Inför Grums IK – SIK

Inför Grums IK – SIK

Då var vi framme vid vägs ände vad gäller tävlingsspelandet för Skövde IK A-lag denna säsong. Det är naturligtvis med en lite bitter känsla laget ger sig iväg till Grums för säsongens sista match innan ens februari nått sitt slut. Men matchen ska spelas och när man spelar match vill man naturligtvis vinna. Dessutom har vi ett märke på bröstet och ett hjärta innanför det märket. Låt oss avsluta säsongen i dur!

Man kan naturligtvis ha olika åsikter om en tränare och så även Skövde IKs tränare Johan ”Hellas” Hellströms fördelar och nackdelar som tränare. Men vad det gäller i den roll som han bemött mig, och därmed indirekt hemsidan, dagen innan varje match så kan man inte annat än ge Hellas tio av tio puckar. Jag får faktiskt dra efter andan ett par gånger innan vi för sista gången låser in oss i tränarrummet så att jag inte ska gå och bli emotionell.

Hur är det med ryggen?

– Nja, det går inte framåt utan det står still just nu.

Men du var på isen i vilket fall?

– Ja jag var på is idag. Jag kände väl att det är sista riktiga träningen för säsongen och för mig i klubben så jag ville faktiskt vara ute på is. Jag knuffade ut mig själv där, livrädd för jag märkte att det var någon puck som kom emot mig där och reaktionsförmågan var inte på topp. Men jag ville passa på faktiskt sista träningen som sagt, då vill jag vara med.

Men det var inga som siktade på dig?

– Haha, man kan faktiskt undra men jag tror inte det var någon som siktade pucken mot mig.

Första tio i söndags så kändes det oerhört bra, sedan jobbade sig Nybro in i det och även om ni skapade en hel del så kändes gästerna riktigt duktiga och dessutom med en sista utpost som sög in puckarna som en svamp. Vad är din bild av matchen?

– Det är som du säger, jag tycker vi börjar väldigt starkt och spelar väldigt bra. 1-0 rättvist där och jag tycker vi har god kontroll. Sedan får de in någon skitpuck där och det blir väldigt mentalt och de får också en liten skjuts av det och jobbar sig in. Vi skapar lägen under matchen men för att göra mål på honom då, delvis måste man in framför honom, skymma och vara hungriga på de få returer han släpper och distinkta avslut. Det ville sig inte där. De gör även 3-1 med tio kvar och då måste vi börja chansspela och då öppnar man upp sig. De är skickliga på att stänga matcher, de vann liksom insidan, vi var mycket på utsidan därefter. Vi plockar keepern med flera minuter kvar, vi måste göra något och även om de gör ytterligare ett mål fortsätter vi att spela sex. Det är så jag summerar matchen och den var ganska lik många andra matcher i allettan kan jag tycka, jämnt spelmässigt och så men det är det där lilla lilla extra, vi har inte haft det.

Nej det känns som att ni har fått jobba väldigt för era mål här i allettan medan motståndarna har fått sina lite lättare?

– ja det är väl så och man kan ju prata om försvarsspel i egen zon från vår sida, det är väldigt bra. Det är väl just att vi har tappat puckar högt upp i banan och fått omställningar emot oss i matcher och det är där lagen har varit effektiva. Vi har fått jobba väldigt hårt för våra mål, vi har inte fått så mycket gratis. Sedan kunde vi kanske jobbat smartare genom att ha lite mer trafik och få in lite mer puckar. Sedan är vi väl ett av de effektivaste lagen i serien tror jag så det har inte känts konstigt där men det har blivit så och då blir det lite så att man blir frustrerad, man tappar puckar i offensiv och så vänder det och de nyper där på de två ettor med mera som har funnits. Så är det!

Du spelade Alexander Henriksson i förstakedjan?

– Ja, vi gjorde en liten, ja det skedde redan nere i Halmstad att vi ändrade om lite. Vi ändrade i kedjor för att se om något kunde klicka och ge oss lite magisk touch över det. Sedan om man är i första, andra, tredje

eller så, det är liksom att i fem mot fem har vi relativt likt spelstil. Men Alexander har gjort det bra under säsongen och blev framröstad till, är det nästa fråga?

Ja det är klart att det är, haha.

– Ja då väljer jag att stoppa där och väntar på nästa fråga, haha.

På tal om Henriksson då, han fick ta emot den fina utmärkelsen ”Årets spelare” innan matchstart, var det ett bra val av publiken på Billingehov?

– Det tycker jag absolut! Alexander har utvecklats jättemycket under dessa två säsonger och han har haft bra utdelning i allettan här också. Han har alltid skapat mycket och nu har han fått in lite puckar och det är gott att se. Han har utvecklat sitt spel defensivt framför allt vilket har gjort att han har hamnat rätt i positionering och kan ta fler lägen. Jag tycker också att han har börjat spela mer och mer fysiskt denna säsong, det är en spelare som ska ligga lite på gränsen. Men han har definitivt tagit jättekliv och gjort det jättebra.

Drog ni på er några skador?

– Nej! Planeby (Johan) ligger fortfarande sjuk så det är väl det som är grejen, annars inga nya skador.

I söndags var vi många, både spelare, ledare och supportrar som fick en tung afton men man får torka tårarna och livet måste gå vidare. Lite som du sade senast, ”Head up, stay strong, fake a smile, move on”. Hur är det med känslorna för dig?

– Det blir en tomhetskänsla, det blir det såhär direkt efter säsongen. Sedan blir det en extra tomhetskänsla när jag vet att jag inte ska vara kvar heller för egen del. Jag ville ju att vi skulle få en lång säsong så man hade varit kvar så länge som möjligt med laget, så är det. Men dagen efter går solen upp och jag försöker vara noggrann med att även om vi vinner eller förlorar eller hur det än är försöker jag aldrig påverka min omgivning, jag försöker alltid ladda om, om man säger som så. Sedan är det klart, det kommer ta några dagar här. Sista matchen är onsdagen men efter det kommer det ta några dagar där man börjar summera allting och blicka tillbaks på det. Just nu är det fokus på onsdagens match.

