en 25–30 minuter kanske och sedan var det väl lite lek efter det och det var bra. Det räcker när vi spelar så tight som vi gör så är det ett bra sätt att åka ur det som var och förbereda kroppen för söndagen så det är inte allvarligare än så.

Funkade det bra uppe på hyllan innan matchen (fredagshockeyafterwork på Brödernas, reds. anm.)?

-Ja det var mycket folk, det var trevligt.

Som supporter tycker jag det är helt fantastiskt att ha fått tillgång till sådana faciliteter innan match som erbjuds nu när vi har fått en riktig restaurang till Billingehov!

-Jo och det var ju fullt både uppe och nere och det var väl övervåningen där som var abonnerad och det var lite quiz och grejer, det var fullt och det var kul.

Nu vill det till att ni på följande highlights länk scrollar fram till 1.30. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-eskilstuna-linden-hockey-skovde-ik-0br1tn Dagens läsarfråga grundar sig nämligen i den sekvensen som slutar i ett mål för bortalaget. Läsarfrågan är av det välmotiverade slaget och dessutom med bilder medskickade som jag visar Fredrik ”Jag har en fråga till Ljunggren, varför spelar halva kedjan zonförsvar och andra halvan man-man? Jag tycker det blir tydligt vid Nyköpings andramål. Hade Werner hållit sin zon hade han haft gubben framför mål och Sundin fått till sig den inåkande forwarden som gör mål. Söder har ju precis varit och pinchat. Jag kan ha helt åt helvete fel, men rulla den sekvensen några gånger och skapa dig en uppfattning?

Fredrik tar upp sekvensen på teveskärmen som står i tränarrummet och börjar förklara.

-I det här så handlar det väl i grunden om att det är Nyköping som flyttar upp sina spelare högt. I ett normalt fall är det många som spelar med två backar och så tre djupt. De har flyttat upp sin center som är mitt emellan deras backar. I grunden har vi ju koll på det och det är bara att pucken hopar över bladet. Sedan kan man säga såhär för frågan gäller ju om att man är i zon och man-man. Vi vill ju spela man-man nära pucken kan man säga och ut om man jobbar med överbelastning. Däremot om man jobbar med zon kanske man får prata med den som är närmast mål i detta fallet, att vi inte släpper ytan framför. Forwarden som gör mål har vi egentligen koll på, Söder följer honom hela vägen, Söder är på väg att bryta passningen men den hoppar över hans blad så försvarsmässigt ligger vi helt rätt tycker jag. Det är inga konstigheter och jag tycker inte att vi tappar bort honom. När man tittar på det i slow motion ser man att Söder egentligen bryter passningen och det är därför det blir fel. Vi ligger inte fel i position, vi vill att man närmast puck spelar tydligt man-man medans man längre ifrån kanske sjunker ned, jobbar och hjälper till närmre målet och sedan ska man kunna närma sig sin spelare. Man har ofta ansvar för en men det är också beroende på vart spelet är, vi åker inte och följer man-man över hela banan utan börjar de att snurra och de gör platsskiftningar kommer man in i något som vi kanske kan kalla zonförsvar medan att sedan när man går ut igen och sätter tryck jobbar man mer man-man så det är absolut en kombination. Kolla det här klippet igen så ser man att Söder har full koll på vad som händer men pucken hoppar över hans blad.

Hemma har vi varit starka men borta har det inte funkat lika bra, hur funderar du kring det?

-Jag funderar att den prestationen vi gjorde i fredags ska vi ta med oss även till Eskilstuna på söndagen. Jag tycker att vi har vunnit hemma, vi har vunnit tighta matcher där prestationen har varit något bättre än på bortaplan och jag tycker att det vi visade under fredagen, oavsett hemma eller borta, är närmare det spelet vi vill visa upp och det vill vi ta med oss. Sedan om det är hemma eller borta spelar inte så stor roll utan vi tycker att prestationen behöver upp oavsett. I fredags var vi närmare där vi vill och det kändes väldigt positivt och det är det vi ska ta med oss.

Det var lite svar på nästa fråga så jag får korta ned den, kvar blir söndagsmatch uppe i Smehallen, vad känner du till om Linden?

-Ja jag har väl sett dem några gånger, jag har inte hunnit sätta mig in jättemycket i det. Jag har sett dem på grund av, ja vi mötte ju Nyköping nu och de hade ju Linden gången innan så på det sättet har jag sett dem. Men det blir väl lördagskvällens uppgift att titta på dem. Det jag har sett, som är med ganska många lag, de är skickliga och kreativa med puck men jag hoppas att vi ska kunna utnyttja vår offensiva fart för att sätta lite tryck på dem i egen zon.

Blir det återigen Hugo Fagerblom som vaktar kassen?

-Jupp!

Lycka till, nu är det dags för en bortaseger!

-Absolut

Webbtevelänken till matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=s-eskilstuna-linden-hockey-skovde-ik-0br1tn

Läsarfrågor till kommande inför tar jag tacksamt emot på mail till [email protected]

Nu är det ta mig tusan dags för en trepoängare på bortaplan!