En nöjd och lättad Kim Thunell

Det var en nöjd och lättad Kim Thunell, tränare i J18, jag pratade med igår efter att det stod klart att J18 blir kvar i Elit.

Dina känslor så här direkt efter matchen?

Det är så jäkla skönt och en lättnad! Jag tycker att vi har spelat en otroligt bra ishockey nu i fortsättningsserien. Den platsen tycker jag vi förtjänar väl, att få vara kvar i den här serien. Med tanke på att vi har ett lag där inte så många är sistaårs-J18 så är det otroligt många av spelarna som kommer att få spela även nästa år. Det har de gjort sig riktigt förtjänta av, det är grymt att se dem. Våra -02:or har visat en stor karaktär, vi pratar om Valter Johansson, Jakob Johannesson, Melvin Björklund i mål, Herman Svensson, Alexander Rånge, Herman Ärlevik som inte har kunnat spela på slutet pga hjärnskakning. De har varit med och lyft det här laget och tagit ett stort ansvar. Sedan har vi alla -03:or och även någon -04 som hängt på riktigt bra.

Det har varit ett jättelyft spelmässigt under säsongens gång tycker jag.

Ja vi har haft en grym utveckling på spelarna och de har visat en starkt lagmoral. Alla jobbar och sliter, vi krigar och vi ledare har otroligt roligt i alla fall. Det känns som att grabbarna också har det. Det syns på spelet att alla drar åt samma håll och att vi vet vad vi ska göra. Jag har varit med många år men det var längesedan jag tycker att vi var så här bra, riktigt jäkla bra. Det är bara några matcher på hela säsongen som vi har fallit lite ur ramen men på det stora hela har vi spelat bra. Det är en bra tillgång att veta att när det gäller som mest kan man spela som bäst. Första serien spelade vi bra men när det väl har dragit ihop sig nu i fortsättningsserien så har vi lyft oss två-tre klasser till. Det kommer alla kunna ta lärdom av. De som var med förra året och krigade i det negativa kvalet lärde sig nog ganska mycket.

Något jag har tänkt på är att när ni har behövt spela enkelt och stänga matcher så har ni verkligen gjort det. Det har inte varit den här typiska juniorhockeyn, lite tuta och kör.

Jag tycker att det kanske är det vi är bäst på, att få alla att vara med hela tiden och hålla fokus hela tiden. Jag har väldigt svårt att slappna av även om det är 5-0  och 5 minuter kvar. Vi malen och böjer på de här grejerna att man måste spela enkelt ibland eller rätt ofta. Ibland vårdar vi pucken bra och vänder spelet men vi har blivit otroligt mycket bättre på att värdera när vi kan göra vissa grejer lite svårare och när vi behöver göra det enkelt. Vi får klappa oss lite på axeln vi som har gjort allt det här ihop med alla hockeygymstränare men framförallt så är det grabbarna som har gjort det. De har en otrolig karaktär allihop. Gillar att träna, det är inga problem och aldrig något gnäll. Det är bara hatten av! Det är enkelt att få energi och att orka vara här och jobba med dem hela tiden.

Nu mötte ni Borås idag (läs igår) och vann med 5-0. Vad säger du om matchen?

Vi har bra energi, vi har otroligt mycket lägen och de kanske också hade några lägen men på det stora hela så gör vi det riktigt bra. Även i sista perioden när vi ska knyta ihop säcken och det kan bli lite nervös så håller vi oss coola. Bra energi, bra fokus på rätt grejer!

Det är två matcher kvar nu och ni har chansen att få en riktigt bra placering i serien, hur ska ni motivera er de sista matcherna? Kommer det rulla på av sig själv tror du?

Det är svårt att säga. Den känslan jag har är att det här gänget har så roligt så det ska bli riktigt kul att spela två matcher där pressen på oss inte är lika stor. Nu handlar det om att ha kul, gå ut och släppa pucken och göra jobbet. De här grabbarna hade nog gärna spelat lite till om det fanns fler matcher. Det ska bli skönt att få slappna av lite. Jag fungerar så att det är väldigt väldigt mycket ishockey hela tiden men när man kommer in i januari och februari så är det BARA ishockey. Det är skönt att kunna tänka på något annat en liten stund. Det är därför man är tränare, för att få se dem när de är så här glada och lyckan finns där. Då blir man tårögd som tränare.

av Susanna Johansson