Jag är taggad!

Huvudtränare har kommit och gått under de senaste åren men en har varit konstant: Peter Isgren är tränaren som ger lagledningen kontinuitet. Häromdagen skrev på för ännu en säsong.

Det blir en femte säsong som assisterande tränare för din del!

Ja det blir det.

Hur har tankarna gått hos dig?

Det är som de andra säger att när säsongen slutar så blir det en speciell tomhet och denna säsong var det extra tomt då det slutade som det gjorde. Vi vet ju inte hur det kunde ha slutat. Sedan pratade jag med med sportchefen och det gick väldigt fort, det var inga problem att skriva på för en femte säsong i a-laget.

Ni var från säsongen som gick tre tränare, tidigare har ni varit två. Vad är skillnaden?

Att det är fler ögon som kan se och man är en mer som kan jobba med spelarna. Dagens hockey utvecklas hela tiden, det går snabbare och snabbare så jag ser bara positiva sidor med att vi kan vara tre coacher. Sedan får man inte glömma de andra heller, vi har en videocoach och målvaktstränare också, så vi är ett gäng. För egen del så var Appelgren tydlig redan i våras hur han ville ha ansvarsfördelningen och jag skulle ansvara för isträningen.

Alla jag pratat med säger att du är en väldigt skicklig istränare. Vad är det du gör så bra?

Hahaha, det vet jag inte, det finns en massa duktiga istränare. Men redan för en massa år sedan när jag började som tränare 97/98, då jag tränade Hisingens b-juniorer så delade tränare Anssi upp att han skulle coacha och jag vara istränare, så det intresserade mig tidigt. Sedan tror jag själv mycket på att det är viktigt att ha övningar där varje övning avspeglar något i spelsystemet, att varje övning tränar någon specifik detalj i spelet. Man tar inte en övning för att den ser bra ut utan den ska grundas i spelsystemet hela tiden. Sedan har det byggts på under åren. Jag hade en annan kollega i Göteborg Kings, Kjell-Rune Milton som lärde mig hur man ska lägga upp en isträning. Det har blivit ett stort intresse där jag har att försöka optimera ispassen hela tiden.

Du håller dig up to date med utvecklingen?!

Ja det måste man göra, man måste utveckla sig och jag sparar alla ispass och skriver kommentarer och bedömer om övningarna varit bra eller mindre bra och hur de kan och behöver utvecklas Sedan gäller det att komma med lite nya infallsvinklar också, som du sa så är det femte året nu som assisterande tränare och några har jag också haft sedan tidigare då jag tränade juniorerna, och då man inte köra med samma saker hela tiden. De måste ju bli inspirerade för ispassen också!

Hur planerar man upp ett ispass?

Man utgår som sagt från spelidén hela tiden. Denna säsongs samarbete med Appelgren gick till som så att han berättade vad vi skulle lägga tonvikten på under träningen denna vecka, till exempel spelvändningar, och så får man bryta ner det och hitta övningar som passar bra till det så man jobbar in spelsystemet hela tiden. Sedan har det gått väldigt bra att bolla idéer med dom andra också, med övningar och så där. Vi har haft ett väldigt bra samarbete, det gäller alla runt laget kan tilläggas, inte bara oss tre, utan alla.

När jag tittar på träningar så tycker jag det är väldigt då instruktioner på isen egentligen, killarna förstår ändå vad de ska göra.  Kan de övningarna redan eller vad beror det på?

De känner igen de flesta men ofta är det små tillägg. En vanlig dag när vi tränar så har spelarna övningarna uppsatta när de kommer så sitter dagens isträning uppsatt så de kan titta och gå igenom och läsa på hur övningarna ska gå till så de kan memorera dom. Sedan innan vi går ut på isen har vi också en genomgång hur vi tänker oss och om det är något speciellt tema eller så och går igenom några övningar. Så fungerar det i alla lag, så det är inga konstigheter egentligen. Man har ju en begränsad tid på isen och då vill man ju vara så effektiv som möjligt så det blir så mycket inlärning och kvalitet och kvantitet som möjligt och så lite vila som möjligt, även om det kan behövas ibland också. Men Appelgren var tydlig redan från start med att det skulle vara mycket fart och få genomgångar. Sedan justerar man längden på träningarna beroende på var man befinner sig under säsongen, ibland har vi 120 minuter och ibland bara 20-30 minuter.

