Nervigt värre när Borlänge HF tappade serieledningen, nu väntar dramatisk avslutning

I helgen som var så åkte BHF på turné norrut för andra gången denna säsong då man skulle ta sig an Piteå och Teg under lördag och söndag.

Inför mötet med Piteå så stod det också klart att BHFs nyförvärv tillika förre BHF spelaren Oliver Erixon skulle göra debut (comeback om ni så vill) och det blev en drömöppning för (X:et)

1.41 in i matchen fixade Matej Galbavy ledningen för BHF, assist från Robin Byström OCH Oliver Erixon. Det tog alltså mindre än 2 minuter innan X:et presenterat sig.

Ett par minuter senare var det dock kvitterat när Piteå kvitterade till 1-1 (ett mål som skulle ha dömts bort p.g.a. klar offside.

Men BHF var effektiva och gick ifrån till en 1-3 ledning innan perioden var över. Först ordnade Jacob Thor 1-2 och i slutskedet kom Lucas Byhlins 1-3 på pass även denna gång från Erixon.

Piteå fick en smakstart av mittakten då man gjorde 2 snabba mål redan efter 8 minuter och helt plötsligt så var tillställningen lika på nytt.

Innan perioden var över tog dock BHF tillbaka ledningen i powerplay när Byhlins backkompis Viktor Bemström hittade rätt med ett fint skott.

Den tredje perioden kontrollerade BHF bra. Man höll hemmalaget mest på utsidan och satsade på att kontra. Närmast var Robin Byström som missade ett friläge.

Sen blev det dramatik. BHF var nära att få pucken ur zon i slutskedet när Piteå plockade målvakten. Dock så misslyckades man med detta och Piteå satte 4-4 när klockan slagit upp på 20.00. BHF ville få det till att pucken var över mållinjen när tiden gått ut medan Piteåspelarna jublade.

Efter lång konferens mellan domartrion valde man att godkänna målet och 4-4 var ett faktum.

Dramatik även i förlängningen när först Piteå trodde man avgjort efter ett skott som tog kryssribban och ut. Och i slutsekunderna brände Markus Persson ett friläge.

Det blev straffar där BHF hade 2-0 men där Piteå kom ikapp och i den andra suddenomgången avgjorde hemmalaget.

skott totalt 33-29 (8-10, 12-9, 107, 2-3, 1-0)

utvisningar Piteå 4×2 BHF 6×2

domare Filip Bohm

Efter att Väsby vunnit sin tuffa bortamatch mot Hudiksvall stod det klart att BHF efter poängtappet också tappade sin serieledning.

På söndagen så var det så dags för BHF att åka tillbaka mot Borlänge men fick stanna i Umeå för att möta Tegs SK.

Även till den matchen fick vi se ett nyförvärv av BHF som samma dag presenterade värvningen Christian Blomqvist från Arlanda.

5.23 in i matchen satte Viktor Bemström sitt andra mål på lika många dagar. Minuterna senare kom 0-2 när Matej Galbavy gjorde sitt 8e mål i AllEttan och passningen kom från nyförvärvet Blomqvist.

Hemmalaget kröp närmare genom Elias Edström fram till 1-2.

Redan efter 36 sekunder in i mittakten ökade Markus Persson på till 1-3 via köksvägen. Men precis som mot Piteå skulle BHF tappa en 1-3 ledning.

Först kunde Edström göra sitt andra för dagen innan man i powerplay satte 3-3 genom Sebastian Manberg.

3-3 inför slutakten och då Väsby ledde stort hemma mot Vallentuna var BHF så gott som tvungna att vinna den sista perioden för att fortfarande ha chansen att sluta 1 i tabellen.

Det satt hårt inne men med bara 3.08 kvar att spela kom avgörandet. Jacob Thor transporterade in pucken i anfallszonen, serverade Patrick Elfsberg som kom släpande och denne hittade nätet bakom hemmalagets målvakt Joakim Andersson.

Med minuten kvar punkterade Markus Persson matchen med sitt 3-5 i öppen kasse.

skott totalt 29-33 (12-10, 12-12, 5-11)

utvisningar Teg 4×2 BHF 5×2

domare Thomas Öberg

En riktig nervpers väntar i sista omgången. BHF ligger med 1 match kvar att spela på 40 poäng och 24 plusmål. Väsby ligger 1a med 41 poäng och 25 plusmål.

Så i den sista omgången behöver BHF ta in 1 poäng samt 2 mål för att kunna snuva Väsby på seriesegern. Annars tar man andra platsen och spel i Play-off 2. Vinnaren spelar Hockeyettanfinalen mot södra AllEttans vinnare som i dagsläget är Halmstad i en jämn topp där 5 lag har chansen att ta första platsen med 1 omgång kvar att spela.

På onsdag spelas så sista omgången och för BHFs del väntar Lindlöven på bortaplan. För Väsby gäller Östersund på bortais.