Marklund har hittat tryggheten

Han kom som en ”inlånad förstärkning” under slutdelen av AllEttan på våren 2018. Det blev bara sju matcher och sedan var säsongen över för Hudik Hockey den gången. Och det var nog inte många som trodde att den då 23-årige Henrik Marklund skulle återkomma i HHC-tröjan med nummer 20 på ryggen. Nu har han precis fyll 26 – och är äldst i laget!

Fotograf: FlyWoodStudio

– Ja, och det känns som att det gick riktigt fort att bli det, men jag känner mig hyfsat ung ändå, konstaterar Henrik, som nu går in i sin tredje raka säsong med Hudik, där han nu spelat 82 matcher och gjort 67 poäng (29+38).

Under juniortiden där hemma i Skellefteå gick det fort för Henrik Marklund att ta sig hela vägen upp till att få sitt namn på laguppställningen i SHL där han gjorde åtta matcher säsongen 2013-2014.

En svår axelskada gjorde att Henrik hade svårt att etablera sig på det översta trappsteget och säsongen därefter blev det spel i HockeyEttan med Mörrum.

Sedan blev det under tre säsonger åtta olika klubbar, med bland annat allsvenskt spel i både AIK och Almtuna, innan han kom till HHC.

– Jag var trött på det mesta och jag fick inte spela på den position där jag tyckte jag var bra. Och när sedan Almtuna tog in en KHL-meriterad spelare som tog min plats så valde jag att avsluta den säsongen i Hudik, berättar Henrik.

– Om man inte får den roll som man vill ha och tror sig klara av, så är det lätt att man vill prova på att spela någon annanstans, säger Henrik Marklund angående sin hockeyresa under ett par säsonger kors och tvärs i Hockey-Sverige.

Men så kom han till Glada Hudik, och på den vägen är det fortfarande nu när det delvis nybyggda laget står inför en ny säsong i ATG HockeyEttan.

– När jag kom till Hudik kände jag ganska tidigt att det kunde bli en fortsättning här, konstaterar Henrik, som snabbt fann sig tillrätta i både staden och klubben.

– Det finns några anledningar till att jag blev kvar här. Först och främst för att det är en djäkligt bra förening att spela i och att laget håller hög nivå i HockeyEttan. Dessutom att det fungerar bra med både jobb och hockey för mig och min sambo, konstaterar Henrik Marklund som utbildat sig inom fiberbranschen där han och lagkamraten Adam Byström Johansson nu jobbar hos Sörens El.

– Man måste veta att livet inte för evigt kan vara bara hockey, så det här passar perfekt just nu, menar han.

– Alla vill naturligtvis spela så högt upp som möjligt i seriesystemet, men HockeyEttan håller ändå så hög nivå att det kan bli en bra språngbräda för unga spelare som hoppas på kontrakt i Allsvenskan eller SHL så småningom.

– Speciellt om man spelar i någon av de bästa div.1-klubbarna och lyckas bra där, så får man absolut ögonen på sig från klubbarna högre upp, men man ska veta att det är en lång resa från J20-spel upp till SHL, menar Henrik.

Det nybyggda och föryngrade laget har nu spelat tre träningsmatcher, med bra insatser mot allsvenska Mora och Almtuna, men en något sämre mot seriekonkurrenten Strömsbro (med retur i Hudik 24/9).

– Jag tycker det ser bra ut. De unga spelarna visar hela tiden att de verkligen vill något, konstaterar Henrik Marklund.

Skribent: Lars Gösta Larsson