Jag vill se samma bra prestation igen!

Det är en betydligt mer nöjd Boistränare (Andreas Appelgren) som tar sig tid att svara på hemsidans frågor efter segern mot Borås hemma i onsdags. Efter att tidigare ha sett en hel del saker att slipa på, så tycker han att det var väldigt mycket som föll på plats under Boråsmatchen. Nu hoppas han få se samma bra prestation igen, i morgondagens genrep mot Forshaga. 

Vi börjar som vanligt med dina intryck av senaste matchen!

– Det var ett steg i rätt riktning, saker vi haft problem med och jobbat med blev mycket bättre. Vi spelade tajtare i försvarszonen och spelade oss ur egna zonen på ett bättre sätt, då fick vi också ett bättre attackspel. Jag är glad över att det vi pratat om fungerade väldigt mycket bättre, det var generellt bättre hela spelet. Hoppas det fortsätter imorgon så vi får bra besked inför sista träningsveckan innan premiären.

Ja ett tecken på det bättre försvarsspelet var ju att ni höll nollan!

– Det är det. Men är det någonting som varit ok hela tiden så är det att vi inte släppt mycket mål och inte så många målchanser, men det var ännu bättre nu senast. Försvars- och målvaktsspelet har varit bra hela tiden, men vi var bättre i detaljer som överbelastningar och såna saker, det känns stabilt.

Ni fick också bättre fart i anfallsspelet!

– Ja vi kom ut lite hårdare på dom när de kom in i vår zon, och vann då pucken snabbare och kunde då vända medan vi var pigga, vi kunde spela bort dom. I andra höll vi i den lite för länge, men så var det också en lite ryckig period med mycket utvisningar. Det blev bättre i tredje igen, där kontrollerade vi matchen bra. Men det stod ändå bara 1-0 och då kan det lätt bli en kvittering, men jag är ändå nöjd i det stora hela hur vi hanterar matchen. Så för att svara på din fråga: Vinner vi puck tidigt kan vi gå till anfall med pigga ben och då blir det spetsigare anfall också. Det är så vi vill ha det med, att få långa anfall på motståndarna så de är trötta när de ska gå till anfall.

Var det några som stack ut?

– Anton Malmborg, håller man nollan är det väldigt bra, då kommer man vinna matchen. Sedan är förstaformationen fortfarande bra, med Jeppe (Lindén), Lukas (Larsson) och (Oscar) Tellström. Så länge andra orkade så var de bra med, sedan är det klasspelare så det ska de vara också. Sedan orkade de inte i sista, men det visste vi innan då de knappt tränat. Tredje med Erik (Olsson), Adde (Axelsson) och (Simon) Niska gör det bra också. Erik börjar få upp farten och Adde har tagit kliv till denna säsong, han har bra driv och kliver på mål och det gör dom ett mål på också, dom kommer nog bara bli bättre och bättre. Fjärde var bra den med, de spelade efter direktiven de fått på ett väldigt bra sätt. De hade problem med placeringen till puck mot Borås borta, men speciellt fjärdeformationen var klockren i det spelet, det var ett roligt besked att få! De ska vara jobbiga att möta och det var de också. Så ett steg framåt för samtliga. Ska jag ändå ta något som fortfarande är negativt så är det lite för mycket turnovers i mittzonen fortfarande, att göra rätt val mellan att slå en pass på bladet eller att lägga pucken djupt. Men det är tidigt på säsongen och alla vill spela kreativt, det har jag förståelse för, men det kan bli ännu bättre.

Samtidigt ger det ett flow i spelet och man får med sig farten in i anfallszonen, som Axelsson vid 2-0…

– Ja det är rätt. Det gäller att hitta balansen, att riskar man så gör man det kanske på utsidan och inte mitt i mittzonen när alla är på väg fram. Så det handlar om när och om man ska riska, det är en del av processen för att bli ett färdigt spel, att lära sig detaljerna också.

En annan sak som kunnat vara bättre är powerplay, inget mål trots många chanser till spel med en man mer…

– Vi tittade på detta igår, och formationen med Jeppe, Tellström och Broeng i spetsen tycker jag skapar mycket. Tellström kommer göra många mål i vinter bara han ställer in siktet. Jeppe fick också ett fint överspel och öppet mål men missade. Så där är jag inte orolig, de skapade mycket målchanser. Andra gjorde sin första match tillsammans, och spelade kanske på lite små marginaler, men de hade också ett kanonläge där Blomberg hade öppet mål men missade. Det vore värre om man inte skapade något, men det gjorde vi tycker vi. Samtidigt behöver vi göra 1-2 mål i powerplay för att få lite att gå på. Så vi ska jobba mycket med powerplay det närmaste här för att se om vi kan få bättre utdelning.

Ni har ändå två riktigt skickliga speldosor i Tellström och Lindberg som kan styra från kanten!

– Ja de är skickliga, vi ska bygga mycket på dom. Kasper (Elo) är skicklig bakom mål med, och (Jesper) Broeng och (Tobias) Aronsson kommer också göra mål från blå, det gäller bara att hålla uppe tempot så inte motståndarna hinner med, då kommer målen att komma.

Kommer vi till boxplay så var det en markant förbättring jämfört med bortamötet!

