Inför matchen: Väsby vs Hudiksvalls HC – ”Tror special-teams blir viktigt”

Söndag eftermiddag klockan 16.00 vankas ett härligt möte mellan Väsby och Hudiksvalls HC. Ett möte som man inför seriestarten trodde kunde vara ett tvättäkta toppmöte. Men kikar man in tabellen inför mötet så kan man se att gästerna från Hälsingland efter fyra omgångar inte placerar sig på en högre plats än en niondeplats med endast två inspelade poäng.

Så vad har egentligen hänt?

Ja, säg det. Ibland är det bara så att man har marginaler emot sig och sett till den press som Hudiksvall har på sig så brukar det ibland tendera att kännas som ett tungt ok att bära.

Hudiksvall startade Allettan med en bortamatch mot Piteå och i inledningen av den var Hudik den tunga maskin som laget skämt bort sina supportrar med ett vara de senaste säsongerna. Laget förlorade inte en enda match efter full tid under grundserien och spelade med det stora självförtroendet från start. Laget tog ledningen och en utökning i målprotokollet kändes nära till hands sett till spelet. Men Piteå kvitterade, tog sedan ledningen, höll i den och vann sedermera premiären mot Hudiksvall. Efter det hände något med det tidigare så trygga och självklara Hudiksvall.

Laget tog i andra omgången ledningen hemma mot Strömsbro med 2-0 efter den första perioden efter en ganska total dominans. Men sedan hände återigen något och laget tappade övertaget. 2-0 blev till 2-2 och sedan tog Strömsbro ledningen i den sista perioden och vanns sedermera matchen.

Samma sak hände i onsdags när Hudiksvall spelade hemma i länsderbyt mot Sundsvall men här med skillnaden att nu tog man inte initiativet i matchen. Sundsvall var väl så bra om inte bättre än Hudiksvall och höll klart jämna steg med hälsingarna. Men Hudiksvall tog ledningen i den sista perioden och såg ut att gå mot sina första poäng i Allettan. Men återigen tappade laget en ledning och till råga på allt så avgjorde Sundsvall matchen med ett segermål i matchens absolut sista minut.

Men lagom till söndagens match mot oss så kanske vändningen kom igår borta mot Lindlövens IF. Laget stod nämligen för en otrolig upphämtning där man hämtade upp 1-3 till 3-3 i matchens sista halvminut. En tämligen säker förlust blev till delad poäng och dessutom gick laget och vann straffläggningen vilket säkerligen innebär en riklig boost för laget.

För Hudiksvalls HC är bra i grunden. Frågan är om man inte på pappret är än bättre än fjolårets upplaga som endast var en seger i kvalseriens sista match från en plats till Hockeyallsvenskan. Kanske var det upphämtningen och sedermera segern i Lindesberg som får allt att vända. Vi får helt enkelt se under söndagseftermiddagen vad för typ av Hudiksvall som Vilda Väsby får möta.

Ett kärt besök till Renew Arena blir det då från Hudiksvalls målvakt Isak Johansson. Det är nämligen samma Isak som under halva fjolårssäsongen spenderades i Väsbytröjan men där han avslutade den andra halvan i Hockeyallsvenskan och i Almtuna IS. Han räddade samtliga straffar mot Lindlöven och tog därmed bonuspoängen till Hudiksvall så hans självförtroende lär även det var stärkt inför mötet mot oss.

Jag har under veckan och inför matchen tagit några ord med Isak vars tankar inför hemkomsten låter så här.

Hej Isak! Det har inte blivit någon rolig inledning på Allettan för er del. Inför helgens matcher har ni förlorat era tre inledande matcher. Vad är det som gått snett för er som du ser på det?

-Hej! Nej precis, vi har väl inte fått den starten vi hoppades på. Men, men…tycker vi spelar bra större delar av matcherna men får inte riktigt till det framåt för tillfället. Så det ska vi vända på.

Vändningen var ändå ganska nära i onsdags mot Sundsvall men trots en 2-1 ledning i den sista perioden så tappade ni till 2-3 efter ett sent förlustmål. Känner du att matchen ändå var ett steg i rätt riktning eller vad säger du om insatsen?

-Ja, men som sagt tycker jag vi spelar bra stora delar av matchen men kanske skapar lite för lite målchanser och sen bjuder till de på chanser som de sedan tar tillvara på.

Till helgen får du komma till Renew Arena igen efter din halva säsong hos oss under fjolåret. Är det några speciella känslor över att komma till Väsby igen?

-Ja, men de är klart det är lite speciellt ändå. Trivdes väldigt bra under min tid i Väsby och känner även ett gäng där. Så det ska bli kul!

Vad känner du till om årets Väsby och vad tror du väntar er på söndag?

-Ett bra lag med många skickliga spelare så det är klart att det kommer att bli en tuff men väldigt rolig match.

Ni spelar precis som vi dubbla matcher till helgen. Vad har du för förväntningar inför det?

-Vi tar väl en match i taget men går självklart för att vinna båda.

Vad är det som ni framför allt behöver förbättra i ert spel för att ni ska bli segerrika igen?

-Kanske bli lite mer effektivare och skapa lite mer målchanser.

Slutligen Isak, vad är ditt tips inför söndagen och vad tror du kommer att fälla avgörandet?

-Oj, tippa vågar jag tyvärr inte göra men tror att special-teams blir viktigt!

// # 30 Isak Johansson – Hudiksvalls HC

Matchen startar klockan 16.00 och barn och ungdomar upp till 16 år går in gratis.

Varmt välkomna!

Vid pennan

Krister Holmgren

Foto: Arne Rundlöf