Inför SIK-Kumla HC

Hemmapremiär

Skövde begick seriepremiär borta mot Malung under söndagen. Spelmässigt brast det kanske en del men laget bärgade ändå tre poäng vilket är det som är viktigast vid seriespel. På onsdagskvällen är det nu dags för hemmapremiär då Kumla HC kommer på besök. Ett Kumla som förlorade sin hemmapremiär mot Lindlöven som genomförde en särdeles effektiv andra period. Skall Skövde IK lyckas ta sin andra raka seger här i inledningen av årets grundserie eller blir det gästerna från Närke som tar sin första? Välkommen till en spännande afton på fina Billingehov.

Jag har som rutin att kolla på lagets isträning dagen innan match. Till tisdagens träning var jag där i så pass tid att jag kunde kolla när målvaktstränaren Viktor Måbäck höll träning med Hugo Fagerblom och Viktor Andersson. Under denna träning finns även den rutinerade målvakten Christian Engstrand med tillsammans med tre av Skövde IK:s forwards som är de som matar målvakterna med puckar ur alla möjliga lägen. Utöver att det är intressant att se målvaktsträningen ger det behållning att se hur otroligt skickliga dessa tre forwards är när de ingen motståndare har som skall göra livet surt för dem. En av de tre är förresten Erik Dahné som befinner sig i den beryktade hjärntrappan och det är positivt att se att återhämtningen verkar fungera bra. Det kan inte vara allt för långt borta innan både Erik och lagets kapten Oscar Forsmark åter är i speldugligt skick.

Grattis till tre seriepoäng!

– Tack så mycket, svarar Skövde IK:s coach Johan ”Hellas” Hellström.

Lite kort om matchen?

– Ja med lite distans till den och efter att även ha sett den på video med mera så uppskattar jag tre poäng. Jag tycker killarna gör ett gediget arbete över 60 minuter. Kanske inte allt för bra taktiskt i första perioden men vi kommer långt på att bara spela rejält. Jag såg även i första perioden ett väldigt piggt Malung som jag absolut inte tänker ta ifrån någonting. Malung gör en väldigt bra match och de är bättre än vad folk säger. De är tippade längre ned men det kan jag inte hålla med om. Det var en tuff match men vi fick in en puck där med tre minuter kvar och jag tycker också att vi var pigga matchen igenom. Föregående säsong kanske vi gick ned oss lite i tredje perioden men jag tycker det syns på killarna att de har tränat ordentligt och kan hålla det uppe hela tiden, vi var skärpta och växer med uppgiften. Jag gillar inte att de tog ledningen med 1-0 men jag gillar att vi inte gick ned oss när det gick emot utan att vi bröstar upp, vi blir inte mindre utan vi blir större därute. Det var en positiv seger på många sätt.

I mina ögon såg det ut som 2-2 skulle stå sig men helt plötsligt tar Malung TO vilket jag tyckte var jättekonstigt. Jag kan ju kanske inte fråga dig varför Malungs tränare gjorde så men vad sade du till våra killar där när ni fick 30 sekunder extra?

– I det läget hade Malung en offensiv tek i vår zon och jag kan tänka mig att de gick igenom någon variant eller liknande och det var väl egentligen det vi pratade om mest där, vem skulle göra vad vid tek med mera och verkligen ta den uppgiften. Sedan diskuterade vi igenom lite hur vi skulle hantera resterande tre minuter av matchen och viktiga punkter att trycka på.

Tänker du fortfarande i det läget att du går för tre poäng eller tänker du att ni skall bevaka en?

– Det är offensiva tankar. I ett sådant läge och i början av säsongen också är det klart att vi går för tre poäng, det gör vi. Sedan innebär ju inte det att vi har tokoffensiv utan vi har grunder i vårt spel men får vi chansen att spela offensiv hockey så tar vi naturligtvis den.

Rebellerna utsåg målvakten Viktor Andersson till matchens lirare, var det ett riktigt val?

– Det tycker jag absolut. Viktor gör en bra match. När inte spelet klickar så står han där och hjälper oss att hålla oss kvar i matchen på många sätt. Han ger oss en ärlig chans att vända på detta och vinna så visst gör han en väldigt bra seriepremiär, det gör han.

En annan som gjorde en premiär var ju Adam Thilander som gjorde sin första match för säsongen, hur tyckte du att han såg ut?

– Nej men ”Tilly” såg bra ut och han kommer växa med det mer och mer för han har ju inte gjort en match på sju månader. Han gör definitivt en bra match och han är ju även involverad i 3-2 målet där hans offensiva egenskaper kliver in i bilden. Det var gôtt att se honom och det ger ju oss också ytterligare tyngd i det offensiva.

Jag såg inte Thilander på dagens träning?

– Adam står över vissa isträningar ibland och fokuserar på rehab och styrka. Efter långtidsskador så brukar man göra såhär för att undvika onödiga bakslag.

Berätta lite om matchens lirare Viktor Andersson?

– Ja haha, jag är så dålig att prata målvaktsprylar nu för tiden, jag fattar inte allting, skrattar ”Hellas”.

Vid sidan om oss sitter tidigare nämnde barndomskamraten till tränaren, Christian Engstrand som naturligtvis vet att Johan tidigare spelat som målvakt. Detta påverkar säkert ”Hellas” muntra skratt.