Är det stor skillnad på att vara assisterande beroende på vilken huvudtränare man har eller kör du ditt race med ispassen ändå oavsett?

Går jag igenom hela karriären har jag varit huvudtränare också och då delar man upp saker, men det är inget eget race utan man får uppgifter av tränaren och så gör man dom så bra man kan. I Bois så delade jag och ”Helmer” så vi körde hälften av ispassen var och med Norell kanske det var 60-40, men Appelgren ville jag skulle ha 100% av isträningarna efter hans direktiv om fokusområden.

Föredrar du något?

Jag är för att varje tränare får sitt ansvarsområde, sedan om man är två eller tre, men huvudtränaren bestämmer, han är chef. Jag tycker det är roligare att sköta isträningar än att coacha till exempel. Det är roligt att jobba som jag gjorde i vinter, jag stormtrivs.

Laget hade en grym säsong med serieseger i grundserien, en tredjeplats i allettan och spel i playoff 3 som tyvärr stoppades. Vad gjorde att ni lyckades så bra?

Jag tror att det började redan på sommarträningen. Killarna visade ett härligt driv och vi var flera olika ledare som hjälptes åt och körde fyspassen och inspirerade killarna. Sedan från dag 1 på is så var det klara direktiv hur vi skulle spela och utveckla spelet under resans gång. Sedan i efterhand tror jag också att teambuildingen vi hade inför säsongen var väldigt värdefull. Vi lärde känna varandra och hur spelarna tog ansvar när de skulle tävla och bo under bar himmel. Sedan från det att vi klev på is så har vi kämpat för att nå målen varje dag, sedan om man vinner och spelar bra så skapar det självförtroende och det flyter på.

Ni hade en svacka under säsongen, den kom under första halvan av allettan skulle man kunna säga. Vad hände där?

Alla lag får någon svacka under säsongen, när den kommer så gäller det att hitta insatser som gör att det vänder. Vi justerade lite i spelet och det slog ut väl och då vände det. Det är små grejor som kan göra det.

När jag pratade med Appelgren så berättade han att han egentligen har en treårsplan som han jobbar efter där han jobbar med att utveckla spelet och att det egentligen inte är förrän efter år tre man är framme och har ett ”komplett” spel.  Hur långt kom ni efter denna säsong tycker du?

Mitt under säsongen diskuterade vi och då kände nog Appelgren att vi inte var riktigt i fas, men när man summerar säsongens så skulle jag vilja säga att vi kom lite längre än vad som Appelgren satte upp som mål från början.

Vad har du då för förväntningar på säsongen som kommer?

Det är att det ska vara ett jäkla drag när säsongen drar igång med fysdelen och sedan jobba efter samma modell och sätta rimliga mål. Att vi staplar upp vad som krävs för att nå målen och sedan varje dag jobba stenhårt för att nå dit. Den här säsongen finns i minnet, men man kan inte luta sig tillbaka, utan det kommer att krävas ett oerhört hårt arbete för att komma förbi playoff 3 och pröva på en kvalserie.

Är du taggad på att ge dig i kast med det?

Ja det är jag absolut! Efter varje säsong så spricker bubblan lite när säsongen tar slut och man blir lite matt, men i år med så konstigt slut så kände man fortfarande en grym energi . Så jag har massor med energi att starta en ny säsong. Får se om ledarna ska ha någon träff kommande vecka och lägga upp riktlinjerna, man måste också följa utvecklingen av situationen i världen och så får man ha olika planer för hur vi lägger upp säsongen beroende på när säsongen kommer igång.

Apropå Coronan, tror du det kommer att ta längre tid att få ihop ett lag med tanke på den?

Det är svårt att svara på, men tittar man på att SHL har värvningsstopp och så där så tror jag säkert att det kommer att ta längre tid innan trupperna kommer sättas. Det brukar ju bli en tågordning där först SHL sätter sina trupper och först då kan allsvenskan sätta sina och sedan hockeyettan. Men Calle får jobba på i sin process, så får vi ta det dag för dag.

 

Av Krister Holm