Nu blir det säsongens sista match här under onsdagen, vad händer sedan, tränar ni vidare ett tag?

– De har några träningar, tränar fredag och sedan är det två träningar eller något sådant nästa vecka och sedan börjar väl klubben antar jag att sitta ner på lite individuella samtal och se över kontraktsituationer och sådana saker. Jag är inte involverad alls mer än att vi tränar fredag och något pass nästa vecka och sedan vet jag inte alls hur planeringen ser ut framåt.

Du har ju haft spelarsamtal kontinuerligt under hela säsongen, är det slut på dem nu?

– jag kör de sista nu, jag satt med fem spelare idag innan träningen. Vi gick igenom lite och man kanske försöker summera säsongen och jag vill också få en chans att sitta med varje individ innan vi skiljs åt om man säger som så. Summera tiden lite, vad som varit bra, vad som kan bli bättre och önska lycka till givetvis. Jag har enorm respekt för killarna.

Feedback åt bägge hållen?

– Så är det, det har varit löpande under säsongen. Det är det goda samtalet också, sitta ned och bara snacka lite.

Sista matchen och sista inför intervjun idag, min förhoppning är att vi kan träffas om kanske en vecka eller så när saker börjar landa igen så att vi kan göra en sista intervju och sy ihop säsongen, funkar det?

– Absolut!

Du är kvar här i Skövde?

– Ja jag är kvar, jag kommer bo kvar här till sommaren för jag har ju fortfarande hockeygymnasiet så jag är kvar till sommarlovet. Så jag kommer njuta av sommaren här i Skövde. (Nästan rätt uttal av ”Skövde” får tränaren till nu efter två års acklimatisering)

Ja men vi är ju en sådan jävla fin sommarstad och vi har ju Boulognersjön!

– Ja, exakt, jag får blåsa upp någon båt och lägga mig där och leka att jag är på västkusten.

Jag har några funderingar här från han som kunde räkna. Det är din åttionde tävlingsmatch med Skövde IK, vet du hur många gånger du har tagit time out?

– Oj, på 80 matcher, (tankepaus) Då har jag väl tagit time out 55 gånger, hehe. Nej man jag har noll koll på det faktiskt. Jag tänker att det har varit mer time out denna säsong än förra säsongen.

Jag ruskar på huvudet.

– Är det tvärt om, svara tränaren överraskat. Oj, det är motståndaren som tagit time out i år, haha. Det har ju gått bra så det är självklart att det är motståndaren som tagit time out. Nej men tjugo time out måste jag ha tagit.

32! 17 förra säsongen och 15 denna. Läsarens undran gäller mot Grums och om det kommer bli ett sådant läge, kommer du att ta time out?

– Vi kommer gå för att vinna imorgon, som en vanlig match. Är det en situation där jag anser att vi behöver ta time out, då kommer jag att ta den!

Onsdagens bortamöte blir ett bottenmöte som på grund av tabellplaceringarna inte kommer påverka det minsta, hur tar ni er ann en sådan uppgift?

– Det är en bra fråga. Det handlar om att när pucken släpps så vill man vinna. Det finns så i oss att man vill vinna, man vill tävla, man vill köra. Det är jag faktiskt inte orolig för mot Grums. Det är klart att träningen där dagen efter förlusten mot Nybro, då var vi inte påkopplade. Då fanns våra tankar på andra ställen och man var besviken. Men nu har vi pratat om det och definitivt, det handlar om stolthet också, vi vill definitivt avsluta snyggt. En säsong som varit upp och ner vill vi avsluta på bästa sätt.

Ja man ser ju att tävlingsinstinkten, den finns ju. Jag tänker på strafftävlingen på dagens träning som slutade med en tvpuckshög?

– Jaja, det är på blodigt allvar att tävla på träningar. Det är ett inslag vi har och det är viktigt att vinna.

Saknas det några i truppen inför avslutningen?

– Det är Planeby då som ligger sjuk och Thilander (Adam) som är skadad, det är det som är.

Och vem ställer du i säsongens sista match?

– Imorgon står Viktor Andersson.

Då blev det 20-20 där?

– Ja så blev det faktiskt, haha. Det är inget som jag haft i åtanke men det kan ju också summera målvakternas säsong, jag tycker de har varit bra bägge två.

Hemsidan får tacka dig så hemskt mycket för att du under dessa 46, eller om det är 47, gånger under säsongen ställt upp och verkligen ansträngt dig för att på bästa tänkbara sätt svara på mina mer eller mindre förvirrade frågor. Min bild av det hela är att det är inte bara jag som uppskattat det hela utan det är många supportrar som sällar sig till den skaran. Tack och lycka till i säsongens sista match!

– Tack så mycket! Det här har vi gjort bra tillsamman.

Ja jag tycker det har funkat fantastiskt bra.

– Ja vi har hållit en extremt hög nivå. Ödmjukheten klär oss, haha.

Webbsändning från matchen hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24420

Matchtråden på Rebellernas forum hittar du här. https://live.hockeyettan.se/livestream?id=24420

Hashtag för sociala medier är #grusik20200219

Och om inget sätter några käppar i hjulen så kommer det om någon vecka en summering här på hemsidan där jag tillsammans med vår tränare gör ett försök att knyta ihop säcken. En säck som innehåller två fina år med Skövde IK och Johan ”Hellas” Hellström trots att säsongen ännu en gång slutar på tok för tidigt.