– Jag tycker att Viktor har lyft sitt spel. Viktor är bättre tränad i år, han är explosivare i spelet. Han deltar mycket i spelet med klubba och hjälper backarna så han har på många sätt steppat upp. Han var bra redan förra året men det syns att han har tagit ytterligare kliv och han ger ett visst lugn även i försvarsspelet. Det är väl så jag ska beskriva honom och han är en ambitiös och härlig kille.

Några nya skador som förhindrar deltagande mot Kumla?

– Nej det kommer inte vara några nya skador här inte.

Jag funderade lite över en regeländringen till denna säsong. Man byter ju inte ut tekare vid ett fel numer utan han får en varning och vid andra varningen tilldöms laget ett lagstraff. Tycker du att denna regel har förändrat något ur ett coachperspektiv?

– Nej det tycker jag inte utan det är inga större förändringar. Däremot ser jag centrar som är mer noga nu och att de tänker till vilket även laget gör så det är en bra regel. Det enda är väl att åker man på en utvisning så får man välja någon som får åka och sätta sig, men annars har jag inte märkt av något.

Min (skribenten) personliga åsikt från läktaren är att det ger ett lite bättre flyt i spelet då man slipper dessa byte av tekare som tidigare skett både i tid och otid. Jag håller med tränare Hällström i att det är en bra regel.

Senast berättade du att Christian Engstrand fungerade lite som bollplank åt Viktor och Hugo. Nu tittade jag på målvaktsträningen och såg ju att han pratade en hel del med dem. Jag vet ju inte utan det kanske var roliga historier han berättade men det såg ut som att han verkligen kom med tankar och tips?

– Ja det kan jag tänka mig. Jag vet ju inte heller vad de sade men Christian är ganska social av sig och det är även Viktor och Hugo. Men det är inga konstigheter utan när det är en lite mer rutinerad kille med kan man byta lite tankar därute vilket är jäkligt nyttigt. Även Christian får ju tips från Hugo och Viktor såsom de ser på det så det är positivt. De tre och Måbäck där ute som fick lite längre tid tillsammans idag att diskutera igenom just lite olika detaljer. Jag tror även det är nyttigt också att målvakter kan utbyta lite olika erfarenheter, alla spelar ju inte likadant. Om man jämför Engstrand och Fagerblom är det ju skillnad i hur de spelar men man kan fortfarande lära sig mycket av varandra så det är väldigt positivt.

Hur har det sett ut på träningarna nu måndag och tisdag och har du något särskilt fokus på träningarna?

– Vi har ett visst fokus till en del i vårt grundspel som vi pratar väldigt mycket om och som du förstår håller jag det för mig själv. Men jag ser verkligen en jätteförändring i spelet kring denna detaljen men vi ska verkligen nöta in det så att det sitter och det är egentligen bara två tre punkter vi pratar om här. Det har varit väldigt bra träningar och fokus från killarna. Det är något vi har pratat om också att även om man inte alltid är riktigt pigg och fräsch skall passningarna sitta och avsluten skall gå på mål och killarna har verkligen anammat detta.

Hemmapremiär nu och vad rör sig i huvudet på dig?

– Det är så jäkla kul rent ut sagt, det tycker både jag och spelarna. Vi tänker på det att äntligen få komma hem och få spela inför våra supportrar i vår ishall och få kliva ut där vid introt och allting. Det ska bli så jäkla gôtt att få komma hem igen. Vi har ju bara spelat borta nu i nästan en månad så tankarna som går är bara positiva och roliga. Man vill att matchen ska börja nu, att seriepremiären skall vara nu (tisdag 18:45). Nej fan, vi ser fram emot det!

Tankar om Kumla?

– Kumla är bra. Återigen, det finns inga dåliga lag i ligan. Kumla är ett lag vi hade strul med förra året även om vi vann en del är det fortfarande ett lag som är väldigt hotfulla i spelstilen. Man kan aldrig slappna av mot Kumla för då smäller det verkligen. De har giftiga omställningar och bra kombinationer i offensiv zon så det gäller verkligen att vi är på tårna i spelet utan puck. I spelet med puck ska vi spela vårt spel och det är det vi trycker på väldigt mycket, att det är vårt spel som gäller där. Det kommer bli en tuff drabbning och det kommer att bli kul.

Och till sist, vem ställer du i mål?

– Viktor kommer att stå.

Lycka till i hemmapremiären!

– Tack ska du ha!

Tio, femton minuter efter slutsignal kommer det upp två spelare till supporterkiosken för att intervjus vid Rebellernas efteRsnack. Den som håller i mikrofonen denna gång är Skövde IK:s styrelseledamot och tillika kommentator av matcherna i Skövde IK:s webbteve, Rickard Dahl. I väntan på att spelarna kommer upp är du välkommen att handla i supporterkiosken eller kanske passa på att ta en tipslapp och kolla upp vad Rebellernas SIK Tips eller mästertipparen kan tillföra för att göra matchdagarna ännu mer givande. Hockey ska vara spännande och kul och på fina Billingehov är det också spännande och kul.

  Heja di röe o inte di dära

  Nu sa vi ta dom o trampa dom på tära

  SIK klapp klapp klapp SIK klapp klapp klapp