– Ja men målet kommer i spel 3 mot 4, vi spelar 3 mot 5 nästan där, och vi bommar hur vi ska spela, det får skrivas in på tidigt på säsongen-kontot. Det är inte ofta man tränar 3 mot 4, och där gör vi ett misstag vi inte ska göra om. Men samtidigt är det bra att vi fick chansen träna in nytt folk i boxplay, och jag måste credda killarna för att de verkligen går in för det och snackar mycket om hur de ska göra och de gör det bra. Herman Lundin, ”Adde” (Axelsson), (Erik) Olsson, (Jesper) Lindén, (Lukas) Larsson spelar väldigt uppoffrande och täcker skott. Även backarna, (Johan) Frick och Simon Svensson har fina täck under matchen, så vi har spelare som vill få puckarna på sig och det är a och o. Lägen kommer dyka upp, så pass skickliga är alla lag, då gäller det att vara beredda att offra sig. Vi har haft ett bra boxplay i flera år, sedan kommer det att gå upp och ner, men där känner vi oss väldigt trygga.

Apropå täcka skott, Erik Olssons skottäckning i slutet, ledning 2-0 och inte lång tid kvar alls, matchen är i praktiken avgjord, ändå slänger han sig och täcker skott med huvudet före!

– Ja sånt skickar signaler till de andra, finns det någon som tänker dra undan foten när skottet kommer kan de inte med att göra det, sånt är viktigt för moralen och karaktären. (Anton) Blomberg har några i 5 mot 5 också, han är skarpskytt och målgörare, men han täcker också skott, sånt är viktigt och kul att vi får in det tidigt i laget. Även Johan Frick täcker ett skott ruggigt bra, i avgörande läge.

Det var ingen träningsmatchkaraktär i matchen, det smällde rätt friskt!

– Jag vet inte om det är deras spelsätt, men de spelar oerhört fysiskt, inte fult, men tufft. Det tog ett tag att komma underfund med det där nere. Nu var vi mer redo för det och det är inte många lag som tar oss vad gäller fysiskt spel! Vi tycker det är kul, det var en rolig match. Även om det brakar loss lite så passar det oss bara bra.

Det sätter också fart på spelet, man kan inte åka och såsa med pucken för då åker man på en smäll!

– Ja helt rätt. Borås-Marietad var en gång i tiden en derbymatch, de har alltid tyckt att de är ett storlag, det sitter väl i lite sedan Stefan Persson var där med sina Stanley cup-ringar och Drotzdetskij och andra stornamn. Killarna som spelar där nu var inte med på den tiden, men sånt sitter i väggarna och sitter i generna, det kändes som en maktkamp ute på isen, sånt är kul!

Då kikar vi framåt emot morgondagens möte med Forshaga. Vad bli nytt att hålla koll på tills dess?

– Vi plockade fram vissa grejor inför Borås och det gör vi bra, nu blir det en fortsättning på det. Det är en balansgång hur snabbt vi ska gå framåt, ska man göra det snabbt eller ta det lugnt? Ger man dom för mycket kan det bli att man funderar för mycket. Så det är en balansgång, men säsongen är lång och det är inte förrän i mars som vi ska vara fullärda. Vi kommer att spela liknande som mot Borås hemma, så vi vill ha en stabilitet i spelet, samma inställning till uppgiften och en lika bra start som då. Att visa att det kommer bli jobbigt att möta oss och spela det spel vi vill göra. Positioner, var ska vi vara med och utan puck, så vi får ett system på det vi gör och får ett ryggmärgsbeteende, det är det som är viktigt. Att vi gör en bra prestation helt enkelt.

Hur ser det ut med skador och sjukdomar?

– Det ser bra ut, alla är tillgängliga, så peppar peppar, vi har full trupp.

Innebär det att laget blir detsamma?

– Det blir exakt samma lag om inget oförutsett händer. Vi har värmning, eller det blir mer en träning, imorgon kl 9, och har 25 spelare tillgängliga, men laget är samma som senast.

Ja det har varit mycket ändringar på grund av skador och sjukdomar, då kan det väl vara viktigt att få chansen att spela ihop sig…?

– Så är det absolut, nu har vi fått chansen att ändra om lite när läget varit som det varit. Nu när alla är tillbaka så behöver man spela ihop sig några matcher, och klickar det bara så blir man bara bättre och bättre. Så viktigt att få snacka ihop sig och spela ihop sig, även om vi har ett grundspel så måste man få hitta på egna grejor i systemet, så vi provar att behålla samma formationer och hoppas på bra resultat. Sedan smäller det om en vecka och serien drar igång, och då vill man gärna vara så nära premiärlaget som möjligt.

Då innebär det att Anton Blomberg och Gustaf Lindberg spelar med Kasper Elo igen. Speciellt Anton och Gustaf verkade ha bra kemi!

– Ja det syns att de har en kemi ihop och trivs och tänker likadant. ”Gurra” har otroliga kvaliteter, både vad gäller att hantera pucken i fart och ett väldigt bra passningsöga, och Blomberg har ett ruggigt avslut. De kommer hitta varandra och tillsammans med Kasper, som är otroligt spelskicklig, så kommer de skapa målchanser.

När jag pratade med dig senast så lät du lite orolig över att ni inte kommit dit du vill under matchspel. Är du tryggare nu att du är där ni vill vara?

– Ja det var ett stort kliv framåt vad gäller allting, det var ett bra svar att få. Sedan var man kanske inte orolig om man såg över tid, men närmaste tiden är också viktig, då vill man ligga bra till och att allt fungerar och det gör det för närvarande. Men det är ishockey vi snackar om, vi har ny match imorgon, efter den kan man vara orolig igen, hahaha!

Av Krister Holm